Planescape

Sigil

planescape-logo
 

     Sigil Outlands’in tam tepesinde bulunan, yatay duran yüzük şeklinde bir yerleşkedir. Aynı zamanda “City of Doors” (Kapılar Şehri) olarak da bilinir, çünkü Sigil’de multiverse’in her yerine açılan kapılar bulmak mümkündür. Evrenin merkezi olmasa da, evrenin bir nevi kalbidir. Bütün evrenden herkesin barış içinde (??) yaşamayı becerebildiği – Lady of Pain’in korkusu ile – tek yerdir. Aynı zamanda “The Cage” yani “Kafes” olarak da adlandırılır bazılarınca, bunun nedeni de kapılarla bağlı olmasına rağmen fiziksel olarak diğer boyutlardan tamamne kopuk ve inanılmaz yükseklikte bir yerde olmasıdır.

     Şehir, yüzük şeklindeki yapının iç kısmında kurulmuştur. Bütün fizik kurallarının alt üst olduğu yerdir. Öyle ki, Sigil’e ilk defa giren bir karakter, adımını attığı ve etrafına baktığı an, ilk olarak bir constitution check atmak zorundadır. Havaya baktığınızda, yüzüğün diğer yüzündeki evlerin çatılarını görürsünüz, duvarlardan sağa sola bakabilirseniz, sonsuz bir boşluk görürsünüz. Sigil’de yerçekimi, her zaman bastığınız yere doğrudur. Eğer uçabilirseniz, uçarak karşı tarafa geçmek ve konmak da mümkündür. Ancak her ne kadar aradaki mesafe kısaymış gibi anlattıysak da, oldukça uzundur.

     Burası ticaret şehridir, en otantik, en bulunamaz şeyleri Sigil’den temin edebilirsiniz, tabii ki – Sigilde her yerde olduğu gibi – nereye bakacağınızı bilirseniz. Burada hava kirliliği had safhadadır, ensütri had safhadadır. Üretim tamamen dışarıdaki plane’lerden alınan ham materyallerden gerçekleştirilir. Altın da kabul edilebilir, ancak burada kabul olan para birimi “Jink” tir. Herşey Jink üzerinden fiyatlandırılır, bu nedenle elinizdeki altının değersizleştiği anlar yaşarsanız pek şaşırmayın – söylemesi her zaman daha kolaydır. Altınlarınızı Jink’e çevirtebileceğiniz döviz büroları da mevcuttur.

     Sigil Şehri’ni Lady of Pain yönetir, kendisi ayrıca bir yazının konusudur. Ancak şunu kısaca söyleyebiliriz ki Lady of Pain, hiç bir tanrı’nın Sigil’e girmesine izin vermez. Hiç bir başka tanrı veya boyut, kendi diplomatic meselelerini Sigil’e taşıyamaz. Taşırsa cezası kesin ve kesin ölümdür, Astral Plane’de Lady of Pain’in mutlak gazabından kurtulamamış – kurtulmak da imkansız zaten – tanrıların boşlukta yüzen cesetlerine ratlamak mümkündür. Hiç bir şey, Lady of Pain’den habersiz yapılamaz. Burada herşey, ama herşey, Lady of Pain’den sorulur. Lady of Pain’i ayrıca bir yazıda detaylı olarak ele alacağız.

     Ayrıca şehir Neutral karakterdedir, çünkü Lady of Pain öyle istemektedir. hiç bir zaman karşılaşamayacağınız bir manzarayı, Sigil’de görebilirsiniz – Bir tanarr’i grubu ve bir baatezu grubunun aynı handa yemek yemesi gibi.

