AYBABTUSinema Haberleri

Star Wars Zaman Çizelgesi Güncellendi – Dönem Dönem Yıldız Savaşları Destanı

Disney ve Lucasfilm, Star Wars‘un resmi zaman çizelgesini The High Republic‘ten başlayarak yeniledi.

40 yıldan fazla süre önce insanlığı çok çok uzak galaksiye taşıyan Star Wars, gezegenin en popüler ve sevilen serilerinden biri oldu. Bir film üçlemesi olarak başlayan Star Wars destanı, 2012‘de Disney‘in Lucasfilm‘i satın almasıyla dev bir multimedya serisine dönüştü.

Kısa süre önce Disney ve Lucasfilm, The High Republic oyunlarının ilk dalgasını piyasaya sürme aşamasında resmi Star Wars zaman çizelgesine güncelleme yaptı.

The High Republic, Jedi’ların galaksideki kanun ve düzenin belirleyici gücü olduğu The Phantom Menace olaylarından yaklaşık 200 yıl önce gerçekleşen tamamen yeni bir çağı keşfediyor. Lucasfilm‘in oldukça ciddiye aldığı bu dönem önümüzdeki birkaç yıl içinde bir dizi roman, çizgi roman ve hatta The Acolyte adlı diziyle karşımıza gelecek.

The High Republic ile birlikte, Star Wars zaman çizelgesindeki resmi dönemlerin her biri için de yeni isimler ortaya çıktı. Movieweb, bu dönemlerin her birini ayırarak ne zaman gerçekleşeceğini ve hangi medyada yer alacağını derledi. Öncelikle iki yeni terimimiz var BBY ve ABY. Zaman çizelgesinin nasıl ayrıldığını anlamaya yardımcı olacak bu terimler A New Hope‘taki Yavin Savaşı’ndan Önce (BBY) ve Yavin Savaşı’ndan Sonra (ABY) dönemlerini ifade ediyor. Gelelim yeni resmi Star Wars zaman çizelgesine…

The High Republic

Şu an için resmi Star Wars zaman çizelgesindeki en uzak nokta. Lucasfilm‘in en son, büyük projesi The High Republic öncül olaylardan yaklaşık 200 yıl önce gerçekleşiyor. Tahminen 230 BBY. Bu, Jedi’ların galakside güçlerinin zirvesinde oldukları zaman.

The High Republic dönemi için kitap ve çizgi romanların yanı sıra Leslye Headland tarafından geliştirilen Disney+ dizisi The Acolyte gibi içerikler planlanıyor. İlk dalga yazar Charles Soule‘nin Light of the Jedi ile başlıyor. Ayrıca bir Marvel Comics serisi ve IDW serisi var. A Test of Courage, The Great Jedi Rescue ve Into the Dark romanları da gelecek. Bu dönemdeki olay üç aşamaya ayrılacak. Birinci aşama; Light of the Jedi, ikinci aşama; Quest of the Jedi ve üçüncü aşama; Trials of the Jedi. Yani önümüzdeki yıllarda bu dönemi daha çok keşfedeceğiz.

Fall of the Jedi

Eskiden öncül olarak bilinen bu dönem, Palpatine‘in gücünü artırmaya başladığı ve Jedi’ların dağılmanın eşiğine geldiği zaman. George Lucas’ın Star Wars filmlerinin ikinci üçlemesi olan The Phantom Menace, Attack of the Clones ve Revenge of the Sith bu dönemde geçiyor ve Anakin Skywallker‘ın Tatooine‘deki küçük bir çocuktan Darth Vader‘a dönüşme yolculuğunu anlatıyor.

Öncül üçlemenin yanı sıra bu dönem The Clone Wars animasyon serisinin de tamamını içeriyor. Phantom Menace, 32 BBY zamanında gerçekleşiyor. Yani The High Republic döneminden çok uzak. Bu, The High Republic ve Fall of the Jedi arasında en azından yüz yıllık bir boşluk olduğu anlamına geliyor. Destanın daha derinine dalmak isteyenler için, bu çağda Dark Disciple gibi romanlar ve Darth Maul, Obi-Wan ve Anakin gibi çizgi roman serileri bulunuyor.

Reign of the Empire

Disney ve Lucasfilm‘in resmi tanımına göre Reign of the Empire bir dönem için biraz kısa. A New Hope‘tan birkaç yıl önce, yaklaşık 19‘dan Rebellion‘un oluşumuna kadarki dönem. Yani İmparatorluğun gücünün mutlak zirvesindeyken, yirmi yıldan biraz daha az sürüyor. Jedi’lar galakside bin kuşaktır barışı korumakla görevliydi ama İmparatorluk 20 yıldan daha az bir süre galakside baskı kurabildi.

Bu dönem ekranda sadece Solo: A Star Wars Story ve The Clone Wars sonrasında geçen animasyon dizisi The Bad Batch ile yer buldu. Yine de bu çağda Rogue One‘ın başlangıcı olan Catalyst, Lords of the Sith, Tarkin ve Thrawn gibi birkaç önemli roman yer alıyor. Kanan, Han Solo – Imperial Cadet ve Lando: Double or Nothing gibi birkaç çizgi roman da bu zaman çizelgesinde bulunuyor. Star Wars: Jedi Fallen Order video oyununun da bu dönemde geçtiğini belirtelim.

