Planescape

Genel Bilgi

planescape-logo

abyss-planescapeGelelim Abyss’e. İçinizde bu yazıyı okuyan; hayatında hiç FRP oynamamış sadece okuma kitaplarıyla yetinmiş olanlarınızın bile sıklıkla duyduğu belki de Planescape sisteminde adı en çok geçen düzlem olan Abyss’teyiz artık. Baator düzlemindeki kuralcı devilları unutun. Tartarus’un sonsuz hapishanelerindeki zeka özürlü iblis kırması yaratıklara bakmayın bile. Zira artık Abyss’tesiniz.  En vasıfsız en düşük INT puanına sahip iblislerin (Demon) bile tanrı olmaya çalıştığı birbirlerini gırtlakladığı Blood War’un kasıp kavurduğu savaş alanlarının olduğu boyuttayız.

Bugüne kadar Outer Plane’lerin hepsinin Astral Boyut denizinde yüzmekte olduğunu bilsek de Dungeons And Dragons 4th Edition’da diğer düzlemlerden ayrı olarak Abyss’in çok büyük yeni bir özelliği vuku bulmuştur. Diğer düzlemlerin hepsi Astral Plane üzerinde bulunmakta iken Abyss , Elemental Chaos olarak bildiğimiz  ; ateş , su , toprak , hava ,negatif enerji  ve pozitif enerji boyutlarının kökenini oluşturan kısaca elementlerin karışımı olan düzensiz ve sonsuz kaotik bir boyuta sürüklenmiştir

Forgotten Realms Campaing Setting 4e’de bu olay; Baatorun baş lordu Asmodeus’un Spellplague sonucunda Büyü Tanrıçası Mystra’nın yardımcısı Tanrı Azuth’u öldürüp onun tanrılık özünü çalıp Tanrı olması ve Abyss’i Elemental Chaos’un içine itmesi, uzaklaştırması olarak açıklanmıştır.

Yani Abyss’i düşünüp bu düzlem “sonsuz ateşlerin yandığı Cehennem azaplarıyla çığlıklar atan ruhların düzlemi” diyemezsiniz. Çünkü Abyss’te sadece ateş değil diğer tüm elementlerin hakim olduğu katmanlarda mevcuttur.

Abyss’teki yer çekimi, zaman, varlıkların fiziksel boyutları her şey Material Plane ile aynıdır paralel akar. Hiçbir büyü türü penalty ya da bonus almaz. Ancak bir katmanda çok güçlü büyüler yapmadan önce iki kere düşünün derim. Zira yapılan güçlü büyüleri ; o katmanın lideri veya onun büyüye duyarlı hizmetkarları hissedebilir.

Hiçbir katmanda genel olarak tek bir element hüküm sürmez. Yani söz gelimi katmanda bir an hava 50 derece hissederken ve her yandan alevler çıkarken bir an sonra 0 derecenin altında soğuk hissedebilirsiniz. O katmana hükmeden varlığında gücüne bağlı olarak element değişimleri sabitleştirilebilse de genellikle çoğu katmanda birden fazla elementin etkisi görülür (Mixed Elemental).

Bilindiği üzere Abyss Chaotic Evil bir düzlemdir. Chaotic Evil denince akla gelen ilk şeyde elbette iblislerdir (demonlar). Abyss’in sonsuz katmanlarına sadece Tanrılar veya Yarı-Tanrılar (demigod) hükmetmez. Bazı iblisler o kadar akıl almaz planlarla muazzam güçler elde eder ki tanrılar bile artık o iblisi o katmandan söküp atamaz ve o iblis Demon Lord adıyla o katmana hükmetmeye başlar. Yani sizin anlayacağınız Abyss’te sonsuz bir kaotik politika yürütülüyor diyebiliriz.

Abyss’e devam etmeden Demonlar ile ilgili çok ayrıntılı olmasada bilgi vermem icap ediyor zira iblisler olmadan Abyss düşünülemez bile.

