Rehber

FRP Nedir?

FRP Nedir? [Hiç Bilmeyenler için]  

FRP kısaltmasının açılımı “Fantastik Rol Yapma Oyunu“dur. FRP, malzemesini çoğunlukla hayal gücü oluşturan bir masaüstü (board veya kağıt-kalem) oyunudur. Başka deyişlerle; doğaçlama sözlü tiyatro, doğaçlama hikaye yazma/anlatma veya evcilik/kovboyculuk.

FRP çocukken oynadığımız hayal etmeye dayalı oyunların derinleştirilmiş, sabit kurallar getirilmiş halidir. Böylece oyuncular mızıkçılık yapamaz. FRPyi çocuk oyunu değil yetişkin oyunu yapan ayrıntılı kural setleri olmasıdır. Bir hikaye anlatıcısı vardır. Bu kişiye “Zindancı Başı” denir. Bu kişi kısaca bir bilgisayar oyununda yapay zekanın yaptığı işi yapar. Yani oyuncuların içinde bulunduğu evrenin her şeyini şekillendirir. Oyuncular ise, hikaye içinde yer alan kendi karekterlerinin olaylara nasıl tepki vereceklerini anlatırlar.

Oyunun içinde geçtiği evrene uygun bir kural seti seçilir. Her türlü evren için kural setleri vardır ama hepsini Türkiye’de bulmak zordur. Mesela, orta çağda geçen büyülü bir dönem için “Zindan ve Ejderhalar” seti idealdir. Bu kural setinde oyuncunun olabileceği karakterlerin sınırları, karşılarına çıkablicek yaratıkların çeşitleri, satın alınabilcek silahların ve öğrenilebilecek büyüler vb. belirlenmiştir.

Mesela, bir şövalye asla yalan söyleyemez, kötülük yapamaz ve kötülüğü görmezden gelemez. Ayrıca bir şövalye macera boyu ilerledikçe silah kullanma yetenekleri yanında, tanrısından gelen güçlere kavuşur ve çok güçlü bir şövalye aynı zamanda tanrısının mucizelerini gerçekleştirebilir. Bunların neler olduğu, seviyeleri, güçleri, hasarları, etkileri sayfalarca kitap olarak belirlenmiştir. Ayrıca oyunda şans etkenini katmak için zar sistemi getirilmiştir. Ki çok çeşitli zarlar vardır: 4 yüzlü, 6 yüzlü, 8 yüzlü, 10 yüzlü, 20 yüzlü. Zarlar şöyle kullanılır: karakteriniz “Kas Gücü” 16 değerinde ise -ki bu değer de oyunun en başında zar ile belirlenir- güç kullanarak yapacağı işlerde attığı zara +3 ek alır ([Stat – 10]/2, bu durumda (16-10)/2=3). Bu da demektir ki, Zindancı Başının açılma zorluğunu 15 olarak tercih ettiği bir ağır kapağı açması için 20 yüzlü zardan en az 12 atması yeterli olacaktır, ki +3’luk ek ile 15 sınırına ulaşabildiği için kapak oyuncuya açılacaktır. Bu kural yığınları gözünüzü korkutmasın, bir oyuncu sadece ne yapmak istediğini söyler, her şeyi Zindancı Başı hallader. Oyuncu sadece oynadığı karakterin sınırlarını bilse yeter; bir savaşçıyı canlandırırken, büyü yapacağım derse ayıp olur. FRP’de, 2. Dünya Savaşı’ndaki bir doktoru ya da 3000 yılındaki bir robotu veya bir zaman polisini, isterseniz bir vampiri canlandırabilirsiniz; kısacası hayal gücü üst sınırdır.

FRP Nedir?

FRP de denen Fantasy Role Playing, yani Fantastik Rol Yapma Oyunu’dur. Oyundaki amaç eğlenmektir başta. Sonraki ise rol yapmaktır. Sakın oyunu bir Diablo ile karıştırmayın. Çayıra çıkıp ork kestiğiniz bir oyun değil bu… Oyuncuların istedikleri her şeyi yapma, her şeyi düşünme özgürlükleri var. ma oynattığı karakterin kapasitesi ve kişiliğini aşmamak şartıyla.

