Edebiyat

“Logicomix” İncelemesi

logicomix-banner

İki kere iki dööört, üç kere üç dokuuuz, dört kere dört… Ooo sevgili çizgi roman severler gelmiş yine. Buyrun buyrun. Ben de siz gelene kadar alıştırma yapıyordum.  E madem toplandık o zaman hep beraber beş kere beeeş..

Tamam canım durun hemen. Bugünkü çizgi romanımızla alakalı bir giriş yapayım dedim hepiniz dağıldınız. Başka diyarların Batmanler’i, Spidermanler’i, Hulklar’ı ile tanıştıracağım sizleri! Siz şöyle bir geçin soluklanın, bir dinlenin hele. Sebastian! Kitleye zencefilli limonata yap çabbuk! 

logicomix-kitapEhem. Alıştıra alıştıra söylüyorum, inceleyeceğimiz çizgi romanın temeli başta Matematik olmak üzere felsefe, tiyatro ve tarih içerikli. Ama başrolde matematik var tabii. Bu konuda baştan anlaşalım.

Lisans branşlarımdan biri olan matematik ile şahsen üniversiteye kadar, deniz seviyesinde giden bir ilişkim vardı açıkcası. Ne oldu ise ondan sonra oldu gerçi. Nefretten aşk doğar misali, matematiğe bakış açım değişti. Tabii bunda farklı durumlar söz konusu idi. Ama kendi fikrimce, böyle bir çizgi romanın okullarda matematiğe olan ön yargılı bakış açının değiştirilmesi için okutulmasının ya da en azından tavsiye edilmesinin tüm nesiller için çok faydalı olacağı görüşündeyim.  (Ulusa sesleniş vol. 1)

Bu çizgi roman, öncelikle dikkatimi kapak tasarımı ile çekti. Sonra konusuna bakınca “aha matematik hakkında çizgi roman!” deyip yapışmıştım. Fikir, öykü, senaryonun da Yunanların elinde çıkması beni mest etti doğrusu. (bu kısımda objektif olalım, matematik, felsefe, geometri gibi bilimlerine bu adamların katkısı inanılmaz boyutlarda bildiğiniz gibi.)

Konuyu genel olarak özetlersek; 20. yüzyılın en büyük felsefeci ve matematikçilerinden biri olan Prof. Bertrand Russell’in çocukluğundan başlayarak yola çıkan hikayeye, profesörün serüvenleri dışında Frege, Hilbert, Gödel, Winttgenstein, Cantor, Handel, Eukleides vb. gibi önemli düşünürler, bilim insanları da eşlik ediyor.

logicomix-enHikayede kilit noktalar da bulunmakta. Örneğin harika mantık tartışmaları mevcut. Prof Russell’ın mantıkla uğraşırken nasıl kendi varlığından da şüphe eder hale gelip delirmelerin eşiğine geldiğini görebilirsiniz. (Mantıkçıların düştüğü önlenemez lanet)  Bir üniversitede nasıl savaş karşıtı olduğunu görebilir ve bununla ilgili yaptığı konuşmalardaki evrenselliği sezebilirsiniz. Gödel’in minik hallerini de görebilirsin. Sadece isimlerini duyduğumuz ünlü düşünürlerin, korkularına, başarılarına, başarısızlıklarına şahit olmak bence oldukça heyecan verici. Düşünsenize önünüze konmuş bir “Matematiğin temel prensibleri” kitabının yüzyılları kapsayacak bir hikayesi var. İçerisinde onlarca ünlü düşünür, bu arada arka planda olan tarihi olaylar, yeni keşifler, eski kuramların yıkılışı, savaşlar, ateşkesler, sanatsal olaylar…

Konuşma balonları adeta canlanıp sizi de içine alıyor gibi hissedebilirsiniz. Açıkcası benim altını çizdiğim, not aldığım, bir kaç kere okuduğum çok yer bulunmakta. Bu şekilde düşününce etkilenmemek mümkün değil sanırım. Hele kitabın içerisinde, mantık kuramını alt üst eden bir paradoksun anlatıldığı ve resmedildiği berber hikayesi var ki ben diyeyim mükemmel siz deyin ötesi..Bu kadar anlaşılabilir anlatılabilir ancak. Bak gene tüylerim diken diken oldu! Sebastiaaan camı kapaaat!

