İncelemeler

İstikbal Göklerdedir – Microsoft Flight Simulator İncelemesi

Microsoft’un bir oyun değil, bir proje edasıyla yaklaşıp hazırladığı görsel detayıyla, boyutuyla ve oynanabilirliğiyle muhteşem bir işçilikle bezeli Microsoft Flight Simulator incelemesiyle karşınızdayım.

“Değerli Frpnet yolcuları, ben pilotunuz Özay Şen, bu incelemeyi okumaya başlayalı birkaç dakika oldu. Rotamız boyunca Microsoft Flight Simulator’a yönelik bakış açımızı, inceleme notlarımızı ve başlangıçta nelere dikkat etmenize dair bilgileri bulacaksınız.”

Benzer incelemelerde kim bilir kaç kere bu espri yapılmıştır bilemiyorum ama 40 yılın başı bir Microsoft Flight Simulator incelemesine koyulmuşum; yapmasam olmazdı.

İlgili Makaleler

Bugün itibariyle oyunculara PC, Xbox One sunulan ve sonrasında Xbox Series X için de çıkacak olan Microsoft Flight Simulator ile birkaç gündür haşır neşir olmaktayım. Microsoft sağ olsun, oyunun çıkışından bir süre önce Microsoft Flight Simulator kodunu bana sağlayarak bu benzersiz tecrübeyi ilk elden yaşamamı sağladı.

Haliyle ilk yaptığım şey bu tarz simülasyon oyunlarında binlerce saati olan Level Dergisi editörü Kürşat Zaman’a mesaj atarak, “Joystick şart mı?” diye sordum. Daha keyifli bir oynanabilirlik yaşayacağımı söyleyen Kürşat’tan aldığım gaz ile piyasada kolayca bulunabilen ve çok iddialı olmasa da beni idare edebilecek Logitech Extreme 3D Pro Joystick ile Microsoft Flight Simulator Macerama başladım.

Uçuşa Hazır Mıyım?

Adalar’a Doğru Güzel Bir Uçuş

Simülasyon türünü baştan aşağıya değiştirmeye hazırlanan Asobo Studio, MFS’yi geliştirirken birden fazla teknolojiyi ve yazılımı bir arada kullanmaya karar vermiş. Bing Maps üzerinden dünyanın topografik haritasını çıkartan Asobo, Microsoft’un sağladığı Azure teknolojisi sayesinde de gerçek zamanlı olarak bu topografya üzerinde modellemelerde bulunuyor. Böylece dünyanın birebir kopyasını gezebilme şansını elde ediyorsunuz.

Yapay zeka Azure sayesinde, coğrafi şekillerden, göllerden, dağlardan tutun da şehirlere kadar gerçekçi bir modellemeyle karşılaşıyorsunuz. Bunun için elbette petabytelarca alana ihtiyacımız oluyor. Microsoft bunun çözümünü bulut tabanlı teknolojide bulmuş. Yani sürekli olarak bir internet bağlantınız varsa bir kere uçuşa geçtikten sonra gidemeyeceğiniz yer yok.

İnternet bağlantısı konusu aynı zamanda gerçek zamanlı hava trafiği ve hava durumunu da oyunda yaşamanıza olanak sağlıyor. Mesela İstanbul’da hava yağmurluysa ve akşam saatinde oyunu oynuyorsanız, oyunda da bu şekilde bir ortamla karşılaşıyorsunuz.

Bu anlattıklarım da sadece buzdağının görünen kısmı. Daha o kadar tecrübe edemediğim teknik detayı var ki… İnsanların neden binlerce saat MFS ile vakit geçirdiğini insan anlayabiliyor.

Eğitim Şart!

