HaberlerOyun Haberleri

Microsoft – Xbox Dosyası: Daha Fazla Stüdyo Kapatılabilir

Xbox cephesinde daha fazla stüdyo için tehlike çanları çalıyor. Microsoft’un Game Pass ve agresif satın alımlar yüzünden zarar ettiği, küçülmenin devam edeceği konuşuluyor. Oyuncular, sıranın Ninja Theory’ye gelmesinden endişeli.

Xbox, Geçtiğimiz hafta dört stüdyosunu birden kapattığını duyurarak oyun dünyasını yangın yerine çevirmişti. Kapanan firmaların Dishonored, Prey, The Evil Within, Hi-Fi Rush ve Ghostwire Tokyo gibi sevilen oyunlara imza atan Arkane AustinTango GameworksAlpha Dog Studios ve Roundhouse Games olmasıysa büyük şok etkisi yaratmıştı. Küçülmenin yankıları hala sürerken içeriden oldukça tat kaçırıcı haberler gelmeye devam ediyor.

Xbox Game Studios başkanı Matt Booty’nin yaptığı açıklamalara göre stüdyolar “ekmeğin üstüne sürülmüş reçel gibi” dağılmış durumda. Bu dağınık stüdyoları yönetmenin ve bütçe ayırmanın zor olduğunu dile getiren Booty, çözümün “stüdyoları küçültüp tek merkezden yönetilecek hale getirmek” olduğu görüşünde. Bethesda’yı da bünyesinde barındıran ZeniMax’te bu bağlamda küçülmeye yönelik çalışmalar başlamış durumda.

Jason Schreier’in haberi ise durumun çok daha ciddi olduğunu gözler önüne seriyor. Anlaşılan o ki kapatılan stüdyoların ortak yönü başarısız oyunlar çıkarmaları değil, yeni projeler için hazırlanıyor olmaları. Arkane Austin, Redfall’un ardından köklerine dönmek için aralarında Dishonored oyununun da bulunduğu projeler için hazırlıklara başlamış. Tango Softworks ise sürpriz hitleri Hi-Fi Rush’ın devam oyunu için çalışmalar yapıyormuş. Yeni projelere ayrılması gereken bütçe ve yeni çalışan masrafları, tasarruf tedbirlerine ters düştüğünden stüdyoların kapatılmasına yol açmış. Şu anda duruma “oyun yapmaları için satın aldıkları stüdyoları oyun yaptıkları için kapatıyorlar” demek çok da yanlış olmayacaktır.

Game Pass gerçekten suçlu mu yoksa günah keçisi mi?

Game Pass aboneliklerinin Microsoft’a beklediği karı getirmediği artık devlet sırrı değil. Zaten Xbox yönetimi de büyük oyunları yerine “küçük, ödül kazanabilecek, marka değerine katkı sağlayacak” oyunlara odaklanmak istediklerini dile getirmişti. Çıkan kaosun ardından eski Microsoft çalışanı Brad Hilderbrand, LinkedIn’de küçülme ve Game Pass arasındaki ilişki hakkında uzun bir yazı kaleme aldı.

Hilderbrand’e göre en büyük sorun, oyuncuların Game Pass aboneliği kapsamında ücretsiz oynanabilecek oyunlara para vermek istememesi ve bu oyunların satış hedeflerini tutturamayarak zarara yol açması. Hi-Fi Rush gibi masrafsız hitlerin çıkışı kısa vadede abonelik gelirlerine katkı sağlasa da uzun vadede beklenen kârı vermiyormuş. Üstüne Xbox’ın agresif satın alımlarının eklenmesi çorbaya tuz olmuş.

“Bu sistem, Game Pass’in ilk büyüme döneminde gayet iyi çalışıyordu. Şimdilerde oyun geliştirmeye ayrılan bütçenin kâra yansımaması nedeniyle sorunlar başladı. 3-4 yıl önce bu durum sorun teşkil etmiyordu. Xbox, Microsoft’un diğer birimleri kadar bütçeye ihtiyaç duymadan kâra geçebiliyordu. Ancak firmanın agresif satın alımları, Bethesda ve Activision’a ayrılan bütçe ve beklenen dönüşün olmaması Sauron’un gözünün dönmesine yol açtı. Xbox şimdi satın alımlarda harcadığı 70 milyar doları küçülmeye giderek kurtarmanın peşinde.”

