Oyun Haberleri

Disco Elysium’u Geliştiren ZA/UM, Yaratıcı Ekibini İşten Çıkardı

Sad FM’i açma vakti. Disco Elysium’un dünyasını ve ana hikayesini yaratan Robert Kurvitz, büyüleyici görsellerini yaratan Aleksander Rostov ve ana yazarlarından Helen Hindpere artık ZA/UM ile çalışmıyor.

Özetle ZA/UM kendi bacağına (ya da ana yaratıcı kadrosunu işten çıkardığı üzere belki de kafasına) sıktı. Disco Elysium‘un gerçekleşmesi için Robert Kurvitz’e finansal destek veren yatırımcılar, ilk oyunun başarısından sonra yaratıcı ekibinin en önemli isimleriyle yollarını ayırdı. Kurvitz zaten o yatırımcılardan bahsederken “Bu bir kapitalizm mucizesiydi” demişti. (Detayları bu röportajdan okuyabilirsiniz). Gerçekten de kapitalizm mucizesi ün ve kâr elde ettikten sonra Disco Elysium’u yaratan Kurvitz’i o ayrılmak istemediği hâlde işten çıkardı.

Kurvitz’in oyuna yaptığı son katkı Jamais Vu güncellemesi oldu. Meğer gözünü uzaya diktiğini söylediğimiz geliştiriciler arasında o yokmuş.

Bunları ZA/UM Cultural Association’ın kurucularından Martin Luiga, Medium üzerinden yayınladığı bir makalede açıkladı. Kurvitz, Rostov ve Hindpere’nin 2022’nin başından itibaren firmada görev almadığını söyledi. Bu isimlerin firmadan gönüllü bir şekilde ayrılmadığını ekledi. ZA/UM’un kuruluşunda sahip olduğu amaç, ilke ve etiklerine artık bağlı kalmadığını belirtti. Dolayısıyla kendisi de ZA/UM’u terk etme kararı almış. Bu bilgileri içeren makalesine de ZA/UM Cultural Association’ın Dağılışı adını vermiş.

Bana sorarsanız, ZA/UM’un sonu (evet, sonu) Disco Elysium’a yakışır oldu. Önce bize inanılamaz güzellikte bir şey sundular. RPG dünyasını kökten değiştirecek bir oyun çıkardılar. Robert Kurvitz, Aleksander Rostov ve seslendirme sanatçısı Lenval Brown‘ın yeteneklerine hayran bıraktılar. Sonra da üzerine titrediğimiz bu geliştiricileri çarçur ettiler. Yaratıcılarının başarısını kullanıp kendilerini çöpe attılar. Bu hareketleriyle bizi de hayal kırıklığına uğrattılar. Böylece çok sevdiğimiz Disco Elysium, buruk bir mutluluğa karşımış nostalji duygularıyla anacağımız ve kalbimizi nasıl kırdığını da hep hatırlayacağımız bir oyun haline geldi.

Peki Şimdi Ne Olacak?

Cevabı henüz bilmiyoruz.

Robert Kurvitz ne yapacak? Kurvitz sosyal medyaya uzak bir isim olduğu için ne düşündüğünü ve planladığını kolayca öğrenmek mümkün olmuyor.

Firmadan ayrılan diğer isimlerle beraber çalışırlar mı? Artık isimlerini duyurdukları üzere Kickstarter projesi açarlar mı? Bunu yaparlarsa destek bulma ihtimalleri çok yüksek.

Yoksa yılgınlık içinde bu defterleri kapatırlar mı? Bunun da Kurvitz’in karakterine çok uyduğunu söyleyenler var. Zira bizim yaşadığımız hayal kırıklığı ve sinir bozukluğu onunkinin yanında nedir ki?

Ya ZA/UM’un ikinci oyunu? Disco Elysium’u onun yaratıcısı olmadan mı devam ettirecekler? Evet, utanmadan bunu yapacaklar gibi duruyor.

Amazon’un uyarlayacağı diziye ne olacak? O da utanmadan devam edecek gibi duruyor. Hatta bazı kaynaklar Kurvitz ile yaşadıkları anlaşmazlığın o dizi projesinden doğduğunu iddia ediyorlar. Ancak bu iddiaları için bir kaynak göstermiyorlar.

Oyunun Türkçe dil paketini soracaksınız. Onun hâlâ son rötuşları ile ilgileniyorlar.

YouTube player

Harry’nin ex-something’i bize “good things may still happen” diyedursun, ben hikaye anlatıcısı gibi “Is this some kind of joke?” diye sormaya devam edeceğim.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.