Haberler

Bilimkurgu Dünyasının En Üretken Yazarlarından Harlan Ellison Aramızdan Ayrıldı

Ülkemizde ismen pek tanınmasa da 84 yıllık yaşamına 1700’den fazla kısa hikaye, kısa roman, dizi senaryosu, çizgi roman senaryosu ve makale sığdıran bilimkurgu dünyasının huysuz adamı Harlan Ellison hayata gözlerini yumdu.

Harlan Ellison, orijinal Star Trek dizisinin 28. bölümü olan, Kaptan Kirk ve Spock’ın 1930 yılında Büyük Buhran Dönemi’nin yaşandığı New York’a gittikleri The City on the Edge of Forever bölümüyle Trekkieler’in hafızasına kazınmıştır.

Ellison’ın hikayeleri ülkemizde; Korkunun Bütün Sesleri, Yüzyılın En İyi Bilimkurgu Öyküleri ve Karanlıkta 33 Yazar gibi derlemelerde okuyucularla buluşma fırsatı bulmuştur. Yine en bilinen eserlerinden birisi de filme de uyarlanan A Boy and His Dog isimli kısa romanıdır.

Yaşamı boyunca 8 Hugo Ödülü, 4 Nebula Ödülü, 5 Bram Stoker Ödülü, 2 Dünya Fantezi Ödülü kazanmıştır; bunların dışında da sayısız ödülün sahibidir. I Have No Mouth, and I Must Scream (Ağzım Yok ve Bağırmalıyım) isimli hikayesi post-apokaliptik türdeki rahatsız edici bilimkurgu hikayesi 1995 yılında bilgisayar oyununa uyarlanmıştır.

► Bilimkurgu Dergisi IF’in Tüm Arşivi Ücretsiz Olarak Yayınlandı

Açık sözlülüğü,  ani ve sert çıkışları, lafını esirgemeden aklından geçenleri söylemesi sebebiyle bulunduğu çevrelerce biraz dışlanmış olmasına rağmen bilimkurgu türüne en çok katkıda bulunan yazar, 27 Haziran 2018 günü hayatını kaybetti.

Huzur içinde uyu, geride bıraktığın her şey için teşekkürler…

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.