İncelemeler

Kapalıçarşı’da Koşuşturma Keyfi – Istanbul Incelemesi

2014 yılında prestijli Kennerspiel des Jahres yani Yılın Bilen Adamın Oynayabileceği Oyunu ödülünü kazanan, Rüdiger Dorn imzalı Istanbul, Türkiye’de satışa sunulmuş durumda. Istanbul, İngilizce ve Almanca versiyonuyla satışta olsa da oyun herhangi bir şekilde dil gerektirmediği için bu bir sorun olmuyor.

2 ila 5 oyuncuyla oynanabilen Istanbul’da, Kapalıçarşı tüccarları olarak peşimizde asistanlarımızla İstanbul kazan biz kepçe geziyoruz. Tam bir ticaret oyunu olan Istanbul’da Kapalıçarşı civarındaki 16 mekan arasında mekik dokuyarak mal alıyor, bunları satıyor, takaslıyor ve nihai olarak kıymetli yakutları toplayarak oyunu kazanan tüccar olmaya çalışıyoruz.

Istanbul’da yapmak istediğimiz her hareketi asistanlarımız vasıtasıyla yapıyoruz. Üst üste konmuş asistanlar ve en üstte tüccarımızdan oluşan pul yığınıyla etrafta gezindiğimiz oyunda, bulunduğumuz bölgenin aksiyonunu hayata geçirmek için ya orada bir asistanımızı bırakmamız ya da daha önceden bırakmış olduğumuz asistanı yığına geri almamız gerekiyor.

Nasıl Oynanıyor?

Oyun alanının 16 mekandan meydana geldiğinden bahsetmiştim. Bu mekanları çeşitli şekillerde dizerek kısa oyun, uzun oyun, zorlayıcı oyun gibi çeşitlemeler yapabiliyoruz.

Istanbul’da oyunu kazanabilmek için 5 yakutu (2 kişilik oyunda 6 yakut) toplamayı başarabilen ilk oyuncu olmamız gerekiyor.

Mekanlardan kısaca bahsetmek gerekirse Arabacı’da para karşılığında el arabamızın kapasitesini artırabiliyor, Kumaş/Baharat/Meyve depolarında ilgili ürünü temin edebiliyor, Postane’de çeşitli ürünler ve para kazanabiliyor, Kervansaray’da bize çeşitli avantajlar sağlayan Bonus kartı çekebiliyor, Çeşme’de etrafa dağılmış asistanlarımızı yanımıza getirtebiliyor, Karaborsa’da çeşitli ürünler ödeyerek Mavi mücevher edinebiliyor, Çay Ocağı’nda kumar oynayarak para kazanabiliyor, Küçük ve Büyük Pazarlar’da ürünlerimizi satıp paraya çevirebiliyor, Karakol’da tutuklanmış akrabamızı serbest bırakıp işe gönderebiliyor, Sultan Sarayı’nda sultanın taleplerini yerine getirip yakut kazanıyor, Küçük ve Büyük Cami’de istenen bedelleri ödeyerek yine bize çeşitli avantajlar sağlayan cami karoları satın alabiliyor ve Sarraf’ta biriktirmiş olduğumuz paraları yakuta çevirebiliyoruz.

Oyunu kazanmak için yakut toplamamız gerektiğini söylemiştim. Derli toplu olması için yakut edinebileceğimiz mekanların tekrardan üstünden geçsem iyi olacak sanırım. Arabacı’dan el arabamızın kapasitesini artıracak üçüncü parçayı satın aldığımızda bir yakut kazanıyoruz. Sultan Sarayı’nda Sultan’ın talep ettiği ürünleri Sarraf’ta ise o anki yakut bedeli kadar Lira’yı ödeyerek yakut satın alabiliyoruz. Son olarak her camiden, o camiye ait karoların ikisini birden satın almayı başardığımızda birer yakut kazanıyoruz.

Kutu oyunu dünyasının oldukça popüler oyunlarından olan Istanbul, Boardgamegeek sitesinde 7.6 puan ortalamasıyla genelde en iyi doksanıncı, strateji oyunları arasında ise yetmiş birinci sırada yer alıyor. Şans faktöründen çok ticari zeka ve ekonomik ticaret bilinciyle kaynak yönetiminin ön planda olduğu Istanbul’u biz oldukça beğendik. Kesinlikle tavsiye olunur.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.