Katmanlar ve Tanrılar
Ysgard’ın üç tane katmanı bulunmaktadır. İlk katmanının adı da Ysgard’dır lütfen karıştırmayın.
YSGARD: Birinci katmanımız. Ysgard’ın en çok ziyaret edilen katmanıdır. Aesir ( En Güçlü Norse Tanrıları) tanrılarının bulunduğu katmandır. Aynı zamanda Yggdrasil’in ( World Ash- Dünyalar Ağacı) en üst bölgesi Ysgard’da bulunur. Pek çok savaş alanı, askeri kamp alanları, savaşçıların dinlendikleri ve eğlendikleri salonlar ve hanlar ve dalgalı denizler bulunur. Tüm Material Plane’lere ulaşımı sağlayan Rainbow Bridge ( gökkuşağı köprüsü) nam-ı diğer Bifrost’ta burada bulunur. Aesir tanrılarından bir düşük seviyede ki Vanir tanrılarının mekanı Vanaheim;son derece kaotik ve vahşi yapıdaki elflerin diyarı Alfheim ve Giantların yaşadığı Jotunheim’de burada bulunur. Tabi ki atlamadan geçmeyeceğimiz Ysgard düzlemindeki en önemli iki mekanda burada bulunmaktadır. Biri Baş Tanrı Odin’in Şölen Salonu Gladsheim ve ölen şanlı savaşçıların ruhlarının dinlendiği Valhalla burada bulunur.
Bu katmandaki önemli yerleşimler:
1- Kord’s Realm(Hall of Valiant): Kord diyince belki pek çoğunuz tanımıştır. D&D 1st editiondan beri bildiğimiz Cesaretin, Gücün ve Sporun Tanrısıdır ve Hall of Valiant adındaki dev salonunda ikamet eder. Salonunda her daim şölen masaları, güreş ve diğer spor müsabakaları düzenler ve misafirleri hiç eksik olmaz. Bazen ejder-katili zeki kılıcı Kelmar’u kınından çıkartır ve salonun ortasına geçerek müsabakaları kendi sunar.
2- Plain of Ida: Ida ovaları Kord’un diyarının yanında bulunan ve Himinborg isimli katmanın en kalabalık şehrinin hemen dışında olan geniş bir alandır. Her daim festivaller düzenlenir içkiler ve yemekler hiç eksik olmaz. Sık sık dövüş müsabakaları da olur.
3- Alfheim: Yukarıda da söylediğim üzere burası vahşi elflerin yaşadığı tamamen ormandan oluşan bir diyardır. Medeniyet ve balta daha bu ormana elini sürememiştir. Ölümlü Elfler burada büyük bir mutlulukla yaşarlar. Yazları çok sıcak ve uzundur ancak kışlar kısa geçse bile asla affetmez dışarıda 10 dakika kalanları dondurur. Kışları sıcak yer altı mağaralarına çekilirler. Aynı zaman da Norse Tanrıları içinde en önemlilerinden biri olarak görülen Huzur, Mutluluk ve Verimlilik Tanrısı Frey’de burada yaşar.
4- Den of Olidammara: Gene tanıdık bir isim gördünüz sanırım… Evet gene D&D 1st editiondan tanıdığımız Rogueların, Şarabın, Eğlencenin, Müziğin ve Oyunların Tanrısı Olidammara’yı görüyoruz. Takma ismiyle Kahkaha Atan Düzenbaz. Bulunduğu yer ise gözlerden uzakta büyük bir salondur. Salona bağlanan tünellerde pek çok hazineler gizlemiştir. Olidammara onların bulunmasını istemektedir. Özellikle roguelar buraya gelerek tünellerdeki gizli ipuçlarını, gözlerden saklanmış gizli geçitleri bularak bu hazinelere ulaşırlar. Ardından büyük bir salona açılır tüneller. Bu salonlar da her türden müzik, hokkabazlık, şarap; kısaca bir handa ve sirkte neler varsa hepsi vardır. Olidammara’da yüzünde kahkaha atan maskesiyle büyük bir divanda oturarak bu eğlenceye katılır.