Hilderbrand, en garanti çözümün Call of Duty’yi Game Pass’e getirmek olduğu görüşünde. Ancak bunun ters tepme ihtimalini tahmin etmek için sektör duayeni olmaya gerek yok. Call of Duty’nin kütüphaneye eklenmesi abonelik sayısını artırır artırmasına ama şirketin en iyi satış yapan, en garanti gelir kalemini kaybetmesine de yol açabilir. Tehlikeli bir kumar.

Sırada kim var?

Bu noktada ensesinde hedef tahtasıyla gezenler maalesef küçük stüdyolar oluyor:

“Bu gibi durumlarda CoD ve büyük markalara sahip oyun stüdyolarına bir şey olmaz. Ancak dikkat çekici oyunlar yapan küçük stüdyolar tehlikede. Çünkü Hi-Fi Rush gibi beğenilen oyunlar yapsalar da bu stüdyoların edeceği kâr, Xbox’ın kurtarması gereken 70 milyar doları sağlamaya yetmeyecek.”

-Brand Hilderbrand

Geçen sene anlatılsa “Olur mu öyle şey” diyeceğimiz bu durum, şimdiden tüm oyun basınını ve oyuncu kitlesini ayağa kaldırmış durumda. Kaybedilen iyi stüdyolara yenilerinin eklenmemesini isteyen kitleler şimdiden tehlikede olan stüdyolara dikkat çekip kamuoyu oluşturmaya çalışıyor. GamesRadar’dan James Galizio’ya göre sırada Ninja Theory ve Obsidian var.

“Tango’nun fişinin çekilmesinin tek sebebi başarılı bir oyun çıkarmış olmaları, bir devam oyunu yapmak istemeleri ve bunun için işe yeni personel masrafı çıkaracak olmaları. Spekülasyon yapmıyorum, adamlar kendi ağızlarıyla söylediler. Kafası böyle çalışan bir yönetimden aksini bekleyemezsiniz.

Bu durum, Hellblade II ve Avowed çıkar çıkmaz Ninja Theory ve Obsidian’ın da tehlikede olacağına işaret ediyor. Oyunların başarılı olup olmaması fark etmez. Yönetimin yeni projeleri külfet olarak gördüğü bu dönemde yeni oyunlara başlamaya kalktıkları anda sonları aynı olacak.”

Ninja Theory için tehlike çanları gerçekten çalıyor olabilir. Kapatılan stüdyolar açıklandıktan kısa bir süre sonra hayranlar, çıkışına 1 hafta kalan Senua’s Saga: Hellblade II’nin pazarlama kanadında resmen yokları oynadığını fark etti.

Hatta bazı hayranlar, Ninja Theory’yi desteklemek için oyunu Game Pass’ten oynamak yerine Steam’den satın alınması için çağrıda bulundu:

– Ninja Theory’nin ayakta kalmasını istiyorsanız ve Hellblade 2 dikkatinizi çekiyorsa Hellblade 2’yi mutlaka SATIN ALIN!

– Sürdürülebilir olmayan Game Pass modeli ve Xbox’ın güven vermemesi nedeniyle oyun almaya mecbur olmamalıyız. Oyuncuların bu yükü sırtlanma zorunluluğu hissetmesi çok üzücü ama geldiğimiz nokta bu.

Şimdi ne olacak?

Kısaca özetlemek gerekirse:

  • Aralarında Ninja Theory ve Obsidian’ın da bulunduğu stüdyolardan küçülme veya kapatılma haberi gelebilir.
  • CoD gibi amiral gemisi seriler son bir gayretle Game Pass kütüphanesine katılabilir.
  • Hizmet zamları ve işten çıkarmalar dozu artarak devam edebilir.
  • Game Pass kütüphanesindeki oyun sayısı azalabilir.

Neler olacağını tam olarak kestirmek şu an için güç. Ancak özellikle ülkemiz oyuncularının oyuna erişimine büyük katkı sağlasa da Xbox cephesinde durumların kötüye gideceğini görmek için kahin olmaya gerek yok maalesef…

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.