Tahmini olarak İstanbul, Kazasker semaları

Oyuna başlarken yaşayacağınız en büyük sıkıntı, oyunun teknik kısmı. Çok fazla havacılık terimi ve jargonuyla karşılaşabilirsiniz. İşin uçuş kısmından da detaylı bir dünya. Ancak ilk başta bunların hepsini öğrenmeye çalışmak, oyuna yeni başlayan biri için çok zor olacaktır. Her şeyi adım adım öğrenmek en önemlisi. Bu yüzden MFS’nin sunduğu eğitim kısmına girmek gerekiyor.

Uçuşa dair hiçbir bilgisi olmayan ben, sadece bu eğitim kısmında 4-5 saatlik bir zaman harcadım. Ancak yine de arpa boyu kadar yol gidebilmiş değilim. Bir uçağın havada nasıl hareket edeceğini, dönüşleri, iniş ve kalkışları öğrendikten sonra gaza gelip İstanbul Atatürk Havalimanı – Edremit Havalimanı gece uçuşu denemem de hüsranla sonuçlandı. Finalde uçağın motorlarını yakmıştım.

Bu yüzden başlangıç kısmında tek bir uçakla oyunun dinamiklerini öğrenmek daha önemli. Benim tercihim Cessna 152 oldu. Önünde tek bir pırpırı olan bir uçak. Belki daha sonrası için gözünüze ufak jet uçaklarını kestirebilirsiniz. Bir anda yolcu uçağı kaldırmaya çalışmanız oyundan alacağınız keyfi de azaltacaktır. Çünkü MFS, sadece bir uçuş simülasyonu değil dünyamızın sanal ortamda birebir yansıtılmış hali. Semalarında gezilecek sayısı yer var.

MFS içerisinde 2 milyondan fazla şehir/kasaba bulunuyor. Ayrıca 37.000 adet gerçek havalimanına iniş imkanı tanıyor. Oyunun standart sürümünde bu havalimanlarından 30 tanesi en detaylı biçimde bize yansıtılmış durumda. Gelecek olan ücretli ve ücretsiz mod destekleri sayesinde daha fazlasına ulaşmak da mümkün olacak. Aynı şeyin uçaklar için de geçerli olduğundan bahsetmiyorum bile.

Havayı Doğru Koklamak

Geceleri, şehir ışıklandırmaları çok güzel duruyor

Demiştim ya, oyunun teknik kısmı göz korkutabilir diye. Asobo bu konuda yeni başlayacak oyuncuları da unutmamış. Daha önceki oyunlarda da olan birçok yardımcı özellik MFS’de de bulunuyor.

Uçağı tamamen yapay zekaya bırakıp uçuşunu izleyebileceğiniz gibi istediğiniz noktalarda oyunun size yardımcı olmasını da sağlayabilirsiniz. Asistan Ayarları üzerinden yetersiz hissettiğiniz alanlarda size yardımcı olabilecek ayarları açabilirsiniz.

Saatlerce vakit harcadıktan sonra zaten yavaş yavaş ufak gözüken ama çok önemli detaylara da hakim olacaksınız.

Gerçek Dünya

Her Türk oyuncu gibi benim de yaptığım ilk uçuşlardan biri kendi yaşadığım şehirde bir rota çizmek oldu. Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen arasında uçuşa başlayarak İstanbul semalarında dolaşmaya başladım.

Yeryüzü şekilleri olarak doğru bir modelleme görsem de bina ve önemli noktalar konusunda biraz yetersiz olduğunu söyleyebilirim. Mesela Birinci Köprü standart bir köprü gibi gözüküyordu. Kadıköy üzerinden geçerken Haydarpaşa Garı’nın kutu bir bina şeklinde olduğunu söyleyebilirim.

Elbette dünyanın her noktasının en ince detayına kadar modellenebileceğine pek ihtimal vermiyordum. Sadece burası değil başka şehirlerde de aynı durumlar geçerli olacaktır. Yine de İstanbul’u baştan aşağıya modelleseler ne fark eder ki? Zaten koca bir beton ve asfalt yığınına bakıyor olacaksınız.

