Oyun Haberleri

Stardew Valley Sokaklarında Gerginlik Çıktı

Stardew Valley‘i tek başına geliştiren Eric Barone (nam-ı diğer Concerned Ape) ile oyunun yeni güncellemeleri üzerinde çalışan Arthur Lee (nam-ı diğer Mr. Podunkian) arasında gerginlik yaşandı.

Sosyal çiftçilik oyunu Stardew Valley kendi türünü yaratan, çok başarılı bir bağımsız oyun oldu. Oyunu bir başına geliştiren Eric Barone‘u da başarısıyla milyoner etti. Kazandığı paranın hayal ettiğinden ve hak ettiğinden çok daha fazla olduğunu dile getiren Barone, uzun zamandır oyuna ücretsiz güncellemeler getirmeye devam ediyor. Zira bu uğraşı, kazandığı paranın hakkını vermek gibi değerlendiriyor.

Eric Barone

Barone şu anda Haunted Chocolatier adlı yeni oyunu üzerinde çalışıyor. Ancak bu yeni projesine zaman zaman kısa molalar veriyor. Bu molaların sonuncusunda da Stardew Valley’e kocaman bir içerik güncellemesi yayınlamıştı. Bahsettiğimiz gerginliğin detayları ise bu güncellemenin ardından iyice su yüzüne çıktı. Son yıllarda Stardew Valley güncellemeleri üzerinde ona yardım eden çalışanı Arthur “Mr. Podunkian” Lee ile yolları ayrıldı.

Stardew Valley devasa bir başarı yakaladıktan sonra Eric Barone, oyunun farklı sürümlerinin çıkarılması ve hatalarının düzeltilmesi gibi konularda yardım etmesi için Arthur Lee’yi işe almıştı. Lee yalnızca Eric Barone’a Stardew Valley üzerinde yardım etmedi, yeni oyun motorunun da geliştirilmesine katkı sağladı. Hatta kendi eseri gibi gördüğü bu motoru kullanarak kendi başına, Sunkissed City adlı bir oyun geliştirmeye de başladı. Sunkissed City, aynı motoru paylaşmasının da katkısıyla Stardew Valley’i hayli andıran bir proje. Ancak buna ek olarak Arthur Lee tarafından “Stardew Valley geliştiricisinden yeni bir oyun” ibaresiyle de sosyal medyada tanıtılıyordu. Oyunun hayranları bu tanıtıma tepki gösterse de Lee, oyun motoruna çok katkı sağladığını söyleyerek kendisini savunuyordu.

Eric Barone ise Sunkissed City hakkında bir açıklama ya da duyuru yapmamıştı.

Sunkissed City

Stardew Valley Gerginliği Nedir?

Lee’nin sosyal medyadan paylaştığı hikayesi Eric Barone ile aralarının bir süredir limoni olduğunu iddia ediyor.

Lee, Stardew Valley güncellemelerini büyük oranda tek başına yaptığını iddia ediyor. Dolayısıyla bu güncellemeleri sosyal medyada “ben yaptım” şeklinde anlatmasını haklı buluyor. Söylediğine göre Barone, Lee’nin “biz yaptık” demek yerine “ben yaptım” demesi üzerinden kendisini uyarmış. Zaten Lee’nin kullandığı bu ifadeler ve reklam taktikleri Stardew Valley hayranlarının da tepkisini çekmişti.

Fakat Lee ile Barone arasındaki asıl gerginlik Lee’nin gelecekte çıkacak yeni oyunlar üzerinde belirli bir yüzde hak iddia etmesiyle yaşanmış. Lee’ye göre oyun motoruna sağladığı katkı ve güncellemelerin çok büyük oranda onun kodlarından oluşması yeni oyunda hak sahipliği istemesi için onun gözünde yeterli. Bu hak sahipliğini de ilk oyun üzerinde değil, güncellemeler ya da ikinci oyun üzerinde istediğini söylüyor. Çünkü o da Stardew Valley’nin tamamen Barone’un emeği olduğunu inkar edemiyor.

Sunkissed City

Ancak Lee’nin anlattığına göre Eric Barone yeni oyunlarda hak sahipliği verme işine hiç sıcak bakmıyor. Zira Lee, Barone’un bir çalışanı ve çalışan maaşı alıyor. Barone’un oyunlarının fikri de tamamen kendisine ait. Lee yalnızca Barone’un ondan istediği şeyleri kodluyor ve görsel tasarıma katkı sağlıyor. Öte yandan Lee güncellemeler ve oyun motorunda kodun neredeyse tamamını onun yazdığını iddia ediyor. Ve yeni oyunda en azından %1’lik bir hak sahibi olması gerektiğine inanıyor. Eric Barone ise oyunlarının mülkiyetinin tamamen kendisinde kalması gerektiğinde ısrar ediyor.

Lee, Stardew Valley’nin ikinci oyununda %1 hakka sahip olmak milyoner olmak için yeterli olabileceğine inanıyor. Haklı da. Öte yandan Stardew Valley’nin ikinci oyunu diyebileceğimiz Haunted Chocolatier üzerinde Eric Barone’un tamamen yalnız çalıştığını da onaylıyor. Eric Barone da kendi düşünüp geliştirdiği oyunların tüm hakkına sahip olmak istiyor.

Arthur Lee, Eric Barone ile yaşadıkları bu anlaşmazlığın ardından istifa ettiğini açıkladı.

Sizce bu tartışmada hangi taraf haklı?

Kaynak: Twitter

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.