İblisler %99’u Abyss’te ikamet eden Chatoic Evil varlıklardır. Genel olarak 4 ana türe ayrılsalar da hiçbir türe dahil olmayan 30 civarında iblis vardır.

1- Loumara: Loumara’lar diğer iblis türlerine göre yeni bir tür sayılırlar. Zira en yaşlıları birkaç yüzyıl yaşındadır. Loumara’lar bilgi kaynaklarında fazla geçmez zira bu iblisler daha çok canlıların bedenlerini ele geçirerek yada cansız nesnelerin içine girerek kötülüklerini yaymaya çalışırlar. Rivayete göre Loumara’lar Ölmüş Tanrıların hayallerinden ve kabuslarından yaratılan ve onların özelliklerini taşıyan iblislerdir. Tabi kesin bir doğruluğu bulunmamaktadır. İki alt türleri vardır. Dybbuk ve Guecubu. Dybbuk’lar yürüyen jöleye benzerler ve belirli bir şekilleri yoktur. Daha güçlü olan Guecubu’lar ise havada yüzen kaotik bir bulut şeklindedirler.

2- Obyrith: Obyrith’ler -eldeki bilgiler çokta güvenilir olmamakla beraber- çok ama çok kadim zamanlardan kalma iblislerdir. Söylenenlere göre Obyrith’ler ölümlü ırklar yokken hatta Tanrı’lar yokken bile var olmuşlardır. Hiç birinin belirli bir insansı şekli yoktur ve derlerki bir Obyrith’e doğrudan bakmak bile bir ölümlüyü delirtirmiş. İnsansı bir şekil almış ve Abyss’te ikamet eden birkaç Obyrith iblisi mevcuttur. En bilineni Pazuzu’dur. Pazuzu Abyss’teki tüm katmanların göklerini yöneten bir Demon Lord’dur.

3- Yugoloth: Yugoloth’ları diğer katmanlarda fazlasıyla çıktılar karşımıza. Dilerseniz diğer yazılarımı okuyup yeterli bilgi edinebilirsiniz.

4- TANAR’RI: Ve geldik Abyss’in en kalabalık iblis türüne. Obyrith’ler tarafından kendilerine köle olarak yaratılsalar da zaman içinde hem sayıca hem de güç bakımından o kadar güçlü hale gelmişlerdir ki Obyrith’leri bile gölge de bırakmışlardır.

alumni_balor_3rd

Tanar’riler pek çok alt türe ayrılır. Abyss’te katmanlara hükmeden Demon Lord’ların neredeyse tamamı Tanar’ri iblisidir. Son derece şeytani bir zekaya sahip olmalarıyla birlikte pek çoğunun hem fiziksel kuvvetleri hem de büyü kuvvetleri çok ileri seviyededir. Normalde kendi içlerinde bir hiyerarşi olsa da güçlü olana boyun eğerler ama asla sadakatlerini sunmazlar, her an ihanet edip konum mücadelesine girme eğilimindedirler. Alt türleri epey fazla olduğu için en güçlülerini yazacağım.

BALOR: Balor’lar Yüzüklerin Efendisi’nden bildiğimiz Balrog’ların fiziksel olarak tamamen aynısıdır. Bir ellerinde şimşekten kılıçları diğer ellerinde ateşten kırbaçları boynuzlu şeytani başları ve dev yarasa kanatlarıyla en güçlü Tanar’ri iblisleridir. Kendi iblis orduları olmasının yanı sıra Demon Lord’lardan sonra en çok hürmet edilen varlıklardır ki Demon Lord’larında neredeyse tamamı Balor’dur. Abyss’de.  4.5-5 metreye kadar çıkan boyları ve 2000 kglık ağırlıklarıyla Abyss’te iş dışında asla bulaşmayacağınız tiplerdir.

