Makaleler

Batman v Superman: Dawn of Justice Hakkında Az Bilinenler

batman-superman-soundtrack

Warner Bros’un merakla beklenen çizgi roman uyarlaması sonunda vizyona girdi. Üzerinden de bir hayli zaman geçti.

Peki filmi izlerken dikkatinizi çeken şeyler oldu mu?

Batman v Superman: Dawn of Justice son yılların en hararetli tartışmalarından birine sebebiyet verdi. Büyük bir kesim filmin tam bir fiyasko olduğunu söylerken, beğenenlerin sayısı da az değil. Hal böyle olunca ortada çok seslilikten kaynaklanan bir güvensizlik ortamı var.

Biz filmi eleştirmek yerine film sırasında, perde arkasında ve yapım aşamasında gözden kaçan detayları sizlere sunmaya karar verdik. Afiyet olsun. Eğer filmi izlemediyseniz bazı yerlerde ufak tefek spoiler kırıntıları ile karşılaşabilirsiniz, uyarmadı demeyin!

Affleck v Bale

bale-affleck-batman

Ben Affleck ve Christian Bale bir mağazada çocuklarına Batman markalı kıyafetler alırken karşılaşırlar. Affleck bir önceki Batman’i canlandıran Christian Bale ile oturup tavsiye almayı planlarken bu sürpriz karşılaşmayı fırsat bilerek sorular sorar. Affleck’e göre Christian Bale’in verdiği en iyi tavsiye “o kostümün içerisinden rahatlıkla tuvaletini yapabileceğinden emin ol” sözleriymiş.

Sosyal Medya’nın Affleck Nefreti

ben-affleck-bruce-wayne

Ben Affleck, Jimmy Fallon ile yaptığı bir röportaj sırasında yaşadığı enteresan bir olaya yer vermiş. Warner Bros.’un ünlü oyuncuyu sosyal medyadan gelebilecek nefret mesajlarından dolayı dikkatli olması gerektiğini belirtmiş. Yapımcılar, Affleck’in yeni Batman olacağını duyurmalarının ardından oyuncunun internet hesaplarına bir süre bakmaması gerektiğini söylemiş. Ortamdaki negatif düşüncelerin oyuncuyu yıpratmasını önlemeyi planlıyorlarmış.

Ben Affleck’in daha önceden Daredevil’i canlandırdığını hesaba katarsak, ilk birkaç saat içerisinde nefret mesajları yığınla sosyal medyayı doldurmuş. Affleck ise uzun bir süre bakmak istemese de dayanamayıp Twitter hesabına girmiş. İlk gördüğü mesajın “Affleck, Batman mi olacak? HAYIIIIIR” olmasının ardından Affleck tekrar sosyal medya mecralarından uzak kalmaya karar vermiş.

Superman’in İlk Macerası

action-comics-superman

Daily Planet’in sahibi Perry White (Laurence Fishburne), Clark Kent ile yaptığı tartışmayı bitirirken “Artık 1938’de değiliz” diyor. Bu Superman’in ilk yayınlandığı tarihe yani 1938’e bir gönderme.

Ben Affleck’in Performansı

ben-affleck-batman

Filmin tamamlanmamış bir versiyonu Warner Bros. yetkililerine gösterilmiş. Yapımcılar Affleck’in performansından o kadar memnun kalmışlar ki, daha önceden tek bir tane çekmeyi düşündükleri Batman filmini üçleme yapmaya karar vermişler.

Warner Bros. ve Ben Affleck arasındaki görüşmelerin de halen devam ettiğini belirtelim.

Pahalı Kostüm

Ben-Affleck-Zack-Snyder-Batman-v-Superman-set

Çekimler bittikten sonra Ben Affleck, Batman kostümünü almak istediğini yapımcılara belirtmiş. Yapımcılar ise hediye edemeyeceklerini ama belli bir miktar ödeme karşılığında satabileceklerini açıklamışlar. Affleck satın almayı kabul etmiş ama yapımcıların kostüme 100.000 dolarlık fiyat biçmesinin ardından bu hevesinden vazgeçmiş.

Superman’in Kostümü

superman

Superman’in kostümü Man of Steel’daki halinden daha parlak ve açık tonlara sahip. Bunu biraz daha çizgi roman havasını yakalamak için yapmışlar. Kripton dilinde umut kelimesini simgeleyen “S” harfinin fonundaki sarı renk daha canlı hale getirilmiş. Ayrıca “S” harfi ilk halinden daha belirgin bir hale çevrilmiş.

Christian Bale’in Kıskançlığı

christian-bale-batman-banner

Birçoklarına göre Batman’den ziyade çok iyi bir Bruce Wayne canlandırması yapan Christian Bale, Batman v Superman’in çekimleri sırasında yaptığı açıklamalarla yeniden bu karakteri canlandırmak istediğini ima etmiş. Açıklamasında “Başka birisinin Batman’i canlandırıyor olmasını çok kıskanıyorum” sözlerini kullanmış.

