AYBABTUİncelemeler

Demokrasi Hiç Bu Kadar Eğlenceli Olmamıştı! – Helldivers 2 İncelemesi

Bu yıl oyunculuk konusunda kesat geçecek, bağımsız yapımlar arasında sıçrar durur, ara sıra da eski oyunları tekrarlarız dediğimiz 2024 yılı sürprizlere gebe olmaya devam ediyor. Helldivers 2 ile demokrasi mücadelesi vermeye sonuna kadar hazırız!

Daha henüz Şubat ayı içerisindeyiz fakat oyuna doydum diyebilirim. Bu yıl oyunculuk açısından kesat geçecek derken, hangi oyuna yetişeceğimi şaşırdım. Palworld, Enshrouded, Pasific Drive derken Helldivers 2, kısa sürede bağımlısı haline geldiğim bir yapım oldu.

Helldivers 2, adından da rahatlıkla anlaşılacağı üzere bir devam oyunu. Arrowhead Game Studios tarafından 2015 yılında PlayStation 4 için ilk oyunu sunmuştu. Tepeden baktığımız bir aksiyon oyunuydu. Arrowhead, bu sefer bakış açısını değiştirerek, anlatım kısmında minik makyajlamalar yaparak ve tabii Sony‘nin de desteğini alarak ortaya akıcı oynanabilirliğe sahip, keyifli, aksiyona doyacağınız bir oyun çıkarmış.

Demokrasi, Şarjörünün Ne Kadar Mermi Aldığı Anlamına Gelir!

Helldivers 2, yakın gelecekte insanlığın bir araya gelip dış tehditlere karşı ortak mücadele verdiği bir dönemde geçiyor. Super Earth olarak adlandırılan dünya, galaksinin ücra köşelerinden gelen saldırılara karşı topyekün bir teyakkuza geçmiştir. Bir taraftan böcekler, bir taraftan da robotlar sektör sektör ilerliyor. Super Earth vatandaşlarını, özgürlükleri ve demokrasiyi tehdit etmektedir.

Çok basit gözükmesine karşın bu anlatım, eğlenceli bir dille Helldivers 2’ye harika bir şekilde yedirilmiş. Robert A. Heinlein‘ın romanından uyarlanan ve yönetmenliğini meşhur Paul Verhoeven‘in yaptığı Starship Troopers‘ı anımsatıyor. Oyunun kendine ait mizahi bir yanı olduğunu da söylemem gerek. Tanıtım fragmanları, oyun içerisinde bulunan minik notlar, hatta yükleme ekranında çıkan ipucu notları bile bu ayarda hazırlanmış. Sizi hemen o dünyanın “demokrasi anlayışına” sokmayı başarıyor.

Hikâyeden başlayarak hızlı bir giriş yaptım fakat Helldivers 2’den de genişçe bahsedeyim. Oyunumuz, üçüncü şahıs kamera açısına sahip (Basit bir buton ile birincil göze de geçilebiliyor), bir aksiyon oyunu. Tek başınıza oynayabileceğiniz gibi dört kişiye kadar Co-Op olarak tamamlayacağınız görevler var.

İnsanlığın üzerine çullanmaya çalışan robotlara ve böceklere karşı, ayrı sektörlerde mücadele veriyoruz. Arrowhead, bunu düz bir hikâye anlatımıyla sunmasına karşın, oyuncuların ortaklaşa yaptığı görevler, bitirdikleri yan görevler ve öldürdükleri düşman sayılarıyla beraber hesaba katıp kolektif bir kazanç sağlanması için güzel bir mekanik sunmuş. Yani aslında şöyle: Böceklerin saldırı altındaki sektörlerde ne kadar çok göreve çıkarsanız ve diğer oyuncular da kendi üzerine düşen demokratik görevlerini yerine getirirse, ele geçirilen gezegenleri özgürleştirmeye başlıyorsunuz. Ne kadar çok oynarsanız, daha iyi.

İşte bu basit mekanik sayesinde, üç gün içerisinde 1 milyon satış barajını aşan Helldivers 2, kısa süre içerisinde de çoklu oyuncu sınırlarını zorladı.

