Her yıl FRPNET yazarları arasında kararlaştırdığımız yılın en iyileri sonuçları belli oldu. Edebiyattan sinemaya, oyundan çizgi filmlere kadar birçok kategorideki kazananları açıklamaya hazırız.
Elbette biz de isterdik FRPNET Yılın En İyi Ödülleri’ni büyük ve şaşaalı bir salonda yapalım, kategorilerin sunucularını önemli edebiyat ve sinema insanlarından seçelim; hatta ve hatta genel sunucu olarak da Ricky Gervais’i çağıralım… Ama tabii yaşadığımız hayatın gerçekleriyle hayatımıza devam etmemiz gerekiyor.
Bu yıl da, geçen yıllarda olduğu gibi FRPNET ailesinin yazarları olarak yılın en iyilerini seçtik. Birçok farklı kategoride, birçok farklı isim ön plana çıktı. Bazı kategoriler diğerlerine göre daha çetin geçti. Kendi aramızda yaptığımız yoğun sohbetler sonucunda oylamalarda eşitliğe ulaşan yapımların kavgasını uzunca bir süre verdik ve sonunda yılın en iyilerini hazırladık.
En İyi Fantastik Roman: Para Basmak – Terry Pratchett (Delidolu Yayınları)
Terry Pratchett’in fantastik edebiyata kazandırdığı Diskdünya serisinin, bir başka kitabı sessiz sedasız yayınlanmış olsa da, bu yıl en çok ilgimizi çeken eser oldu. Serinin 36. kitabı olarak Deli Dolu Yayınları altında raflardaki yerini alan Para Basmak, bu yıl itibariyle ilk kez Türkçe’ye kazandırıldı. Burası zaten çok önemli. Buna ek olarak, Pratchett’in kendi mizahi anlayışıyla yarattığı absürt evreninde de önemli bir yer alıyor. Hem kapitalizme giydiriyor, hem de onun karşısında duran her şeye. Teraziyi dengede tutan çubuğun bile hatalı olduğunu dile getiren Terry Pratchett, Para Basmak romanıyla hem bizi kahkahalara boğdu, hem de fantazyanın sınırlarının ne denli değişken olabileceğini bir kez daha gösterdi.
En İyi Korku Romanı: Şeytan Çıkaran – William Peter Blatty (İthaki Yayınları)
İthaki Yayınları‘nın son yıllardaki en iyi atılımlarından biri olan (Yarım bırakılan seriler hariç) Karanlık Kitaplık külliyatında önemli bir yere sahip olan Şeytan Çıkaran, bu yıl tanıştığımız romanlardan biri oldu. Çeviri ve popülariteden kaynaklı korku edebiyatını geriden takip eden okurlar olduğumuz için Şeytan Çıkaran’ın önemini bir hayli geç anlamış oldu. Aile içerisinde yaşanan çıkılmaz sokakları kendine özgü diliyle anlatan Blatty, bu yıl bizi en çok korkutan eserlerden biri oldu.
En İyi Bilimkurgu Romanı: Callahan Günlükleri – Spider Robinson (İthaki Yayınları)
Uzun yıllardır evlerimizin kütüphane raflarını çökertmeye ant içmiş İthaki editörleri tarafından, İthaki Bilimkurgu serisine seçilen Callahan Günlükleri, açık ara yılın en sevilen bilimkurgu romanlarından biri oldu. Bu romanla beraber Stanislaw Lem‘in Yenilmez romanı da bir hayli çekişmeli bir kategori savaşına dahil olsa da, Callahan Günlükleri’nin bilimkurguya farklı bir pencereden bakıyor oluşu onu ön plana çıkardı. Douglas Adams ve Terry Pratchett gibi edebiyatı ciddiye almadan ne kadar ciddi olabileceğini gösteren absürt eserlerden biri.
En İyi Dizi: The Last of Us
HBO, yıla iddialı girdiğinde tüm yıla etkisini yayıyor gibi bir his var içimizde. The Last of Us, 2023’ün başlarında yayınlanmasına karşın adı geçtiği her yerde “Evet ya, gerçekten de çok iyi bir uyarlamaydı. Sadece o da değil, izlemeyen için bile harika bir dizi anlatısı sunuyordu.” sözlerine yer verdik. Oyundan uyarlanan yapımlar arasında özel bir yere sahip olacak olan The Last of Us, aynı tondaki karamsarlığıyla bizleri bir kez de dizi izlerken üzmeyi başardı.
En İyi Film: Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves
Eskinin dinozor FRPNET takipçileri, bir D&D filmi için ne denli uzun zamandır yalvardığımızı çok iyi hatırlar. FRPNET’in Forum zamanlarında sayfalarca süren D&D film tartışmalarımız, 2023’ün ortasında hayat buldu. John Francis Daley ve Jonathan Goldstein‘in, markayı anlayan dokunuşlarıyla baştan sona izlemesi keyifli, sinematik açısından zayıf olmasına karşın bittiğinde suratlarımızda kocaman bir gülümseme bırakan harika bir yapım izledik.
