İncelemeler

Efsane Olabilmesi İçin Biraz Yolu Var! – Epic Tavern Ön İncelemesi

Erken Erişim seçeneğini kim bulduysa hele bir gelsin! Potansiyeli olan oyunları bu seçenekle harcamaktan bıkmadılar. Benim için bunun son örneği de Epic Tavern oldu…

DM görevini üstlendiğim Dungeons and Dragons oturumlarında, oyuncuların bir hana girdikleri andan her zaman keyif almışımdır. Çoğu fantastik temalı oyunlarda, hana gitmek belli başlı görevlerden biridir. Grubu burada toplayabilir ya da hali hazırda dinlenmek için bir hana giren oyunculara yeni görevler verebilirsiniz. Tabii handa çıkan kavgaların da tadı başka olur.

Epic Tavern’i ilk gördüğümde, bir Tycoon oyunuyla karşılaştığımı düşünmüştüm. Ancak karşıma çok az Tycoon özellikleri barından bir macera, RPG oyunu çıktı. Hem de sıkıcı bir RPG oyunu…

Hizmet Sektörü

Gerçek dünyada olduğu gibi fantastik dünyalarda da hizmet sektörü kolay kolay ölmez. Epic Tavern’e, ismi “Fox and Fox” adını verdiğim bir han açarak giriş yaptım. Oyunda iki amaç bulunuyor: Hanınızı işletmek ve bir grup toplayıp kahramanlara görev vermek. Han işletme kısmının oldukça zayıf kaldığını söylemeliyim. Öte yandan kahramanlara verilen görevler, şans zarlarına bağlı kalmış metin odaklı bir türün ötesine geçemiyor.

Hanı açtığınız ilk günden itibaren, çeşitli kahramanlar dükkanınızı ziyaret etmeye başlıyor. Çeşitli yemek ve içeceklerle onları hoş tutmaya çalışıp hikayelerini öğreniyorsunuz. Ekibinizde yer varsa bu kahramanlara iş teklif ediyorsunuz ama buraya sonra değineceğim.

Oyunun en kısır noktası, hana gelenlerin siparişlerini vermek. Her haftanız için harcayabileceğiniz 50 aksiyon puanınız var. Bu puanla siparişlerinizi halledip, hana uğrayan kahramanlarla konuşuyorsunuz. Puanınız bittiğindeyse erzak temini yapabilir ya da yeni görevlere yelken açabilirsiniz.

Anlamsız Görevler

Görevleri hana gelen başka kahramanlar veriyor. Siz işletmeci olarak bu görevleri listenize ekleyip oluşturduğunuz grubu maceraya yolluyorsunuz. Görevlerin zorluk seviyeleri dört ana başlıkta toplanıyor: Survival, Social, Combat ve Mind. Görevin zorluk derecesi bu başlıklara göre ayarlanıyor. Ekibinizi de buna göre kurmanız önemli.

Örneğin, Mind odaklı bir göreve Combat yoğunluğu olan bir grup kurup gönderirseniz başarısız olma ihtimaliniz artıyor. Buna dikkat etmeniz gerekli. Görevler tamamlanıp grup hana geri dönünce ganimeti paylaşıyorsunuz. İsterseniz ganimetin tamamını işletmeci olarak siz alabilirsiniz. Bu durumda kahramanlar olan dostluğunuz zedeleniyor. Eğer tüm ganimeti gruba verirseniz, bu sefer işletmeniz maddi sıkıntıya düşüyor. Genellikle eşit dağıtmak en mantıklısı oluyor. Ara sıra ganimetin biraz fazlasını gruba verirseniz, dostluğunuz da baki kalıyor.

Görevler çeşitlilik gösterse de bir süre sonra benim için anlamsızlaşmaya başladı. Grubun farklı özellikleri olsa da tamamen metin tabanlı bir yolculuğa çıktığınız için şans faktörü konusunda hiçbir etkiniz olmuyor. Bu noktada kendi kendime sormaya başladım. Ben bir han mı işletiyorum yoksa üzerinde hiçbir etkim olmadığı bir grubun macerasını mı okuyorum? Oyunun erken erişim sürecinde harcadığı potansiyelini burada görüyorsunuz.

Karşıla, Görev Ver, Maceraya Çık, Aynı Şeyleri Tekrar Et

Bir noktadan sonra aynı şeyleri yapmaya başlayınca, oyunun ilk baştaki eğlenceli tarafı kaçmaya başlıyor. Oyuna başladığınızda tüm metinleri okuyup ne olduğunu anlamaya çalışıyorsunuz. Sonra bu metinlerin hepsinin hemen hemen aynı olduğunu görüyorsunuz. Epic Tavern, henüz erken erişim içerisinde olduğu için bazı yerlerde bu metinler çıkmıyor bile. Bu kısır döngüyü sürekli tekrar etmek, oynanabilirliği ne yazık ki öldürüyor.

Erken erişime çıkacak kadar bile içeriği olmayan Epic Tavern, şu haliyle kısa sürede oyuncuları kendisine küstürebilir. Gerçi oyunun geliştirilme notlarına bakıldığında, ileriye yönelik birçok özellik ekleneceğini görüyoruz; hanı geliştirmek, demirci eklemek, yatak kapasitesini artırmak, yemekleri çoğaltmak gibi..

Bunlar da henüz keşfedemediğim görevlerle ediniyor. Oyunda yaklaşık 10 hafta geçirmeme rağmen bu görevlerden hiçbiriyle karşılaşmadım. Haliyle daha önce de bahsettiğim üzere aynı şeyleri tekrar ederek vakit öldürmeye başladığımı fark ettim.

Şimdilik oyunu alıp oynamanız için hiçbir neden yok ancak ileriye yönelik potansiyeli olan bir yatırım yapmak istiyorsanız Epic Tavern’i satın alıp çıkış tarihini beklemeye koyulabilirsiniz. Bu gidişle ne zaman çıkacağını söylemek de bir hayli zor.

Epic Tavern oyununu buradan satın alabilirsiniz.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.