Oyun Haberleri

Gaming İstanbul 2024: Oyunseverler Buluştu!

Gaming İstanbul 2024 (GİST’24) bu yıl da çok güzel geçti. Biz etkinlik boyunca oradaydık ve sizin için anlattık!

GİST’24 kapılarını açtığında, oyun dünyasının heyecanı bu sefer de Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’ne aktı. Oyunseverler, oyun geliştiricileri ve sektörün önde gelen isimleri; sadece oyun oynamak için değil, yeni oyunları keşfetmek, en yeni teknolojilere göz atmak ve dijital eğlencenin büyülü dünyasında kaybolmak için bir araya geldiler. Her bir köşesinde farklı bir deneyimin sizi beklediği Gaming İstanbul (GİST), bu yıl da oyunseverleri büyüleyen bir oyun şölenine dönüştü. 

Gaming İstanbul 2024: FRP ve Kutu Oyunu Parladı

13-15 Eylül 2024’te gerçekleşen Gaming İstanbul yalnızca yeni oyunların ziyaretçilerle buluştuğu bir etkinlik olmanın ötesindeydi. Yalnızca dijital oyunseverlerin değil, masaüstü oyun ve FRP tutkunlarını da sevindiren bir etkinlik oldu. Katılımcılar, Neotroy X BIKFIK tarafından yönetilen kutu oyunu alanında birçok farklı oyun deneyimledi. BIKFIK’ın adını sıkça duyduğumuz “Blood on the Clocktower” oyunu da kendisine yeni hayranlar buldu. Macera ve strateji dolu masalar her an dolup taşarken, ilgili çalışanlar da oyunları tanıtarak keyifli anlar yaşattı. Ancak, ne yazık ki etkinlik için GİST tarafından sağlanan masaların fazla büyük olması bazı oyunların oynanmasını zorlaştırdı ve masaların sayıca azlığı bu güzel alandan herkesin faydalanamamasına neden oldu. Buna rağmen kutu oyunu meraklıları için oldukça keyifli olan bu alan, oyun fuarının en çok ilgi gören köşelerinden biri haline geldi. 

Sevinerek söylüyoruz ki geçtiğimiz yıllarda kutu oyunları alanında gürültü sebebiyle yaşanan sorunlar bu yıl büyük oranda çözülmüştü. Önceki etkinliklerde oyun anlatıcılarının seslerini duyurabilmek için yüksek sesle bağırması ve oyuncuların birbirini duyamaması gibi sıkıntılar yaşanıyordu. Hatta ilk günün ardından masaüstü tutkunlarının sesinin kısılması bir Gist geleneği haline gelmişti bile diyebiliriz. Ancak bu yıl, ses ve yer düzenlemeleri sayesinde bu problemler ortadan kalkmıştı. Bu iyileştirme, katılımcıların oyun deneyimlerini önemli ölçüde artırdı ve etkinlik alanında daha keyifli bir atmosfer sağladı. 

Cosplay Camiası da Oradaydı

Gaming İstanbul’da cosplay tutkunları da büyük bir ilgiyle karşılandı. Yaratıcı kostümleriyle sevilen karakterlere bürünmüş çok sayıda cosplayci dikkat çekti. Gelenler arasında, performanslarıyla dikkat çeken birçok katılımcı da vardı. Cosplaycilerle fotoğraf çektirmeye gelen katılımcılar, yaşadıkları unutulmaz anları ölümsüzleştirdi. Cosplay yarışması, bu yaratıcı yeteneklerin sergilendiği ve büyük beğeni topladığı önemli bir bölüm oldu. Yarışmada Joy karakteri ile Yaren Eren birincilik ödülü, Ghost karakteri ile Hüseyin Aras Ertaş ikincilik ödülü ve Ghoul karakteri ile Yasin Yavuzyılmaz ise üçüncülük ödülü aldı.