Age of Rebellion

Klasik olarak tanımlanan Star Wars bölgesine girmeye başladığımız yer burası. The Age of Rebellion, 5 BBY civarında başlıyor; isyanın ortaya çıktığı ve galakside İmparatorluğa meydan okumaya başladığı zaman. Birkaç yıl boyunca, Palpatine‘in kuralı kontrol edilmedi. Ancak galaksideki ezilen insanların bir araya gelmeye ve direnmeye karar vermesi an meselesiydi. Bu, George Lucas‘ın orijinal Star Wars masalının merkezindeki, destanı tanımlayacak ve bugün olduğu hale getirecek mücadelenin ta kendisiydi. Kronolojik olarak resmi zaman çizelgesinin ortasında olsa da burası birçok yönden her şeyin başladığı yer aslında.

Dönem, büyük ölçüde Rebel Alliance‘ın oluşumuna odaklanan Rebels animasyon serisini içeriyor. Ayrıca A New Hope, The Empire Strikes Back ve Return of the Jedi orijinal üçlemesinin olduğu kadar Rogue One‘ı da kapsıyor. Thrawn: Alliances ve Thrawn: Treason, Heir of the Jedi, Battlefront kitapları, Inferno Squad, Twilight Company ve Rebels ile bağlantılı A New Dawn gibi bu dönemde geçen epeyce roman var. Ayrıca bizi Doctor Aphra ile tanıştıran Kieron Gillen‘in Darth Vader serisi de bu çağda yaşanıyor.

The New Republic

Bu dönem için Star Wars zaman çizelgesinin Vahşi Batı çağı da diyebiliriz. Orijinal üçlemenin sonu ile Disney devam film üçlemesi arasında geçen, 4 ABY‘den 34 ABY‘ye kadar 30 yılı kapsayan ve neredeyse bugüne kadar hiç dokunulmayan bir dönem. Yaklaşık 10 ABY‘de yer alan The Mandalorian dizisi bu dönemde geçiyor. Bizi Baby Yoda ile tanıştıran dizi, Star Wars‘a olan sevgimizi alevlendirirken, galaksideki kanunsuzluk ve belirsizlikle dolu bir zaman dilimi olduğunu gösterdi. Ölüm Yıldızı‘nın (yeniden) patlaması, İmparatorluğun sessizce ortadan kalktığı anlamına gelmedi, geride bir iktidar boşluğu bıraktı ve onu doldurma çabasına yönelik bir mücadele çıktı.

The New Republic, fazlasıyla zengin hikaye anlatımı sunan bir dönem. Kesin olarak bildiğimiz şey, bu dönemin önümüzdeki yıllarda çokça keşfedileceği. Disney ve Lucasfilm, The New Republic döneminde geçecek canlı aksiyon dizi projelerini duyurdu bile: The Mandalorian‘ın 3. sezonunun yanı sıra Ahsoka, Rangers of the New Republic ve The Book of Boba Fett…

Rise of the First Order

Burada Disney zaman çizelgesindeki son resmi döneme, Rise of the First Order‘a giriyoruz. Devam film üçlemesinin gerçekleştiği dönem yani Kylo Ren ve Snoke‘un bir zamanlar İmparatorluğun taşıdığı mantoyu almaya başladıkları, Yeni Cumhuriyet‘in ezildiği yer. 34 ABY‘de başlayan bu dönemde Rey ve Finn gibi yeni kahramanlar, Direniş‘in yanında kötü güçlere karşı durmak zorunda.

Rise of the First Order; devam üçlemesi The Force Awakens, The Last Jedi ve The Rise of Skywalker‘ı içeriyor. Aynı zamanda nispeten kısa ömürlü animasyon dizisi Star Wars: Resistance da bu dönemde geçiyor. Canto Bight, Resistance Reborn ve Black Spire dahil olmak üzere birkaç romanın yanında çizgi roman serileri Poe Dameron, Galaxy’s Edge ve Captain Phasma da Rise of the First Order‘ı anlatıyor.

Bu da Bonusu: The Old Republic

Resmi olarak mevcut Disney – Lucasfilm zaman çizelgesinin bir parçası olmasa da Star Wars‘ta The Old Republic‘ten bahsetmemek mümkün değil. Özellikle, 2011‘de çıkan çevrimiçi çok oyunculu rol yapma oyunu Star Wars: The Old Republic‘ten beri. 2003‘te çıkan Knights of the Old Republic video oyununun hayranların diline düşmesini de unutmamak lazım. Mevcut zaman çizelgesindeki herhangi bir olaydan yaklaşık 4000 yıl öncesinde geçen bu dönem; Sith ve Jedi’ların çok çok uzak galaksinin eski versiyonunda birbirleriyle savaştıkları bir zaman dilimi. Darth Malak ve Revan gibi sevilen karakterler bu zamanda yaşadı.

Lucasfilm‘in şimdiye kadar filmlerde karşımıza getirdiği tüm olaylardan fazlasıyla uzak bir dönemi ifade eden The Old Republic‘te geçecek projelerin söylentileri var. Sizi bilmem ama ben en çok bu dönemi merak ediyorum.

Kaynak: Movieweb

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.