PlayStation 5 ve PC Elele Verirse Yenemeyecekleri Düşman Kalmaz

Normalde, Sony tarafı, özel oyunlarını uzun yıllar boyunca başka platformlara getirmedi. PlayStation 4 ile beraber kırılan bu inatları, PlayStation 5 ile iyi yönde devam etti. Konsol özel olarak gösterilen Last of Us, God of War, Horizon gibi oyunlar PC tarafında arzı endam eyliyor. Ancak bu oyunların çıkışı en az, orijinal çıkış tarihlerinin iki yıl sonrasında gerçekleştirdi.

Bu sefer öyle yapmadılar ve eş zamanlı olarak Helldivers 2, iki tarafa da çıktı. Bu yüzden oyunda büyük bir oyuncu patlaması oldu. İlk birkaç gün, Arrowhead için inanılmaz sancılıydı. Server bağlantı hataları, oyundan düşmeler gibi birçok sorunla yüzleştiler. Ancak kısa sürede büyük sorunları hallettiler.

Bu sorunların bir kısmı halen devam ediyor ancak geliştirici ekip “bağlantı odaklı” tüm sorunları çözeceklerinin de teminatını verdiler. Örneğin, incelemeye oturmadan önce sevgili Selim Yılmaz ve Kayra “Keri” Küpçü ile ortaklaşa bir oyuna girdik. Selim ve ben, PS5 üzerinden bağlandık. Kayra ise Steam üzerinden. Ancak Kayra ve benim aramdaki ping sorunu yüzünden, bir türlü oyunda sabit bir kalıcılık sağlayamadık. Bunun çapraz platformlar arasında bariz bir sorun olduğu ve acilen düzeltilmesi gerekliliğinin farkındalar.

Bu arada bahsetmeden de geçmeyeyim. Oyun şu aralar Steam’de en çok oynanan oyunlar arasında. Bazı zamanlar 450.000 oyuncuya çıktığı oluyor. PS5 tarafında sayılar çok net değil. Zaman zaman 700.000 eş zamanlı oyuncu barajına yaklaşıldığı oyun basınında konuşulan bir durum.

Diplomasi Mi? Hiç Duymadım Dostum!

Gelelim, internette bu denli ünlü olan, sosyal medyada kurgulara doyamayan Helldivers 2’yi ilgi çekici yapan unsurlara. Bir kere oyunun aksiyonu acayip keyifli olmuş. Her bir silahın, ki bu silahlar düz tabancadan enerji silahlarına kadar giden geniş bir skalada, kendine has bir vuruş hissiyatı var. Zaten oyunun da, “run ‘n gun” türünde olduğunu varsayarsak bunun önemli bir detay olduğunu görürüz. Her bir silahta sunulan atış hissiyatı, tok aksiyonu Helldivers 2’nin en güçlü yanını oluşturuyor.

Üzerinize doğru dehlizlerinden fırlayıp “ekekeke” sesleriyle koşan, ziyafet çekmeye hazır böceklere attığınız her bir mermi, ortaya çıkan aksiyonunun zirve yapması, aradığınız o adrenalin salgılamasını yaşatıyor. Hani bazı akşamlar, işten, okuldan döndükten sonra, safi aksiyon aradığınız oyunlar olur. Strateji yapmaya gerek kalmadan “Ya gireyim de iki el bir şeylere ateş edeyim, bomba yağdırayım“, dediğiniz oyunlar vardır. Hah! İşte Helldivers 2 tam olarak o terapiyi sunuyor oyuncuya.

Oyun tabii sadece sıka sıka ilerleme üzerine kurulu değil. Dediğim üzere galaktik haritada iki farklı bölgeden insanlık olarak akın yiyoruz. Bir taraf böceklerin akınlarına uğrarken, öte taraf Automaton denilen robotların istilası altında. Her bir gezegene inip verilen görevi tamamlamamız bekleniyor. Bu görevler aslında çok fazla çeşitlilik sunmuyor. Bilgi toplama, böcek yuvası patlatma, Automatonlar’dan sivil halkı kurtarma gibi görevler yer alıyor. Haritalar bu görevin ağırlığına göre 10 ila 40 dakika arasında sürüyor. Görev bilgisinde, kaç dakika içerisinde bitirmeniz gerektiğine dair bir ibare yer alıyor. Görev süresinin iyi kullanılması gerekiyor. Görev sonunda verilen puanlara etki ediyor, hem de oyun içerisinde Stratagems denilen hava desteğini etkiliyor.

