Edebiyat

Tüm Diskdünya Romanları Türkçe Çevirisine Kavuştu!

Terry Pratchett‘ın doğum gününe rahmetli yazarın tüm Diskdünya romanlarının Türkçe çevirisine kavuşmuş olarak girdik! DeliDolu Yayınları sözünün eri çıktı ve fantastik serinin 41 kitabını da özenle yayına hazırladı.

2023-2024 yılı Terry Pratchett hayranları için şahane geçti.

Diskdünya Romanlarının Hepsi Artık Türkçe!

Bizler için yılın en heyecan verici yanı DeliDolu’nun mertliğini hayranlıkla seyretmekti. Diskdünya romanlarının peşini bırakmayan yayınevi, bu fantastik maceranın tamamını Niran Elçi‘nin hünerli kalemine teslim etti. Usta çevirmen de yalnızca tüm seriyi Türkçeye kazandırmakla kalmadı, bir de üstüne eski çevirilerini gözden geçirerek tüm serinin herkesin içine sinecek bir uyarlamayla raflarda olduğundan emin oldu. Çeviri sırasına göre son kitap Buhar Kaldırmak idi. Niran Elçi çevirileri tamamladığını Instagram hesabı üzerinden haber verdi. Bu çevirinin de bitmesiyle birlikte hem Sanayi Devrimi alt serisi hem de Diskdünya serisi Türk okurlar ile dolu dolu tanışabilir hale geldi.

Çeviriler tamamlandı ama baskılar henüz tamamlanmadı. Delidolu’nun yayımladığı son Diskdünya romanı şimdilik Burunotu. Fakat serinin tüm kitapları en geç yazın sonunda raflarda olacak.

Seriye hangi kitaptan başlayacağını bilmeyen bir okur musunuz? 41 kitaptan gözünüz korkmasın. Hakikaten göz açıp kapatıncaya kadar bitiyorlar. Kısacık bir macera bu. Ve bu maceraya ilk adımı Disk’in neresinden atacağınızı bilmiyorsanız size şunları önerebiliriz:

  • Mort: ÖLÜM hobilerine vakit ayırmak istediğinden bir çırak tutuyor kendisine.
  • Muhafızlar! Muhafızlar!: Ankh-Morpork şehrinin en işe yaramaması gereken bekçi ekibi uzun boylu bir cüce olan Havuç’un aralarına katılmasıyla, ona mahcup olmamak için, az da olsa işe yaramak zorunda kalıyor.
  • Postane: Ankh-Morpork’un mektuptan çok güvercin dışkısına yuva olan postane binasına yeni bir müdür atanıyor. Avizelerin nasıl temizleneceği ve toplu iğnelerin topları gibi konular gündeme geliyor.
  • Gerçek: Ankh-Morpork’un ilk gazetesi satış rekorları kırıyor. Eğer ki şekli komik meyvelerden bahsetmeyi ihmal etmezse. Yoksa çürümüş politikacılarla ilgili haberler, açıkçası pek de satmıyor.
  • Eşit Haklar: Bir cadıya düşen mümkünse birkaç siğil sahibi olmak ve ihtiyacı olanlara aşk iksiri falan gibi şeyler satmaktır. Üniversiteye gidip büyücülük eğitimi almak ise, eh, adı üstünde büyücüler içindir. Yoksa adı cadılık okulu olurdu, değil mi?
  • Büyünün Rengi: Ankh-Morpork şehri ilk turistini ağırlıyor. İyi de neden biri Ankh-Morpork’u ziyaret etmek ister ki?

Biyografi ve Hikayeler Yolda!

Diskdünya’nın tamamını dilimize kazandırıp yayımlamak DeliDolu’yu kesmedi. Zaten Terry Pratchett’a hayran olmak da bunu gerektirir! 41 kitaba az demeyen bizden değildir.

Yayınevi Terry Pratchett’ın kısa hikayelerini ve asistanı tarafından kaleme alınan ödüllü biyografisini de hayranlarıyla buluşturmadan durmayacaklarını açıkladı. Bize de DeliDolu’yu yılın yayınevi seçmek düştü haliyle.

Peki Terry Pratchett hayranları yazarın bir önceki doğum gününden bu yana başka ne gelişmeleri takip etti?

Uyarlamalar da Devam Ediyor

Good Omens‘ın ikinci sezonu yayınlandı. Ardından üçüncü sezon için onay da geldi. Yeni sezonun onaylanması bizleri hayli heyecanlandırdı. Zira Neil Gaiman, bu yeni sezonun Terry Pratchett’ın aldığı notlardan uyarlanacağını söyledi.

Maurice ve muhteşem fareleri sinemada izleyiciler ile buluştu.

Ekran uyarlamalarına ek olarak, Diskdünya FRP sistemi için de hazırlıklar başladı. Ejderhası, komedisi ve satiri bol olan bu fantastik (ve disk) dünya yeni maceracılara kapı açacak. Terry Pratchett’ın da hazırlıklarına bizzat yardım ettiği GURPS Discworld kitabından sonra ilk kez resmi bir Discworld FRP sistemi gelecek. Hem de 2024 yılı bitmeden!

İyi ki Doğmuş Terry Pratchett!

Bugün Sir Terry Pratchett’ın 76. doğum günü. Bunu dolu dolu kutlamak isterseniz yazarın resmi web sitesi bugün için çeşitli görseller, bulmacalar ve tarifler hazırladı.

Terry Pratchett’ın doğum gününü yürekten kutlayalım, iyi ki doğmuş ve iyi ki yazmış diyelim. Onun kalemiyle kahkahalar attığımız anları hatırlayıp kendisine bir kez daha yürekten teşekkür edelim.

Hatta, onun tüm hayranlarına da kucak delisi sevgiler yollayalım. Zira yazarın da söylediği gibi, Terry Pratchett’ın ölümsüz olmasını adını yaşatan hayranlarına, sadık okurlarına ve onun kalemini dil engeli olmadan herkesle buluşturan usta çevirmenlerine borçluyuz.

Adı hâlâ yaşayan kişi ölü değildir.

(Postane romanından)

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.