Gal Gadot’un Wonder Woman Hazırlığı

Wonder-Woman-Gal-Gadot

Filmin çekimlerinden sonra Gal Gadot ile röportaj yapan bir gazeteci, oyuncunun Wonder Woman karakterine hazırlanırken neler yaptığını sormuş. Sonrasında da Wonder Woman’ın çizgi romanlarındaki ikonik göğüsleri için özel bir uygulama yapılıp yapılmadığını sormuş. Gal Gadot’un cevabı ise resmen akıl dolu:

Wonder Woman bir Amazon kadını ve tarihi açıdan Amazon kadınlarına baktığımızda onların tek göğüslü olduğunu görüyoruz. Eğer gerçekten ‘kitaba’ göre gitmek isteseydim büyük bir sorunla karşılaşabilirdik” sözlerine yer vermiş. Gadot’un öte yandan Kung Fu, kick-box, kılıç dövüşü, jiu-jitsu ve kapoera eğitimi alarak karakterine fiziksel olarak da hazırlandığı biliniyor.

Riddler ve Joker Göndermeleri

robin-kostum-joker

Daha önce filmin fragmanlarında Joker’e yapılan atıfı yakalamıştık. Bruce Wayne kapalı bir camekan içerisindeki Robin kostümüne bakıyordu. Kostümün üzerinde de sarı renkte “HA HA HA! Asıl şaka sensin Batman” yazıyordu.

Benzer göndermeler film içerisinde de vardı. Superman ve Batman’in dövüştüğü yerdeki sütunların birinde JO diğerinde ise KER yazılıydı. Ayrıca bu dövüş alanının bazı yerlerinde Riddler’ı anımsatan soru işaretlerinden de bolca göze çarpıyor.

Watchmen’e Saygı Duruşu

watchmen-banner

Kamera açısı bazı terk edilmiş binaları çekerken birinin duvarında grafitiyle “Quis Custodiet Ipsos Custodes” yazıldığını görüyoruz. Latinceden kabaca çevirisiyle “Who Watches the Watchmen – Gözcüleri Kim Gözlüyor?” anlamına geliyor.

Zack Snyder daha öncesinde Watchmen’in sinema uyarlamasında yönetmen koltuğuna oturmuştu. Bu sözü kullanarak hem Watchmen’e bir saygı duruşu göstermiş hem de filmin gidişatına ilişkin bir göndermede bulunmuş.

Man-Bat

man-bat-cizgi-roman

Bruce Wayne rüyasında annesinin mozolesini ziyaret ederken bir tür devasa yarasa-vari yaratıkla karşılaşır. Bu yaratık aslında hem Batman çizgi romanlarında hem de çizgi filmlerinde sıklıkla karşımıza çıkan Man-Bat’tir.

Man-Bat, Batman’in Joker kadar eski bir düşmanıdır.

DC Comics’ten Marvel’a, Marvel’dan DC Comics’e Geçiş

ben-affleck-batman-daredevil

Ben Affleck 2003 yapımı başarısız Daredevil filminde Matt Murdock karakterini canlandırmıştı. Daredevil bir Marvel karakteriydi. Affleck şimdi bir DC Comics karakteri olan Batman’i canlandırdı.

Bu yıl vizyona giren Deadpool filminde oynayan Ryan Reynolds da benzer bir durum yaşadı. Bir DC Comics karakteri olan Green Lantern/Hal Jordan’ı canlandıran Ryan Reynolds, Deadpool’u canlandırarak Marvel evrenine geçti.

The Dark Knight Returns Etkisi

batman-dark-knight-returns

Zack Snyder filmin senaryosunu hazırlarken Frank Miller tarafından yaratılan The Dark Knight Returns’den fazlasıyla etkinlendiğini her açıklamasında belirtmişti. Zaten Batman’in kostümüne de bakacak olursak bariz benzerliğin kaçınılmaz olduğunu göreceksiniz.

The Dark Knight Returns çizgi romanının sonunda Bruce Wayne sahte bir cenaze düzenleyerek dünyaya öldüğünü ilan eder. Ama bunun yalan olduğunu bir tek Superman bilmektedir. Çünkü Bruce Wayne’in kalp atışlarını duyar.

Batman v Superman filminde de Clark Kent’in öldüğünü görüyoruz. Son sahnede ise tabutun üzerindeki toprağın hareket etmesiyle birlikte Clark Kent’in yani Superman’in kalp atışlarını duyarak aslında ölmediğini öğreniyoruz.

Üstün-İnsan

jla-batman-superman

Batman v Superman: Adaletin Şafağı sıradaki Justice League: Part 1 filmine de sağlam bir altyapı hazırlamış oldu. Lex Luthor’dan çalınan bilgilere göz geçiren Wonder Woman 3 farklı klasörde, 3 farklı süper kahramanı görüyor.

Ezra Miller’ın canlandıracağı Flash, Jason Momoa’nın canlandıracağı Aquaman ve Ray Fisher’ın canlandıracağı Cyborg karakterleri birer birer karşımıza çıkıyor.

Hal Jordan

green-lantern

Clark Kent/Superman cenazesi sırasında gökyüzünden hızla geçen jet uçakları görüyoruz. Bir tanesi kafasına göre yukarı pike yapıp gruptan ayrılıyor. Birçoklarına göre bu Hal Jordan yani Green Lantern’e gönderme. Kendisi ABD Hava Kuvvetleri’nde sayısız kaza yapıp, milyarlarca dolarlık zararlara sebebiyet veren bir pilot.

Kambersiz düğün olmaz. Justice League geliyorsa, Green Lantern’in de olması lazım.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.