     Daha once de dediğimiz gibi, burası kapıların şehridir. Ancak adımınızı attığınız her yerde, cancanlı ve “ben kapıyım, başka yerlere açılırım” diye bağıran kapılar göremezsiniz. Kapılar gizlidir, bir kanalizasyon deliği, duvardaki bir yarık, bir fare deliği, bir masanın altındaki tahta parkenin altı, ayna, vs. . .  her yer kapı olabilir. Her kapı ancak bir anahtarla açılabilir, ve doğru anahtar ve doğru kapı ile Sigil’den başka bir yere gitmek, sanıldığından çok daha kolaydır. Bir gün orada olan kapı yarın orada olmayabilir, kapıların yerleri sürekli lady of pain tarafından değiştirilir, ve kapıların trafiği gene lady of pain tarafından kontrol edilir. Bu kapılar, genelde Sigil’i bir üs olarak kullanan Planar’lar tarafından sıklıkla kullanılır. Planar’lar multiverse’de doğduklarından, bu kapıları görebilme yeteneğine sahiptirler. Planarlar kısacası gezginlerdir, multiverse’i gezerler. Kimisi ticari amaçlarla, kimisi kişisel amaçlarla multiverse’i gezerler, ve burayı iyi tanırlar. Yani ufak bir gezinti planlıyorsanız, bir planar’dan akıl almadan yola çıkmamanız şiddetle önerilir.

     Sigil sokaklarında beyaz saçlı, parıltılı kıyafetli havada süzülerek duran dabus’lar her yerde görülebilir. Dabus’lar birebir lady of Pain’e bağlı hizmetkarlardır, ve asla kimse ile konuşmazlar, konuşsalar bile anlaşılmaz çünkü konuşmaları kafalarının üzerinde beliren anlamsız işaretlerle yapılır.

     Sigil, mekan olarak bünyesinde çok büyük bir güç barındırır. Yapılarından tahtasına kadar herşey dışarıdaki boyutlardan getirtilmiştir. Ayrıca stratejik bir yerdir, aslında yapamamalarının yanında Sigil, büyük planların geçiş noktası olabilecek niteliktedir.

     Sigil’de factionlar şeklinde örgütlenmeler vardır. Çok çeşitli filozofilere sahip faction’lar olup bunların hepsi bir arada yaşarlar, hepsinin kendi inançları, kendi amaçları ve kendi yolları vardır. Kimisi müttefiktir, kimisi de düşmandır, ama her zaman bu dengededir, ve bu münakaşa asla Sigil’i karıştıracak boyutlara çıkmaz, çıkamaz. Faction’lar da ayrı bir yazı konusu olarak işlenecektir.

     Sigil de sosyal sınıf ayrımı vardır ve üç şekildedir: fakir, orta, yüksek. Ve buna gore de, Sigil kendi içinde bölümlere ayrılır. Bu bölümler, aşağıdaki şekildedir.

The Hive Ward : Aynı zamanda ghetto olarak da bilinir. Alt tabaka Sigil yaşayanlarının toplandığı yerdir. Yıkık dökük binalar, bakımsız caddeler. . . Adımların dikkatli atılması gereken bir yerdir.

The Lower Ward : Burası şehrin endüstriyel kısmıdır. Bütün fabrikalar buradadır, Sigil’deki hava kirliliğinin hepsi buradan kaynaklanır. Ayrıca burada genellikle, Lower Plane’lere açılan kapılar bulunur.

The Clerk’s Ward : Burası bürokratların ve diplomatların bölgesidir, oldukça zengin ve üst sınıf tabakayı bünyesinde barındırır.

The Market Ward : Burası bütün alışverişin yapıldığı yerdir, zanaatkarlar, üreticiler, satıcılar, kısacası birşeyleri –mal veya hizmet – satmak isteyen herkes buradadır. Eğer enteresan birşeyler arıyorsanız, gelmeniz gereken yer Market Ward’dır.  Orta sınıfın ikamet ettiği yerdir.

The Guildhall Ward: Orta sınıfta guild başlarının ve üyelerinin barındığı yerlerdir.

The Lady’s Ward : Sadece en zenginlerin bulunduğu kısımdır, üst düzey bürokratlar, yöneticiler, sosyete bu kısımda yaşar. Akıl almaz bir zenginlik vardır.

.

Sigil ID Örneği

(Sigil’e girenlerin kaydının tutulduğu belge)

 
Yazan: Ersun “Necromancer” Güven

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.