Mesela bir Barbar, Fireball büyüsünü yapamayacağı gibi Büyücü de Great Sword kullanamaz. Ve tabii karakterin kişiliği, mesela bir paladin (iyiliğin koruyucuları, şövalyeler) asla bir goblinle anlaşma yapmaz, hatta goblin gördüğü yerde kılıcını çekerek (paladinler gözüpek ve cesurdurlar, görevleri uğruna canlarını feda etmekten kaçınmazlar) goblin grubu kaç kişi olursa olsun saldırır. akat bir düzenbaz (hele ki buçukluksa, ki en sevdiğim classlardan biridir) goblinlerle bedava olmak şartıyla bir akşam yemeği bile yer (genellikle buçukluk/düzenbaz karakterlerin başına komik olaylar gelir, oyunda çok daha fazla eğlenmek için bir düzenbaz şarttır)! Örnekler de uzar gider, ama mantığı anlamışsınızdır. Zaten bütün class (sınıf-mesela yukarıdaki düzenbaz bir sınıftır)’ların kişilik özelliklerini anlatacağım o bölüme gelindiğinde.

Frp Oyunu

Bu Oyun Nasıl Oynanır?

Bu oyunu oynamak için en az 2 kişiye ihtiyaç var.

1. DM: Hemen açalım. DM açılım olarak Dungeon Master yani Zindan Efendisi demek. DM’in görevi senaryoya bağlı kalarak oyunu yönetmek. Ama çok önemli bir husus var ki, çok fazla senaryoya bağlı kalmamak o da. Oyuncuları kısıtlamadan oynanacak oyun her zaman daha iyidir. Bunun için de DM’in biraz doğaçlama yeteneğine sahip olması gerek.

Oyunu yönetmekten kasıt da oyunda oyuncuların karşısına çıkacak karakterleri oynatmak (yani onların rolünü DM alıyor), düşmanlarla savaşırken düşmanların zarlarını atmak (zar atma sistemini aşağıda anlatacağım) ve karakterlerin aldıkları hasarları (savaşta belli hasarlar alacaksınız tabii ve bazı büyülerin etkileri de çeşitli özelliklerinizi eksiltecek, mesela bir büyü strength (güç) özelliğinizi düşürürse düşmana silahınızla vereceğiniz hasar miktarı düşer. Büyü etkileri kalıcı değildir hatta çok kısa sürerler diyebiliriz. Bazıları da var ki çok uzun sürer. Neyse asıl konuya dönelim) karakter kağıdına yazar ve düşmanların aldıkları hasarları hesaplar, bir yere not alır. Hesaplamalar bazen çok uzun sürebilir. Bu yüzden bir hesap makinesine ihtiyacınız olabilir. Hesaplamalar için DM’e yardım edecek birileri olursa çok iyi olur. Bir oyuncu DM’e bu konuda yardımcı olabilir. Oyunun aksiyonu düşmemiş olur (en az, hatta 1 kişiyle oynanan oyunlardan pek hayır gelmez 3 kişi makbuldür).

2. Oyuncu: Oyuncu sayısı ne kadar fazla olursa o kadar iyidir. Ama çok da fazla olmaması gerekir. Fazla oyuncu sayısı DM’in kafasını çorbaya çevirebilir. 3 veya 4 oyuncu en iyisidir. Oyuncuların görevi ise rol yapmaktır.

Oyuncular öncelikle oynatmak istedikleri karakterleri seçerler. Bu karakter senaryoda mevcuttur. Bu karakterlerden birisini seçmelidirler. Oyuncular kendi yarattıkları bir karakterle oynamak isteseler dahi senaryoya uygun karakterler yaratmak için oyun yöneticisiyle karar vermeliler. Yeteneklerini ve özelliklerini tabii yine oyuncu ayarlayacak ama karakterin geçmişinin DM tarafından (veya campaign pack alırsanız kutunun içinde karakterler var) yazılması senaryoda olacak sürpriz olayları da beraberinde getirir ki mesela hapisten kaçan bir hırsız vardır ve hapse girmesini de en iyi arkadaşı sağlamıştır. Onunla karşılaşma sahnesi oyunun senaryosuna müthiş bir katkı sağlar. Ha bu geçmişi karakter yazıp DM’e verir ve DM de bunu senaryoya uydurur ama baştan tüm kurgusu yapılmış bir senaryo her zaman iyidir. Yani oyunun sonu bir yerlere varmalı, ortalıkta dolaşıp ork kesmemeli oyuncular bir yerden sonra.