Gelelim Abyss’in katmanlarına. Çoğu kişinin bildiği üzere Abyss’in aslında tam olarak 666 katmanı yoktur. Abyss’in katman sayısı 666dan çok daha fazladır ancak 666.katmandan sonrası bilinmemektedir. 666’dan sonrasına gidenlerden bir daha haber alınamadığı için hiçbir bilgi yoktur.

Abyss’in ilk katmanın apayrı bir özelliği vardır. Adı Pazunia olarak bilinen ama daha çok Plains of Infinite Portals ( Sonsuz Geçit Düzlükleri) olarak dillerde dolaşan bu 1.katman’a hiçbir Demon Lord kesin olarak hükmetmez. Bu katmanın her yeri yüzlerce derin çukurlarla doludur. Bu çukurlar aslında Abyss’in diğer katmanlarına geçişi sağlayan büyülü geçitlerdir (portal). Tabi ki diğer evil planelerimizin olmazsa olmazı Styx nehri de buradan geçmektedir. Çukurların etraflarında göz alabildiğince Demir Kaleler bulunmaktadır. Bu Demir Kale’ler aslında Abyss’in katmanlarına hükmeden Demon Lord’ların fiziksel bedenlerinin muhafaza edildiği yerdir. Çünkü Demon Lord’lar ne kadar tanrısal güçlere sahip olsalar da hala bir iblis oldukları için istedikleri zaman Madde Düzlemine geçemezler. Sadece ruhlarını bedenlerinden ayırıp astral yolculuk ile gölgelerini Madde Düzlemine geçirebilirler. Bedenlerini geçici olarak terk ettiklerinde ise zarar görmemesi için çok iyi korunan Demir Kale’lerinde saklarlar.

Abyss’in katmanları arasında yolculuk etmenin pek çok yolu vardır. Portal büyüleri, Plains of Infinite Portals, Abyss’e dönen bir iblisin açtığı geçitten geçmek vs. Ancak bir tane yol vardır ki özellikle bilesiniz. The Ships Of Chaos yani Kaos Gemileri.

Kaos Gemileri Blood War’ın başlangıcında Devil’lara karşı silah olarak yapılan, iblislerin ruhları, etleri ve kemiklerinden oluşan bir gemidir aslında ve düzlemler arası yolculuk yapabilme özelliğine sahiptir. Ancak bu gemilerin çok fazla maliyete sebebiyet verdiğini fark eden zeki tanar’riler bu gemileri ticaret amaçlı kullanmaya başlamıştır. Uygun fiyatı verene gemilerini tahsis etmektedirler. Böylece istediğiniz katmana hatta diğer düzlemlere varabilirsiniz.

Eh tabi ki her katmanı yöneten bir tanrı ya da tanrısal güçlere sahip varlıklar vardır. Ancak diğer düzlemlerden farklı olarak Abyss’te bir katmana her zaman tek bir varlık hükmedecek diye bir durum kesinlikle söz konusu değildir.  Sonsuz bir kaosun içinde yüzmekte olan Abyss katmanları hem gizli hem açık; hem politik hem askeri bir savaş içindedir. Kendi katmanlarına sahip varlıklar bile kendi bölgelerinden daha büyük ve daha verimli katmanlara göz dikmektedir. Biraz sıkıcı? Ya da korkutucu? Her an arkanızı kollamak zorunda kalmanızın verdiği tedirginlik? Bunları sizlerin Abyss’in politikalarına bulaşmanızda caydırıcı sebepler olarak görebilirsiniz ama bir iblis ya da chaotic yönelimli bir tanrısal varlık için bu tarz eylemler onların yaşam amacıdır.

Abyss katmanlarına hükmeden Demon Lord’lar tam olarak tanrı sayılmasalar da bir tanrı olacak kadar mürit toplamışlardır ve bu müritlerine Cleric büyüleri temin edebilecek kadar tanrısal güçlere sahiplerdir. Yani bir nevi Demigod(yarı-tanrı) olarak ele alınabilirler. Kendi lakapları ve tanrısal portfolioları vardır. Buyrun katmanlar bölümüne geçelim.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.