MFS, sadece şehirler değil tarihi alanlar ve önemli noktalar için de düzenlemeler yapmış. Ayarlar menüsünden ufak bir detayı aktif ederek, uçuşunuz sırasında dikkate değer noktaların da işaretlendiğini göreceksiniz. Böylece Mısır Piramidi, Eyfel Kulesi ya da Büyük Kanyon gibi yerleri bulmak için zorlanmanıza gerek kalmayacak.

Teknik Detaylar

İndirdikten sonra yaklaşık 90 GBlık bir alan kaplayan ve sürekli olarak güncellenen MFS, iyi bir sistemi gereksinimine ihtiyaç duyuyor. Ben oyunu Nvidia GTX 1060 ekran kartıyla orta ayarlarda biraz sıkıntılı deneyimliyorum. Bazı ufak detayları kapattığım zaman düzgün çalışmaya başladı. Ancak yine de performans sorunlarıyla karşılaşabiliyorum.

Tavsiye edilen sistem gereksinimleri de bir hayli yüksek. Nvidia RTX 2080 ekran kartına sahipseniz demeyin keyfinize. Eh, bir de iyi bir internet bağlantısıyla tüm göklerin hakimi olmak için önünüzde hiçbir engel kalmıyor.

İlerleyen yıllarda oyunun daha da büyüyeceğini göz önünde bulundurmak lazım. Microsoft, senelerce ayakta kalacak biçimde MFS’ye destek sağlamış. En az bir 20 yıl daha sevenlerini meşgul edecektir.

Şu an için gözüme çarpan en büyük sorun, uzun yükleme ekranları. Hem oyunu başlatırken, hem de uçuşlardan önce 5 dakika ya da daha üstünde bekleyebiliyorsunuz. Yaklaşık 10 dakika sürecek bir uçuş için eziyet gibi gözükebilir ama uzun uçuşlarda bu kadarlık bir bekleme süresi tahammül edilebilir.

İniş İzni İstiyorum

Ankara semaları

Microsoft Flight Simulator, her yanıyla benzersiz bir tecrübe sunuyor. Evet, çok niş bir kitleye hitap ettiği doğru. Belki klavye+fare ikilisiyle oynamak uzun vadede eziyet çektirebilir fakat bu işe sıfırdan başlayacak olanlar için de geniş bir alan sağlıyor. Oyuncuyu aceleye getiren bir yapısı yok.

Eğer GTA 5’teki gibi uçak sürmeye kalkarsanız, benim başıma geldiği gibi yere çakılmanız kaçınılmaz. Daha rahat kafayla ve zengin bir zamanla, uzunca yıllar oynayabileceğiniz bir oyun olmuş.

İstanbul, Birinci Köprümsü

Şu an hali hazırda oyuna PC üzerinden Xbox Game Pass sayesinde ücretsiz olarak ulaşabiliyorsunuz. Diğer sürümleri için ekstra ödeme yapmanız gerekecektir. Bu üyeliğe sahip değilseniz Standart Edition için Xbox.com üzerinden 350 ₺ ödeme yapmanız gerekiyor. Steam üzerinden de ulaşabileceğiniz Microsoft Flight Simulator, pahalı gözükse de hakkını sonuna kadar verecek bir oyun.

O zaman kapanışı oyunda da geçen ve duyduğumda çok hoşuma giden bir sözle kapatalım.

Bir millik yol sizi bir mil öteye götürür. Bir millik pist ise bizi dünyada istediğimiz yere götürebilir.

Frpnet Puanı: 9.5

Eksi YanlarıArtı Yanları
Ufak teknik ve performans sorunlarıBirebir modellenmiş Dünya
Grafik arayüz muazzam
Yeni başlayanlara yardımcı oluyor
Uçak, havalimanı seçkisi
Market üzerinden mod desteği
Sürekli güncel tutulması
Gerçek zamanlı hava trafiği ve hava durumu
Multiplayer desteği

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.