Ne oldu bir anda nutkunuz tutuldu?! Rahat olun sevgili çizgi roman severler, her ne kadar insanlığın büyük kısmının korktuğu hatta nefret ettiği felsefe ve matematik gibi iki büyük devi kapsasa da bu kavramların altında ezilmiyor , bunun bir çizgi roman olması ise bu kavramlara kesinlikle gölge düşürmüyor. Aksine ikisi arasında tam bir denge kurulmuş, sanatsal ve bilimsel gerçeklikler arasında harika uyumlu bir dans içerisinde meydana gelen bir kurgu olmuş. Burada yazarların başarısı, çizerlerin bu dengeyi senaryodan uzaklaştırmadan aktarabilmesi katıksız bir başarı gerçekten.

Eveeet, biraz da kitabın başarısından söz edelim;

25 ülkede yayınlanmış ve pek çok uluslararası ödül kazanmış bu başarılı yapıt aynı zamanda ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin üniversitelerinde matematik,bilgisayar,felsefe,mantık ve tarih eğitimi alan üniversite öğrencilerine yardımcı ders kitabı olarak okutuluyor. (Bizim ülkemizden de atılımlar bekliyorum şahsen-ulusa sesleniş vol. 2)

logicomix-picBu ödüller ve ünvanlara bakalım; TIME dergisi tarafından roman-dışı kategorisinde “En iyi ilk 10 kitaptan biri” seçilen Logicomix, Treviso Çizgi Roman Festivali “En İyi Çizgi Roman Ödülü”, New Atlantic Bağımsız Kitap Satıcıları Ödülü, Bertrand Russell Derneği Kitap Ödülü, Hollanda Kitap Satıcıları Ödülü dahil pek çok uluslararası ödül. Oldukça etkileyici değil mi?

Ayrıca kitabın yazarlarından Christos Papadimitriou yakın zamanda Gödel ödülünü de kazandı.

Doğuş Üniversitesinde Logicomix ile ilgili sempozyum, kitabın yayıncısı olan Albatros Kitap tarafından da sergisi düzenlendi.  (Tepe Nautilus’da)

Şu anda Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi Sanat Galerisinde , 28 Mart-6 Nisan tarihleri arasında sergi devam etmekte, bence kaçırmayın derim.

Size bir de ufak bir video tavsiye etmek isterim pek sevgili kitlem. Çizgi romanın doğuşu ile ilgili kısa ama oldukça etkileyici videoyu da aşağıda mutlaka izleyin!

Gördüğünüz gibi ön yargıları olanlarınız varsa onları alt etmek için elimden geleni yapıyorum, okumazsanız vallahi çok kırılırım,küserim, geceleri rüyalarınıza girer dört basamaklıları kafadan çarpmak için uğraşır dururum,evet..

Sebastiaaaan the sebastik uşak! Arkadaşları kitapçıya yönlendir çabbuk!

 

Diğer yazımıza kadar bol çizgili düşlü günler dilerim size!

“İşte bu düşüncelerle ilerleme, bilim ve umutla dolu yeni yüzyıla giriyoruz! İçimizdeki sese kulak verelim: İşte problem , çözümünü ara, çünkü çözüm bulunabilir.Çünkü bilimde bilinmezlik yoktur.”

Not-1: Kitabın arka sayfaları ünlü düşünür ve bilimadamlarının kısa özgeçmişleri ile donatılmış,harika bilgiler bulunmakta.

Not-2: Çok sevdiğim ve değer verdiğim, mizah kültürümün bir kısmını borçlu olduğum sevgili Atilla Atalay’ın karakteri Sebastian’ı bir müddetliğine benimle çalışmaya ikna ettim, sayın Atalay’ın affına sığınırım :)

İşte Logicomix’in doğuşu videosu:

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.