Haberler

Türkiye Uzay Ajansı, 2028 Yılında Ay’a Gitmeyi Hedefliyor!

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, verdiği açıklamada Türkiye olarak 2023‘te Ay ile ilk temas, 2028‘de de yumuşak inişle ulaşmayı hedeflediklerini dile getirdi.

2018 yılında yayınlanan kararname ile kurulan ve ilk kez 2019 yılında toplanan Türkiye Uzay Ajansı için çalışmalar sürdürülüyor. 9 Şubat 2021 tarihindeyse Milli Uzay Programı adıyla, ajansın gelecekteki planları açıklanmıştı. Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, planlar hakkında yeni açıklamalarda bulundu.

Sputniknews adresinde yer alan habere göre Başkan Yıldırım şu sözlerle Ay görevinden bahsetti;

Tüm misyon zor zincir halkalarından oluşuyor. Bu halkaların hiçbiri tek tek yapılmamış, hatta denenmemiş şeyler. Ay’a da ulaşacağız. Önce 2023 sonuna kadar bir temas. Buna da açıklık getirmek istiyorum. Bizim nihai misyonumuz, 2028 sonuna kadar aya yumuşak iniş yapmak ve bir araç indirmek. Bir gezen araç ve bilimsel çalışma çerçevesinde oradan birtakım verileri toplayıp ülkemize ulaştırmak.

Bugüne kadar Ay’a yapılan seyahatlar konusunda ABD, 30 görevle birinci sırada yer alıyor. Onu Sovyet Rusya 23 görevle, Çin ise 7 görevle takip ediyor. Geriye Japonya (2 görev), Avrupa Uzay Ajansı (1 görev), Hindistan (1 görev) kalıyor. Ayrıca Lüksemburg merkezli bir şirket, Çin’in yaptığı görevlerden birinde kendi projesini de araya sıkıştırmıştı. Bu listeye bakıldığında eğer Türkiye, Ay görevini yerine getirebilirse listeye giren ülkelerden biri olacak.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.