Röportajlar

Berserk Mangakası Miura-Sensei Röportajı

berserk-Kentaro-Miura

Ünlü Berserk mangasının ve animesinin çizeri Kentaro Miura ile yapılan çok özel bir röportajın çevirisini sizler için ele geçirdik. Berserk mangasının nasıl ortaya çıktığına ve geleceğine dair soruların da bulunduğu röportajı beğeninize sunuyoruz.

1 – Berserk fikri ortaya nasıl çıktı?

Berserk için elimde sağlam bir fikir yoktu. Her şey yavaş yavaş gelişti. Fikir üniversite yıllarındayken ortaya çıktı. En sevdiğim animeyi izlerken yavaş yavaş büyüdü.

2 – Berserk’in oldukça karmaşık olduğunu düşünüyorum.

Şey… (Düşünmüyor bence.)

3 – Karma hakkındaki evrensel hukuku konuşalım biraz…

Bütün gün evde oturuyorsunuz ve dünyadaki haberleri takip ediyorum. Her şeyi yavaşça görmeye başlıyorum. Her gün herkes sıradan şeyler yapıyor. Ben olaylara farklı bakıyorum. Japonya’da bir katliam ya da savaş hakkında haberler görürsünüz. Ben hikayeleri duymak istemiyorum sadece onları görselleştirmek istiyorum. Subjektif tarafımla resmetmek istiyorum. Berserk’teki olaylar benim yaşantımı büyük ölçüde yansıtıyor. Büyük resim görünmeye başlamıştı.

berserk-manga

4 – Berserk’i oluştururken bir şeyden etkilendiniz mi?

Bir Japon romanı var. Kaoru Kurimoto’nun Guin Saga’sı. Orta okuldayken okumaya başladım ve hala da okuyorum. Beni çok etkiledi. Ayrıca bazı çizgi filmler ve filmlerinde etkilediği oluyordu. Bu fantastik bir seriydi. (ÇN: Kitabı araştırdım mangası var, 132 romanı çıkmış. Ayrıca animesi de çıkmış. O da 26 bölümden oluşuyor. Dünyanın en uzun kitap serisi olma özelliği taşıyormuş. Manganın da 3 cilti var.)

5 – Berserk bazen Orta-Çağ Avrupa’sı gibi görünüyor. Orta Çağ teması var. Berserk herhangi bir tarihsel tema barındırıyor mu?

Gerçek değil bu. Ben peri masallarını kullanırım. Lise ve üniversite yıllarından beri kendi fantezi dünyamı yaratmaya çalışıyorum. Excalibur, Guin Saga gibi kitaplar ve Barbar Conan gibi filmlerden etkilendim. Onlarda karanlık tema konsepti var. Dracula temalı bir hikaye yazmayı düşündüm (ÇN: Berserk’in prototype’inde Dracula vardı. Tek sayı şeklinde ve 1988 yılına ait. Onda da hikaye Gatts’la başlıyor).

Gerçek hikayeleri kullanmayı severim. Sherlock Holmes gibi ya da Conan Doyle Cottingley peri hikayeleri. (ÇN: İngilizdir. 2 kuzeninin hareketiyle 5 bölümlük bir dizide fotoğrafları görülüyormış. Bunu önemi yok ama periler üzerine yazılan bir makale Sir Arthur Conan Doyle’un dikkatini çekiyor. Ayrıca kuzenlerinden birinin soyadı Griffith.)

6 – Üzgünüm bu konsepte aşina değilim.

Ben aynı şekilde yazmadım. Kendime göre kurguladım ve 15-16 tane hikaye yazdım.

7 – Şimdi teknik bir soru sormak istiyorum. Çizimler çok iyi detaylandırılmış. Bunun için ne kullanıyorsunuz?

Farklı ülkelerden gelen resimleri kullanabilirsiniz ya da Japonların manzara resimleri bulmak kolay. Onlar da olabilir. Teknik malzemeler veya bir şeyin nasıl göründüğü önemlidir. Ben güzel görünen şeyleri seviyorum.

8 – Gatts nasıl bir model? Onu nasıl oluşturdunuz?

Şahinler Takımının hepsi üniversite arkadaşlarıma dayanır. Gatts ve Griffith hariç elbette.

9 – Tarihsel bir figür mü?

Bu biraz komik olacak ama anlatayım. Almanya’da bir köyde bir devrim oldu ve şövalyenin adı Goetz. Demir bir kolu vardı. Berserk’e zaten başlamıştım ayrıca onun kolunda ok atan bir silah yoktu. Benimki tam bir Rutger Hauer (ÇN: Rutger Oelsen Hauer doğum: 23 Ocak 1944, Hollandalı, Altın Küre ödülü kazanmış aktördür) modeli oldu. Onu “Flesh & Blood” isimli bir ortaçağ filmde paralı asker rolünde gördüm. Beni çok etkilemişti. Gatts’ın bir modeli yok aslında o bağımsız gibi. Aynı zamanda bu film bir bilimkurgu filmiydi.

berserk-manga-2

10 – Berserk’in animesi yapılırken stüdyoya ne gibi tavsiye verdin?

Berserk benim ilk anime ve mangam olduğu çok heyecanlıydım (ÇN: Burada bir yanlışlık var Berserk ilk mangası olamaz. Çocukken yaptığı 2 manga hariç Futanabi 1985 var). Karakter tasarımı çok önemliydi. Birçok istek yaptım ve beni sevmemeye başladılar.

11 – Ama bu en doğal hakkınızdı! Dikkate alındınız sanırım.

Evet aldılar.

Kentaro-Miura-berserk

12 – Şimdi birkaç kişisel soru sormak istiyorum. Karikatür, yönetmen veya etkilendiğiniz filmler hangileri?

Bir Japon karikatürist var. Adı Go Nagai. Bana büyük bir etkisi oldu. ABD’nin ünlü ve onun dinamik stilini seviyorum. Yönetmenlerden ise ABD’li Tim Burton ve Sam Raimi’yi söylemek istiyorum.

Başka ilginç bir hikaye Berserk’in ilk bölümünü tamamladığımda o zaman Evil Dead 2 sinemalardaydı. Ama o zaman bizim bölgede yoktu. Sam Raimi’nin filmlerinin büyük bir hayranı değilim. Bu tamamen Örümcek Adam ile oldu. Ben bir bilimkurgu hayranı olarak Terminatör ve Star Wars’u çok severim.

13 – Biz Berserk hayranları çok mutluyuz. Onlara bir mesajın var mı?

Berserk’in şiddetli bir Batı kültürünün etkisinde olduğunu düşünüyorum. Yani batıdaki hayranlarımın Berserk hakkında ne düşündüklerini merak ediyorum.

14 – Eminim Berserk fanları bunu yapacaktır.

Teşekkkürler.

Çeviren: Emre Mete

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. berserk bambaşka bişeydir. karışık duygulara sevk eder. düşündürür meselenin özüne indirger basitleştirir birden karmaşıklaştırır allak bullak eder.animeyle mangayla işi olmayan patronuma izletmiştim adam 2 3 ay başka bişey konuşmadı öyle etkilediydi sonra oda kapıldı rüzgara akira, vampire hunter d, shigurui,cowboy bebop,afro samurai, samurai champloo derken aklını kaybetti. bu tarz sevenler için bir de shigurui var o da bambaşka bir olaydır.izleyin okuyun araştırın. ne bileyim yapın işte bişeyler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.