Oyun Haberleri

Xbox ve Sony Arasındaki Rekabet Soruşturması Nihayete Eriyor

Birleşik Krallık Rekabet Kurumu‘nun açıklamasına göre Xbox‘ın Activision Blizzard‘ı satın alımının piyasadaki rekabet dengesini olumsuz etkilemeyeceği tespit edildi. Soruşturmanın artık hız kazanması bekleniyor.

Xbox’ın Activision Blizzard’ı satın aldığını duyurması üzerinden bir yıldan fazla zaman geçti ama tartışmalar hala dinmek bilmiyor. Hatırlarsanız satın alımdan kısa bir süre sonra Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Kurumu (CMA) Xbox‘a soruşturma açmıştı. Activision Blizzard oyunlarının, özellikle de PlayStation kanadında büyük rağbet gören Call of Duty serisinin sadece Xbox ve PC’ye özel çıkma ihtimaline dikkat çeken CMA, bunun piyasa rekabetini olumsuz etkileme ihtimali üzerinde duruyordu. Böyle anlatınca basit gibi duruyor ama durum öyle ciddiydi ki soruşturma olumsuz sonuçlanırsa anlaşmanın iptal edilmesi bile söz konusuydu.

Geçtiğimiz gün yapılan açıklamaya göre sorun büyük ölçüde çözülmüş durumda. CMA’nın konuyla ilgilenen bağımsız bilirkişiler kurulunun başkanı Martin Coleman‘ın açıklamasına göre Xbox-Activision Blizzard anlaşmasının rekabeti etkileyeceğine dair bir bulgu tespit edilmedi.

“Tarafların sağladığı veriler ışığında satın alımın konsol oyun pazarındaki rekabeti olumsuz etkilemeyeceği kanaatine vardık. Microsoft’un Call of Duty markasını PlayStation’dan çekmesinin şirkete kârdan çok zarar getireceği, bu nedenle böyle bir karar almayacaklarını düşünüyoruz.”

CMA’nın anlaşmaya yönelik sert tutumunun, Microsoft cephesinden gelen “CoD’u Switch de dahil farklı platformlarda yayınlamayı planlıyoruz” açıklaması sonrası yumuşadığı tahmin ediliyor.

IGN‘e konuyla ilgili açıklama yapan bir Activision Blizzard yetkilisiyse Sony’ye yönelik oldukça sert açıklamalarda bulundu. Şirketi anlaşmayı baltalayarak tekelleşmeye çalışmakla suçlayan yetkili, Activision Blizzard’ın CMA ile iş birliği hâlinde anlaşmayı sonuçlandıracağını belirtti.

“CMA’nın son bulguları konsol ve oyun piyasasını iyi analiz ettiklerini, oyuncuları ve piyasayı korumaya kararlı olduklarını gösteriyor. Sony anlaşmamızı engelleyerek tekelliğini sürdürmeye çalışsa da gerçekler ortada. Microsoft CMA’nın belirttiği endişelere yönelik mantıklı çözümler üreterek yetkililerle çalışmayı sürdürüyor. Soruşturmanın Birleşik Krallık’taki rekabet, inovasyon ve oyuncular için olumlu sonuçlanacağından eminiz.”

,

Sorun büyük ölçüde çözülmüş olsa da anlaşmanın bulut oyun piyasasına yapacağı etkiyle ilgili soru işaretleri devam ediyor. Yine de en büyük pürüzün ortadan kalkmasıyla hem oyuncular hem de Activision Blizzard şimdilik rahat bir nefes alabilir.

Soruşturmanın Nisan sonu itibariyle resmen nihayete ermesi bekleniyor.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.