Ysgard Katmanındaki Diğer Tanrılar
1- Norse Mitolojisinin en büyük Tanrısı ve Tanrıçası Odin ve Frigga, Meyvelerin ve Gençliğin Tanrıçası Idun burada yaşıyor
2- Unutulmuş Diyarların ilk iki Tanrıçasından biri olan Ay Tanrıçası Selune ve Hindu tanrılarından Soma burada yaşar. Ortak diyarları, Gates of The Moon
3- Norse mitolojisindeki en güçlü kötü tanrılardan biri olan Ateşlerin Tanrısı Surtr ve D&D sisteminen Frost Giant tanrısı Thyrm bu katmandaki Jotunheim’de yaşar
4- Norse mitolojisinden Tanrı Frey ve kardeşi Tanrıça Freya,Noatun ve Ullr bu katmandaki Vanaheim bölgesinde yaşar
5- Mısır panteonundan sıkça bildiğimiz Kedilerin Tanrıçası Bastet ve diyarı Merratet
6- Mısır savaş tanrısı Anhur’un diyarı Netaph
7- Ejderha Mızrağından Ozanların ve Müziğin Tanrısı Branchala ve diyarı Soul of Music
8- Shinto tanrılarından Hachiman ve O-Kuni-Nushi ve diyarları Kenyama
9- Shou Hsing’in diyarı Orchard of Immortality
MUSPELHEIM: Ysgard katmanından farklı olarak bu ikinci katmanımızda Ateş elementi ön plandadır. Çünkü bu katmanın taşı toprağı bile volkaniktir, siyah ve parlaktır ve yerden sürekli dumanlar hatta yer yer lavlar çıkmaktadır. Bunlarda bu katmanı Fire Giant( ateş devleri) için ideal bir yaşam alanı yapmıştır. Her yerde onlardan görebilirsiniz. Pek çok dağ sırası bulunur ve tüm dağlar kızıl bir renkte çok solgun bir ışık verir. İşte bu dağ sıraları –Serpent Spine- bir sürü Fire Giant klanına ev sahipliği yapmaktadır. Pek çok gözcü kuleleri ve dev kaleleri dağ geçitlerini korumaktadır ve istenmeyen düşmanları ve klanları uzak tutmaktadır. Aynı zamanda Fire Giant bakireleri de genellikle Cleric olarak yetişirler.
The Mystaran Immortal Rathanos burada yaşar. Elemental Plane of Water’a açılan Silver Eye isimli bir portal bulunur. Celestial ırkları tarafından yapılan büyük bir kale olan Tower of War Triumphant, Abyss’e açılan Black Maw isimli portalı korumaktadır.
NIDAVELLIR: Bu katmanımız yerin altında olan sıcak su kaynakları ve gayzerlerle dolu bir katmandır. Darkshome olarak da bilinen bu ışıksız katmanda sıkça gnom ve cüce görmek mümkündür. Büyüklü küçüklü pek çok yerleşim yerleri vardır. Her yerde ocak ateşleri ve demirhaneleri işler haldedir. Büyümesi için ışık gerekmeyen ancak ısı gereken bitkiler kaplamıştır tünelleri. Bir nevi tünel ormanları meydana gelmiştir. Duvarlarda yerlerde bolca değerli mineraller ve taşlar görebilirsiniz. Cüceler ve gnomlar aralarında sıkça çatışsalar da gerçek düşmanları saldırdığında birlik oluşturup düşmanlarını geri püskürtmesini de bilirler. Bu düşmanlar genellikle drow(kara elfler)dır.
1- Svartalfheim: Kara Elflerin yaşadıkları şehirlerden birisidir Nidavellir’de. Ancak cücelerin ve gnomların düşündüklerinin aksine bu şehirde yaşayan kara elfler kötü kalpli değillerdir. Neutral yönelimlilerdir genelde. Gene de yabancılara karşı acımasız ve sertlerdir.
Büyüyle uğraşan cücelerin tapındığı Tanrı Muamman Duathal ve Tanrıça Sharindlar burada yaşar. İyi Drowların ve Dansın Tanrıçası Eilistraee’de bir dönem burada yaşamıştır. Ayrıca ejderhaların baş tanrısı Io’nun habercisi olarak görev yapan daha düşük seviye tanrı Aasterinian ve diyarı Brassberg’te burada bulunur.