Oyun Haberleri

ZA/UM Davası: Dolandırıcılık Ortaya Çıktı ama Üstü Kapatıldı

Disco Elysium‘u geliştiren ZA/UM firması oyunu yazan Kurvitz‘i işten çıkarmıştı. ZA/UM’un, Kurvitz’in iddia ettiği gibi dolandırıcılık yaptığı ortaya çıktı. Ama dolandırıcılık davası mahkemeye çıkmadı.

ZA/UM davası sessiz sedasız açılmıştı ve sessiz sedasız kapandı. Zira ZA/UM’un yöneticileri Haavel ve Kompus, şirketten (ç)aldıkları parayı, şirketin diğer büyük ortaklarıyla anlaşarak geri ödedi. Diğer ortaklar geri ödemenin ardından şikayetlerini geri çekti ve (anladığım kadarıyla) dava düştü. Ama bu görüşmelerde bulunmayan ve anlaşmada imzası olmayan Kurvitz, işin peşini bırakmayacağını ve yine dava açacaklarını söyledi.

Estonya gazetesi Robert Kurvitz ve Aleksander Rostov’un dolandırıcılık iddialarının doğru olduğunu yazdı. Haavel ve Kompus’un 4.8 milyon euro‘yu ZA/UM’dan, sahip oldukları Tütreke OÜ şirketine aktardıkları ortaya çıktı. Ancak bu parayı ZA/UM’a Kasım’ın ilk haftasında, diğer pay sahipleri ile görüştükten sonra geri ödediler.

Böylece şirkette büyük payı olan Kaur Kender, ZA/UM’a karşı şikayetlerini mahkemenin ilk oturumu gerçekleşmeden geri çekti. Çünkü Kender, haksızlığın (hırsızlığın) ortadan kalktığını ve artık şikayet etmek için bir sebebi kalmadığını söyledi. Ve dava düştü.

Ama Rostov ve Kurvitz, başta yapılan hırsızlığın ve sonuçlarının da bir bedeli olması gerektiğini söylüyor. Bu yüzden Kender ne derse desin, kendi davalarını sürdürmeye devam edeceklerini belirtiyorlar.

Kompus’un ZA/UM’dan “aldıkları parayı geri ödemiş olmaları” konusundaki görüşlerinden haberdarız. Bunu destekleyecek kısmi banka beyanlarının da olduğunu iddia ediyorlar. Ancak bu işlemlerin yasallığı ve kaynağı net değil. Geri ödenen paranın ne amaçla kullanılacağı da öyle.

Şirkette büyük bir pay almak için kullanılan paranın şirkete geri ödenmiş olması baştaki haksızlığı ve onların sonuçlarını ortadan kaldırmıyor. Kompus hâlâ şirkette en büyük pay sahibi olan isim. Ve bu pozisyonu şirketin parasını kendi parasıymış gibi kullanarak aldı. Bu bilgiler ışığında, bizim cephemizde bir değişiklik olmadı. Biz yasal seçeneklerimizi değerlendirmeye devam ediyoruz. Kaur Kender’in kararları ve sözleri hakkında bir yorum yapamam. Zaten biz onunla hiçbir zaman aynı ekipte olmamıştık.

Robert Kurvitz

Arkada Ne Dönüyor?

Bilmiyoruz! Ama muhtemelen Kompus ve Haavel diğer yöneticilerin gözlerini boyayarak ve “özel toplantılar” yaparak olayın üstünü kapatmaya çalışıyor. Bu süreçte de Kurvitz ve Rostov’u yalnız bırakmayı hedefliyorlar. Ama geliştiricilerin yanında zaten büyük ve öfkeli bir hayran kitlesi var.

Kurvitz ve Rostov’un açıklamalarını daha önce Rostov’un Twitter hesabı üzerinden öğreniyorduk. Ancak hesapta bu gelişmeyle ilgili güncel bir açıklama yok. Ama haklarını arayacaklarını söyleyen bildirileri hâlâ profile raptiyelenmiş duruyor. Kurvitz’in yukarıdaki sözlerini ise PC Gamer’ın haberinden öğrendik.

Diğer taraf ise yüzsüzlüğe devam ediyor. Kompus ve Haavel “Ortada bir dolandırıcılık yok demiştik. Bu sadece erken ödemelerle ilgili, para aktarımı konusunda finansal bir meseleydi” diyor. Kender’in şikayetlerini geri çekmesini ve davanın düşmesini bir zafer olarak görüyorlar. Ancak ZA/UM’un daha önce resmi duyurularını yaptığı Twitter hesabı bu ZA/UM davası başladığından beri aktif değildi ve hâlâ da değil. Zira son paylaşımları hayranlardan büyük tepki toplamıştı.

ZA/UM Davası Nedir?

ZA/UM davası konusunda bilgisi olmayan okurlarımıza durumu özetleyelim.

Disco Elysium, Robert Kurvitz ve arkadaşlarının 20 yılı aşkın süredir oynadıkları bir FRP oyunundan uyarlandı. Yani oyunun setting’i ve sistemi Kurvitz’e ait. Zaten hikayenin yarısından çoğu da bizzat onun kaleminden çıkıyor. Ancak Kurvitz oyunu yapabilmek için Estonyalı zengin iş adamı Margus Linnamäenin maddi yardımına ihtiyaç duyuyor. Beraber ZA/UM’u kurup Disco Elysium’u çıkarıyorlar ve sonuç RPG türünü değiştiren muhteşem bir şaheser oluyor.

Ancak ikinci oyun için hazırlıklar başlarken Linnamäe şirkette kendi payını satıyor ve ZA/UM’da en büyük pay sahibi Kompus ve Haavel ikilisi oluyor. Aylar sonra Disco Elysium’un editörlerinden Martin Luiga, ZA/UM’dan istifa ettiğini haber veriyor. Kendi sebeplerini sayarken Kurvitz’in, oyunun görsellerini yapan Aleksander Rostov ve ana yazarlarından Helen Hindpere ile birlikte 2021’de istekleri dışında firmadan uzaklaştırıldıklarını da söylüyor. Kurvitz, Rostov ve Hindpere de uzun zamandır ZA/UM’la çalışmadıklarını onaylıyorlar. Detaylar burada.

Uzun bir sessizliğin ardından Kurvitz ve Rostov, ZA/UM’a dava açıyor. Onun detayları da burada.

Bu dava haberini takip eden günlerde Kurvitz ve Rostov bir açıklama yayınlıyor. ZA/UM’un dolandırıcılık yaptığını iddia ediyorlar. Bunu fark ettikleri için işten çıkarıldıklarını söylüyorlar. Ancak ZA/UM bunu yalanlayarak Kurvitz’in toksik bir insan olduğunu ve bu yüzden işten atıldığını söylüyor. Fakat açıklamalarında Rostov ve Hindpere’nin neden atıldığına değinmiyor. O detaylar da burada.

ZA/UM davası böyle bir şey. Ve şimdilik tüm bildiklerimiz de bu kadar.

Kaynak: The Gamer, Eesti Ekspress, PC Gamer, Err

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.