Oyun Geliştiriciler de

Etkinlik boyunca The Universe isimli oyun platformunun da tanıtıldığı Gaming İstanbul 2024, oyun yapımına ilgi duyanlara ve oyun dünyasına adım atmak isteyenlere ilham verdi. Belirtildiği üzere kullanıcı dostu olan bu platformda ortak assetlerin cihazda depolanması sayesinde oyunların oluşturulma/paketleme boyutları ciddi oranda düşürülebiliyor. Ekibin geliştirmiş olduğu platform, aslında çok bilinen Roblox oyunundaki Sandbox oyun geliştirme yapısına da çok benziyor. Orada da olduğu gibi geliştirilen oyunların genişletilebilir özelliklerinin sınırlı olma durumu dikkatimizi çekti. Buna rağmen ekibin belirttiği geliştirme stratejisi kodlama bilenler için bu durumu da ortadan kaldırıyor. Ancak bu motor ile geliştirilmiş olan örnek oyunlarda problemler vardı. En çok dikkat çeken, üç örnek oyundan ikisinde rastladığımız  kamera açısında yaşanan problemlerdi. Kimi zaman kamera çeşitli objelerin arkasında kalıyor kimi zaman garip açılarla bakmak istemediğimiz yerleri gösterebiliyordu. Bunun haricinde oyunlarda Z-fighting ve ışıklandırma hatalarına da rastladık. Anlatıldığı kadarıyla geliştirme temelinde C++ ve C# dillerinin kullanıldığı bu motoru takdir ettik. Ancak keşke sunum kısmındaki oyunlara biraz daha hazırlansalardı.

Bağımsız Oyunlar da Vardı

Gaming İstanbul 2024 etkinliğinde, Indie oyun geliştirme yarışması büyük ilgi gördü. Yarışma, bağımsız geliştiricilerin yaratıcılığını sergilediği ve heyecan verici projelerin oyunseverlerle buluştuğu bir etkinlik oldu. Geliştiriciler, yenilikçi mekanikler ve özgün tasarımlar sunarak övgü topladı. Gösterilen oyunlar sektördeki potansiyel yıldızları ve yaratıcı fikirleri gözler önüne serdi. Neo Testament, Kiki, Babies vs Monsters, Together In Between, Celestial Return, Ember Lord, Gym Camp Simulator, Sands of Supremacy, Mayhem Brawler II, The Dark Crown: Genesis, Lost in Art: a Miniature Realm, Rise Achlys, Sails Out, Moon’s Creed, Silent Express, Intergalacticorp, Top Percent, Gunswitch, 4AM, Eternal Sacrifice, The Boneless ve daha birçok oyunun bulunduğu Indie oyun alanında tempo hiç düşmedi. Yarışmada ise, Team Bangers’dan “Shieldbound” birincilik ödülü, Wide Game Studio’dan “Wizard’s Legacy” ikincilik ödülü, Crab 9’dan “Unfortunate Tales of Violet” ise üçüncülük ödülü aldı. 

Gaming İstanbul’da, ister arkadaşlarınızla ister ekip üyeleriyle oynayabileceğiniz fan yapımı “Among Us Arena Ultimate” modunu deneyimleme fırsatı yakaladık. Starcutter tarafından geliştirilen bu mod, gerçek “Among Us” karakterlerini ve animasyonlarını kullanarak, Mortal Kombat ve Street Fighter gibi dövüş oyunlarının dinamiklerini sunuyor. Bizim de oynarken keyif aldığımız bu mod, “Among Us” severler için kaçırılmaması gereken bir deneyim sunuyor. 

Riot Games gibi Büyük Firmalar da

Riot Games, oyun tutkunlarına heyecan verici fırsatlar sundu. “Wild Rift” ve “Teamfight Tactics” oyunları için katılımcılara özel oyun alanları oluşturmuşlardı. Etkinlik kapsamında düzenlenen bilgi yarışmasında katılımcılar oyun dünyasıyla ilgili bilgilerini test etti. Ayrıca, Riot Games’in bu etkinliğini takip edenler oyun geliştiricileri ile sohbet etme ve onlarla bilgi paylaşma imkanı buldu. Ziyaretçilere ünlü e-sporcularla 1v1 maç yapma fırsatı sunuldu ve ücretsiz oyun içi içerikler de dağıtıldı. Böylece katılımcılar geldikleri için bir kez daha mutlu oldular.

Gaming İstanbul 2024 etkinliğindeki temsilcimiz Doğa Sude Dede’ye hem attığı tüm zarlar için, hem de bu yazıyı kaleme aldığı için teşekkür ederiz!

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.