Haberler

Ejderha Mızrağı 40 Yaşında!

Fantastik edebiyatın ve fantastik rol yapma oyunlarının önde gelen markalarından biri olan Ejderha Mızrağı, şimdi 40. yılını gururla kutluyor.

New York Times Bestseller kitaplarıyla fantastik diyarlara bizi götüren ve serileriyle büyük bir 40 yılı geride bırakan bu efsanevi evren, orijinal adıyla Dragonlance ve Türkçe’de Ejderha Mızrağı olarak bilinen fantastik dünya, Mart 2024 itibariyle 40 yılını dolduruyor.

Ejderha Mızrağı
Ejderha Mızrağı

Kenderlerin, ejderhaların, minotorların, efsanevi karakterlerin ve epik savaşların yer aldığı Ejderha Mızrağı‘nın 40. yılı, elbette ki takipçilerini büyük bir heyecan içinde bırakıyor. Bir Ejderha Mızrağı hayranı olarak, 40 yıllık bu büyük efsanenin nasıl başladığını ve nasıl gelişim gösterdiğini kısaca özetlemek istiyorum.

Ejderha Mızrağı, Tracy Hickman ve Margaret Weis tarafından yazılan “Dragons of Autumn Twilight – Güz Alacakaranlığı Ejderhaları” ismiyle 1984 yılının Kasım ayında TSR markası altında piyasaya sürüldü. Bu evren kısa sürede büyük beğeni kazandı ve yıllar içinde 190’dan fazla kitaba ulaştı.

🔸 Ejderha Mızrağı’nın Doğuş Hikayesi – FRPNET

İlk kitap 1984’te yayınlanmış olsa da, Ejderha Mızrağı ile biraz daha erken tanıştık. Dragon Magazine dergisinin 83. sayısında yer alan “The Test of The Twins” kısa hikayesi ile Ejderha Mızrağı’nın ilk izlerini gördük. Bu kısa hikaye Caramon ve Raistlin’i anlatıyordu ve Mart 1984’te yayınlandı. Bu nedenle 40. yıl kutlamalarının başlangıcı olarak Mart ayını kabul edebiliriz. Dragon Magazine #83’te yer alan The Test of The Twins hikayesini buradan inceleyebilirsiniz. 

Ejderha Mızrağı diyarında geçen ilk macera kitabı ise 1984 ortasında yayınlanan “Dragons of Despair” oldu. DL1 kod adıyla başlayan maceralar 1988 yılında 16 kitaplık bir seri halinde tamamlandı. İlk geniş çaplı Ejderha Mızrağı Sourcebook – Yardımcı Kitabı ise 1987 tarihli “Dragonlance Adventures” oldu.

Yıllar içinde birçok roman ve FRP oyun sistemi ortaya çıktı. Ancak Wizards of the Coast’un pazar stratejisinin değişmesi nedeniyle uzun süre yeni Ejderha Mızrağı kitapları çıkmamıştı fakat 2022’de Dragons of Deceit ile yeniden romanlar okurlarla buluştu. Hatta bir FRP macerası olan Shadow of the Dragon Queen de geçen sene oyuncularla buluştu.

Ancak yine de, Ejderha Mızrağı’nı bizlere kazandıran Margaret Weis, Tracy Hickman, Laura Hickman, Jeff Grubb, Larry Elmore, Roger Moore, Doug Niles, Michael Williams ve sayamadığımız birçok yazar, çizer ve editöre minnettarız.

40. yaşın kutlu olsun, Ejderha Mızrağı!

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.