Aynı zamanda oyuncular da haritada her istedikleri yere gitmemeliler. Bunun için DM bazı şeyler uydurur ki zaten oyuncuların bir görevleri varsa oyuncular görevin gösterdiği yolda yürüyecekleri için bu genellikle sorun olmaz sanıyorum. Oyunun temellerini de anlattık, şimdi basit kurallara geçmeden önce oyunu oynamak için nelere ihtiyacınız var bir göz atalım.

dnd-dice

Oyuna Başlamak İçin Nelere İhtiyacım Var? 

• Zarlar-1 z3,1 z4,1 z6,1 z8,1 z10,1 z12,1 z20 (gerekli olmamakla beraber) 1 z100 ve 1 z3 de olursa iyi olur. Fiyatı 10$ civarında.

• Oyuncu’nun El Kitabı / Player’s Handbook- Oyuncunun elkitabı içinde tüm kurallar olmamakla birlikte bir çok kural barındırır. Sadece bu kitapla çok kaliteli oyunlar oynayabilirsiniz. Hem Türkçe’si de mevcut. Bulamam derseniz burayı okuyun. En azından FRP’yi oynayacak kadar öğrenirsiniz. Ama bu kitap çok iyi bir kaynaktır.

• Başlangıç Seti- FRP’ye başlamak isterseniz yine Türkçe bir Başlangıç Seti mevcut. Hem de içinde gerekli tüm zarlar ve basit kurallar mevcut. Ama baştan söyleyeyim çok basit ve sadece FRP’nin ne olduğunu göstermek amacıyla çıkarılmış bir ürün. Yani bu seti alıp inanılmaz oyunlar oynayacağınızı falan zannetmeyin. Ama işe yarar.

Karakter Kağıtları– Türkçe karakter kağıtları için buraya tıklayın. Ayrıca İngilizce olarak da satılıyor ama buradan yazıcıyı kullanarak çıkartmak varken para vermeye gerek yok. Oyuncu’nun El Kitabı’nın arka sayfalarında da yer alıyor. Buradan fotokopi yoluyla çoğaltıp da oynayabilirsiniz (karakter kağıdını nasıl dolduracağınız, yani nasıl bir karakter yaratacağınızı burada anlattık. Karakter kağıtlarını indirip gördükten sonra “tırsmayın”).

• Campaign Pack veya herhangi bir senaryo- Bu oyunu oynamak için yazılmış bir senaryoya ihtiyacınız var. Bunları satın alabilir, veya kendiniz hazırlayabilirsiniz. Ama çok profesyonel bir iş çıkmaz ortaya. Campaign Pack’ler en iyisi aslında, çok kaliteli hazırlanmış senaryoları içeriyorlar. Sonuçta işin ehli adamlar yapıyor. Fiyatları değişebildiğinden bir şey söyleyemeyeceğim. Burada birbirinden çeşitli senaryolar bulabilirsiniz.

• Müsvedde kağıtları- Bunları bulmak zor olmasa gerek (:D). Oyunu oynarken not alacağınız kağıtlar. Baştan hazır tutun bunları da.

• Bir de hayal gücü sağlam bir DM ve iyi rol yapan oyuncular…

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. biz bu oyunu daha bilmeden bulduk ve adına kuh dedik zarla yada kağıtla oynamıyoruz tabii biraz işler karışıyo ama olsun yazın için sağol(kuh=kafadan uydurma hikayeler)

  2. İŞTE KUH FRP OLMUYO. BENDE TİYATRO EĞİTİMİ ALDIM HİKAYE DEĞİL BU MESELE BURADA DM İKTİDARINA KARŞI KOYAN OYUNCULAR VE ZARIN GETİRDİĞİ GÜZELLİKLER…
    AYTA

  3. bu setleri kitapları zarları satın alabileceğimiz site varsa linkini verebilir misiniz?

  4. zar setini aliexpressten alabilirsin 3 dolar gibi bir fiyatı var players handbook un pdf sini bulabilirsin internette setleri bilmiyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.