En İyi Devam Eden Dizi/Seri: The Bear – 2. Sezon
Sitenin anlatısına çok alakasız gözükse de, The Bear’in 2. sezonu ile ortaya koyduğu “devamlılık” tüm yazar kadromuz tarafından dikkat edilmesi gereken bir yapım olduğunu gösterdi. Mandalorian’ın üçüncü sezonu izlerken keyif verse de, geriye dönüp baktığımızda bir devam serisi nasıl olmalı sorusuna doğru cevap değildi. Öte yandan The Bear, mutfak sanatları, aile karmaşası ve iş yerindeki gerginlikleri en doğal yanıyla izleyicilerle buluşturdu.
En İyi Oyun: Baldur’s Gate 3
Tartışmaya bile gerek var mı bilmiyorum. Uzun yıllar süren beklemenin ardından, tüm hayatımızı, boş zamanımızı Baldur’s Gate 3‘ün çıkışına ayarlamak zorunda kaldık. Modern RYO oyunlarının farklı türlerle temas edip kendi kısır döngüsü içinde kaldığı bir oyunculuk çağında, Baldur’s Gate 3, eskiyi nasıl modernize edilebileceğini kanıtladı. Bu bile yılın en iyi olmasının en büyük kanıtı olabilir.
En İyi Çizgi Roman: Swamp Thing Efsanesi 3. & 4. Cilt (İthaki Yayınları)
Çizgi roman ve grafik roman konusunda bir çağı kapatıp yenisi açan, kendisi bunu kabul etmese de çizim üzerinden yapılan hikâye anlatıcılığını baştan aşağıya değiştiren Alan Moore‘un, DC Comics markası altında yazdığı Swamp Thing Efsanesi, bu yıl gecikmeli de olsa raflardaki yerini aldı. Gotik korku türünde yerini alan Swamp Thing, 80ler’in ortasında yazılmış, okunup yalanıp yutulmuş olmasına karşın Türk okurlarının karşısına bu yıllarda çıkıyor olmasına karşın ilgi çekiciliğinden bir gıdım uzaklaşmış değil.
En İyi Yayınevi: Delidolu Yayınları
Bu ödülleri vermeye başladığımızdan bu yana kategorinin amansız lideri İthaki, ilk kez tahtından iniyor ve yerini Delidolu Yayınları’na bırakıyor. Terry Pratchett’in Diskdünya külliyatı için yaptıkları uzun soluklu çalışma 2023 yılında çok ama çok dikkat çeken kitaplarla kendisini pekiştirdi. Sadece Pratchett değil Genç Yetişkin kategorisindeki atılımları, gazetecilik alanındaki önemli eserleri ve elbette eserlerin baskıları ve çevirilerine verilen önemle de ön plana çıkmayı başardılar.
En İyi YouTube İçerik Üreticisi: Disket Kutusu
Seneler evvel bir sohbet programı olarak başlayan ve sonrasında kendi platformuna kavuşan Disket Kutusu, her geçen yıl kalitesine kalite katarak büyümeyi başaran yegane kanallardan biri. Sinan Akkol’un çektiği ekibin ortaya sunduğu sohbetler, incelemeler ve oyun dünyasına ilişkin detaylı programlar onları adım adım yukarıya çıkardı. Hazır onları bu kadar övmüşken, 100.000 aboneye ulaşmalarına da destek olalım.
En İyi Rol Yapma Sistemi: D&D Planescape – Adventures in the Multiverse
D&D markası her yıl iyi kitaplar çıkartmıyor olabilir fakat bu yıl, çok istenilen ve beklenen Planescape kitaplarıyla gönüllerimizin tam orta yerinden yara verdiler destek yeridir. Gloomhaven, Old Gods of Appalachia gibi bu yılın dikkat çeken yeni sistemlerinin yanında Planescape, eskinin bir yankısı gibi gözükse de, işini baştan sona iyi yapmayı başarıyor. Üç kitaplık harika bir set sunan sistem, oyuncuları modern 5th Edition sisteminin Sigil kentine götürüyor.
En İyi Çizgi Dizi/Film: Invincible – 2. Sezon 1. Kısım
Pandemi döneminde bir anda üzerimize düşen Invincible, farklı bir süper kahraman hikâyesi anlatmayı başarmıştı. O yıl da çok dikkatimizi çeken yapım bu yıl, ikinci sezonunun ilk kısmıyla karşımıza çıktı. Harika bir seslendirme kadrosuna ve ilgi çekici bir senaryoya sahip olan Invicible’ı yakından takip etmenizi tavsiye ederiyoruz.
En İyi Anime: One Piece 20. Sezon – Wano Country Arc
2023 yılı One Piece markası için pek bereketli oldu. Mangasında ve anime bölümlerinde 1000 sayısını geçmeyi başaran efsanevi yapım, Netflix platforumda live-action dizi olarak yayınlandı. Genelde bu tarz uyarlamalar hem hayranlar, hem de genel izleyici tarafından top atışına tutulurken, One Piece çok beğenilmişti. Buna paralel olarak ilerleyen güncel anime serisinde de Wano Country Arc’a gelen ekip izleyenlerine benzersiz bir tecrübe yaşattı. Özel çizimleri, yeni sanatçılarla yapılan yeni bakış açıları seriyi kendi çıtasının bile üzerine çıkardı.