Haberler

Suudi Arabistan’ın 500 Milyar Dolarlık Ütopik Şehir Projesi – Neom

Suudi Arabistan, son çöl şehri projesi mega teknolojili Neom‘da; insanlığın geleceğini birlikte çizebileceği liberal bir metropol kurmayı planlıyor. Teknoloji ve iş merkezi olarak tasarlanan Neom; enerji ve su, mobilite, biyoteknoloji, üretim, medya, eğlence, teknolojik ve dijital bilimler ile yaşam gibi 9 farklı alanda inovasyon örneklerini barındıracak.

GelecekŞimdi‘nin sayfalarında yer verdiği habere göre; Suudi Arabistan Veliaht Prensi Mohammed bin Salman‘ın tanıttığı Neom projesi, Suudi Arabistan hükümeti ve özel yatırımcılar tarafından fonlanacak. Neom insanlardan daha çok robot sayısına sahip dünyanın ilk şehri olacak.

İlk kez 2017 yılında anons edilen “Neom”, tarihin en pahalı yatırım projesi olarak kayda geçiyor. Arabistan’ın Ürdün ve Mısır sınırında kurulacak olan ticaret ve yatırım merkezi Neom, 26.5 bin kilometre karelik yüzölçümü ile Katar, Bahreyn, Lübnan ve diğer küçük devletlerin yüzölçümünden daha büyük bir toprağa sahip olacak. Kuzeybatı Suudi Arabistan’da 500 milyar dolara inşa edilecek şehrin alanı şu an çöl olsa da, yapay bulutlar sayesinde yağmurlar oluşturulacak ve daha serin ve yeşil bir şehir mümkün olacak.

Mega kentten çok insanlığa hizmet eden ütopik bir metropol de vaat eden Neom ile hedef; Suudi Arabistan ekonomisinin petrole olan ihtiyacını azaltmak ve modern bir yaşam sağlamak. Geçtiğimiz yıl Prens Muhammed, ülkenin petrol olmadan kalkınmasını amaçlayan 15 yıllık bir politika değişikliği planı olan Vision 2030’u da başlatmıştı. Bu kapsamda şehir her alanda ihtiyaç duyduğu enerjiyi güneş ve rüzgâr gibi yenilenebilir kaynaklardan elde etmeyi planlıyor. Tamamen yenilenebilir enerji sistemlerinden oluşacak olan ulaşım sistemi için kurulacak köprü üzerinden Mısır ile Suudi Arabistan’ın birbirine bağlaması öngörülüyor.

Neom, İngilizce’deki ‘new’ (yeni) ve Arapça’daki ‘Müstakbel’ kelimesinin ilk harfinin birleşiminden oluşuyor. Wall Street Journal‘ın detaylarına yer verdiği Neom‘un, ilk fazının 2025 yılında tamamlanması bekleniyor. Bilmi kurgu romanlarından fırlamış gibi görünen Neom‘da; robot çalışanlar, uçan taksiler, yapay yağmurlar ve geceleri parlayan kum taneleri planları tam bir fantastik şehri tarif ediyor. Yapay bir Ay’ın her gece gökyüzünü aydınlatacağı Neom‘da, robot dinazorların yer alacağı bir çeşit Jurassic Park adası da ziyaretçilerini ağırlayacak. Şehrin dünya klasmanında yer alacak okullarında hologram öğretmenler ders verecek, vatandaşlar dünyanın en yüksek maaşlı işlerinde çalışacak.

2300 sayfalık planlama belgelerinde şehrin plajlarında yüzerken yerel halkla karşılaşmayacağınız, çünkü çoktan bölgeden uzaklaştırılmış olacakları; genetik müdahele klinikleri sayesinde Neom vatandaşlarının güçlü, zeki ve üstün insanlara dönüşecekleri; 7 gün 24 saatlik takip sistemiyle suçun daha önlenmeden engelleneceği belirtiliyor.

YouTube player

Bu İçeriğe Oy Verin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.