Stratagems, oyunda ilerledikçe edineceğiniz paralarla açacağınız bir destek hattı. Bu hattı kullanarak, yörüngede bulunan geminizden kendinize teçhizat atabiliyor ya da bombardıman yapabiliyorsunuz. Kritik anlarda, kendinizi ve takımınızı kurtarmanız için Stratagems’i kullanmanız önemli. Arrowhead, burada yine ince düşünüp oyunun kurallarından biraz dışarıya çıkmış. Bahsetmedim ama mesela, oyunda şarjörü boşa değiştirirseniz mermileriniz de boşa gidiyor. Aynı şekilde şarjör boşaldığında da, karakter otomatik olarak dolum yapmıyor. Sizin takip etmeniz gerekiyor. İlk başta çok saçma ve can sıkıcı olarak düşündüm. Fakat sonra şunu fark ettim. Oyundaki tansiyonun artmasına ve takım arkadaşlarınızla daha çok iletişim halinde kalmanıza neden oluyor.

Stratagemsler için de benzer bir yaklaşımda bulunmuşlar. Doğrudan bir butona basıp gökten cehennemi kusmak yerine, bir tuş kombinasyonunu girmeniz gerekiyor. Bu kombinasyonu girdikten sonra Stratagems aktif oluyor ve kullanabiliyorsunuz. Dahiyane bir fikir gerçekten. Basitliği ortadan kaldırırken, oyuna doğrudan etki ediyor.

Savaşacağız ve Kazanacağız

Helldivers 2’nin sunduğu bu heyecan treni kısa sürede bitecek gibi durmuyor. Oyun içerisinden alınan videolarla yapılan kurgular zaten şu aralar interneti ele geçirmiş durumda. Vietnam Savaşı’nı anımsatacak dönem şarkılarının seçkileriyle yapılan videolar şu aralar pek popüler. Bir de buna ek olarak, oyunun Starship Troopers’a benzediğini söylemiştim. Biraz da Warhammer 40K oyuncularını cezbedilebilecek bir atmosferi var. Space Marine 2 çıkana kadar, Warhammer meraklılarını da bir hayli oyalar gibi duruyor.

Arrowhead, Helldivers 2 ile güzel bir başarı yakalamış. Oyunun akıcı aksiyonuyla buluşan görsel şöleni de unutmamak lazım. İçi dışına çıkan böcekler, gökten indirdiğiniz bombardımanın yaydığı ışık, gezegene çöken sis ile ortamın tekinsizleşmesi gibi detaylar, oyunun görsel albenisini de artırıyor.

Dikkatime çarpan ve birçok oyuncunun da katılacağı can sıkıcı da bir durum var tabii. Oyunu tek başına oynamak, hiç ama hiç keyifli değil. En kolay zorluk seviyesinde tabii görevler tamamlanabilir. Fakat bir arkadaş grubuyla oynandığında, alınan zevk artacak. Oyuncu, oyuna doğrudan dalabilecek bu sayede. Yoksa tek başınıza oynadığınızda, biraz eziyet oluyor ve insan kendini yalnız hissediyor.

Hepsini bir araya getirip sonuca varırsak, Helldivers 2 bu yıl kendisini bir hayli uzun süre oynattırır. Bir servis oyunu olmasına karşın, belki de henüz yapmadılar, gerçek para harcayıp daha fazla öne geçmenizi sağlayacak bir sistemi de yok. Daha çok kozmetik için servis içi hizmetleri kullanabilirsiniz. Her görevden aldığınız madalyalar ile kısa sürede istediğiniz silahlara erişebiliyorsunuz. Bu kısım tam ayarında olmuş. Ancak yeni güncellemeler ile Battle Pass ya da Sezon mantığı gelir mi, açıkçası bilemiyorum…

Kötü Yanlarıİyi Yanları
Bağlantı sorunlarıAksiyon akıyor
Bazı zorlu görevlerVuruş hissiyatı, en iyi FPS oyunlarına taş çıkartır
Yenilikler gelmezse tekrara düşüp kaybolabilirKomik ve kendine has anlatımı
Görsellik

DEMOKRASİ ADINA

Görsellik / Arayüz - 85%
Sunum / Hikâye - 80%
Oynanabilirlik - 90%
Yenilikçilik - 80%

84%

Akıcı ve keyifli

Hellidvers 2, kendi temasını oluşturmayı başarmış, hızlı oynanabilirliğe sahip vuruş hissiyatı yüksek ve bol aksiyonlu bir oyun olmuş.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.