Diskdünya’da Bir Halı Saha Yapmasak mı? Görünmez Akademisyenler Çıktı!
Görünmez Üniversite’de heyecan hiç biter mi? Görünmez Akademisyenler ile bu kez derbi heyecanı da hissedeceğiz. Zira büyücüler bu son maceralarında bir futbol takımı kurmaya niyetleniyor.
Diskdünya’da son tahmin ettiğimizden çok daha yakın. Sevgili Delidolu Yayınları ne yaptı, etti, gitti, 41 romanlık bu epik fantastik serinin tamamını dilimize kazandıracağı sözünü tuttu. Kendine fantastik yayınevi diyip serileri yarım bırakanlar utansın. Görünmez Akademisyenler ile Rincewind serisi, yani büyücülerin hikayeleri son buluyor. Akademisyenlerin bir araya gelip yaptıkları son şey ise ayak topu oynamak oluyor.
İlk kez Türkçe okuyabileceğimiz bu roman yine Niran Elçi‘nin keyifli çevirisiyle karşımızda.
480 sayfalık kitabın resmi tanıtımı ise şu şekilde:
Diskdünya, futbolu “yeniden” keşfediyor!
Hayalî evrenlerin azametli mucidi Sör Terry Pratchett’ın benzersiz yaratımı “Diskdünya”nın ilk kez Türkçeye çevrilen otuz yedinci kitabı Görünmez Akademisyenler, kadim geleneklere ve uzun bir geçmişe sahip ayaktopuna gönül verenler ile bu “ilkel” aktiviteyi değiştirip çağa uydurma telaşındakileri meşin bir yuvarlağın peşinde koşturan, son düdüğü hiç umursamayan bir roman!
Dünya çapında 100 milyonun üzerinde satan kırk bir kitaplık serinin bu en “sportif” macerası, “Sihirbaz ve Kahramanlar” alt serisinin de sekizinci ve son halkası.
Pratchett coşkun ve muzaffer duygularla kaleme aldığı romanında, Ankh-Morpork’un arka sokaklarında icra edilen ve herkesi bir şekilde büyülemeyi başaran tuhaf oyunun esbabımucibesini çözmeye çalışıyor; yirmi yıldır uygulanmayan bir geleneği uyandırarak yirmi iki adamın -ve en az onlar kadar deli ama afet birkaç kadının- sıradışı hikâyesini anlatıyor.
Vetinari şehri dinliyor. Şehir tıkır tıkır işliyor. Kusursuz değil ama şimdiye kadar hiç işlemediği kadar iyi. Yani bence ayaktopunun da değişme zamanı geldi…
Beş kiloluk bir tahta yumrusunu sağa sola fırlatıp peşinden koşmak, bu sırada kavga dövüş ilerlemek ve hatta işi holiganlığa vardırıp birbirinden nefret etmek ne kadar oyunsa, ayaktopu da o kadar oyun sayılır! Ama devir değişiyor… Şehrin tek ve tartışmasız hükümdarı Ataerk Vetinari bu rezilliğe bir son verip ayaktopunun azıcık modernleşmesi gerektiğini düşünüyor. Ancak böylesine kadim geleneklere sahip bir etkinliği değiştirmek pek de kolay görünmüyor. O yüzden bu zorlu iş… elbette şehrin en köklü kurumu Görünmez Üniversite’ye düşüyor!
Kurallar yeniden yazılıyor, takımlar kuruluyor, maç düdüğü çalıyor, ta derinlerden büyük bir dip dalgası yükseliyor. Tabii, bu değişimin uğursuz bir alâmet olabileceğini, kötü şeyler yaşanabileceğini Rincewind de öngörmüştü ama bu kadar “korkunç” olabileceğini o bile tahmin bile edememişti…
… çünkü ayaktopu asla sadece ayaktopu değildir.
Popüler kültür bağlamında futbol ve siyaset ilişkisi üzerine sorgulatan Görünmez Akademisyenler, meşin bir yuvarlağa yüklediğimiz “abartılı” değeri kıvrak bir mizahla eleştiriyor; nabızları yükselten anlatısını sosyolojik ve psikolojik yaklaşımlarla alabora ederek kitleleri peşinden sürükleyen bir spora bambaşka gözlerle ve anlayışla yeniden bakmamızı sağlıyor.
Yine gündemimizle cuk oturan bir kitap. Delidolu hakikaten bunu kasten yapmıyor. Adamlar seriyi sırasıyla basıyorlar.
Postane‘nin seçim dönemine, Para Basmak‘ın ekonomik krize, Görünmez Akademisyenler’in de Fatih Terim’in dolandırılması ve hakem yumruklanması olaylarına denk gelmesine biz ancak Terry Pratchett’ın sihirli kalem (daktilo/bilgisayar) kullandığı gerçeğiyle açıklama getirebiliriz.
Geriye yalnıza bir Bekçi hikayesi (Burunotu) ve bir de Sanayi Devrimi romanı (Buhar Kaldırmak) kaldı. Onlar da 2024 yazına kadar raflardaki yerini alacak. Dolayısıyla seriye başlamak için hepsinin bitmesini bekleyen okurlar için maraton düdüğü öttü diyebiliriz. Bize kalırsa Muhafızlar! Muhafızlar! ya da Mort ile bu absürt dünyaya ilk adımınızı atabilirsiniz. Serinin ilk kitabı olan Büyünün Rengi de gayet makul bir başlangıç noktasıdır. Tam da bu yüzden Terry Pratchett oradan başlamamanızı tavsiye ediyor. Makuliyet isteyen bizden değildir!