Might & Magic Heroes Online İncelemesi
Might & Magic Heroes serisini çocukluğumdan beridir hep sevmişimdir ama serinin üçüncü oyunu benim gözümde her zaman için serinin en iyisi olmuştu. Peki Might & Magic Heroes Online acaba benim gözümde M&M Heroes tahtında oturan üçüncü oyunu oradan indirip yerine geçebilecek miydi?
Bu sorunun cevabını yazmın sonunda bulmuş olacağız.
Öncelikle belirtmek de fayda görüyorum M&M Heroes Online tarayıcı (browser) tabanlı bir oyun olarak karşımıza çıkıyor, aslına bakarsanız ben browser oyunları tutkunu birisi değilim hatta genelde “browser oyunu mu? Meh!” diye yaklaşırım fakat ilk defa Heroes ile bu durumu bir artı olarak gördüğümü söyleyebilirim. Oyunda tabii ki ufak ödeme sistemleri buluyor, (Microtransactions) eh bu insanlar nereden ekmek yiyecek hemen burun kıvırmayalım derim, abartılı olmadığı sürece bu tip küçük ödemeleri olan oyunlara pozitif bakan birisiyim, yani oyunu mutlak Pay to Win’e çevirmedikleri sürece.
Ashan Dünyasına ilk adım;
Oyun yine izometrik görüntü olarak karşımıza çıkıyor, bir browser oyunu için gayet tatmin edici grafikleri olduğunu söylemeden geçemeyeceğim, fakat o müzikler, evet M&M Heroes Online’da müzikler umduğum gibi çıktı. Muhteşemler, oyunun ses efektlerini kıstığım gibi sadece müziğini yüksek bıraktım, daha önceki oyunlardan aşina olduğumuz o muhteşem M&M Heroes müziklerinden bu Online versiyonda da mahrum kalmamış olmam açıkçası oyuna artı puan aldıran ilk öğelerden biri oldu. (Bu satırları yazarken oyun arkada açık ve ben müzikleri dinlemeye devam ediyorum)
Ashan dünyasını gezmeye başlamadan önce taraf (Faction) seçmeniz gerekiyor Heaven ya da Necropolis olarak iki taraf mevcut, ben tercihimi Necropolis’ten yana kullandım.
Kullanabileceğiniz yetenekler seçeceğiniz Kahraman (Hero) sınıfına (Class) göre değişiklik gösteriyor, her sınıfın kendine özgü yetenekleri mevcut ama istediğiniz zaman yeni bir hero yaratabilir ya da diğer faction ya da class ile oynayabilirsiniz; ama tabii ufak bir ücret karşılığında, evet M&M Heroes Online ufak ufak cüzdanınızı tırtıklamaya başlıyor. :)
Sınıfınızı seçtikten sonra isim verip Ashan dünyasındaki maceranıza başlayabilirsiniz.
Combat sistemi hakkında aslında söylenecek çok fazla bir şey yok eğer M&M Heroes oynamışsanız hiç yabancılık çekmeyeceksiniz, kaldı ki oyun zaten hemen sizi tutorial ile karşılıyor ama öyle sıkılacağınız uzun uzun yazı ve sadece görsellerin bulunduğu bir “How to Play” değil gayet interaktif, oynarken öğreten bir tutorial mevcut başlar başlamaz minik bir boss fight (minik dediğime bakmayın kocaman bir Griffin Guardian) ile combat sistemini size anlatmaya başlıyor aynı zamanda oyununda giriş kısmını işliyor diyebilirim.
İlk savaşınızdan sonra oyun sizi şehrinize yönlendiriyor ve tahmin edersiniz ki şehrinizde ordularınız ve kaynaklarınız için gerekli olan binaları inşa etmeye başlıyorsunuz, yazımın devamında şehir ile ilgili detaylara da gireceğim.
Oyunda bizi bekleyen bolca görev (Quest) mevcut, 5. Seviyeye kadar diğer oyuncular ile PvP yapamıyorsunuz Level 5’e ulaştığınız zaman zaten oyun size artık Arenaya girip PvP yapabileceğinize dair size bilgi veriyor. Henüz PvP olayına girişmedim, ama eski Heroesları LAN’da oynadığımız ve çılgın eğlendiğimiz günleri düşününce burada da eğlenceli olacağını düşünmekteyim.
Ordular hakkında;
Her iki tarafında kendine özgü ordusu bulunmakta, tabii ki ordunuza yeni birlikler eklemek için şehrinizdeki gerekli geliştirme ve genişletmeleri yapmak durumundasınız. Ünite tiplerini üçe ayırabiliriz. Bunlar; Core, Elite ve Champion olmak üzere üçe ayrılmakta.
Core: Grubunuza ait ilk üniteler. Bu üniteler en kuvvetlileri olmasada fazlaca toplayıp savaşa götürebileceğiniz üniteler.
Elite: Bu ünitler ise ordunuzun daha ileri düzey olan üniteleri. Bu üniteler kuvvetli ve kombine atak güçleri sayesinde başarıya ulaşmanızda büyük rol oynuyorlar. Fakat Core’dan farklı olarak savaşa bu ünitelerden daha az sayıda götürebiliyorsunuz.
Champion: Bu sınıf ise en kuvvetli ve en dayanıklı üniteleriniz. Championlar yüksek seviye hasarı karşı dayanıklılar ve aynı zamanda düşman ordusuna karşı büyük kayıplar verdirebilecek kuvvetteler. Core ve Elite’den farklı olarak, Championlardan oldukça az sayıda götürebiliyorsunuz fakat buna rağmen savaşı domine etmekte gayet başarılılar.
Ama unutmamamız gerekiyor ki Heroes’da her zaman olduğu gibi istediğiniz kadar kuvvetli ünitelere sahip olun, doğru stratejiyi uygulamadığını zaman kaybetmeniz kaçınılamaz.
Şehir;
Şehriniz Ashan dünyasını keşfederken sizin için en önemli noktada bulunuyor, unutmadan hatırlatmak isterim ki şehriniz kaynak toplayabileceğiniz tek yer değil, fakat ordularınıza asker toplayacağınız, genişletme ve geliştirmeleri yapacağınız tek yer. Doğru binaları yaparak doğru kaynaklara ulaşmak ve sayede istediğiniz orduya sahip olmanız için şehrinizi iyi yönetmeniz gerekmekte.
Aynı zamanda Ashan’da dolaşırken de kaynaklar toplayabilirsiniz. Şehrinize girmek için Town Gate adı verilen kapıya tıklayıp girmeniz yeterli oluyor, buraya ulaşmak için de mini harita altında bulunan Town Teleport tuşuna basmanız yeterli.
Ashan’ı gezerken birden fazla Şehir yaratma şansınız da olacak ve bu sayede hangi şehir hangi konuda öncelikli olacak kendiniz belirleyebiliyorsunuz, en keyifli noktalardan birisi de zaten bu. Ufak bir ipucu da vereyim, gerçi eski Heroes oyuncuları için yeni bir durum değil ama her zaman her şehrinizde ordunuza asker katabileceğiniz binalardan yapmayı unutmayın derim.
Görevler;
Oyunda iki tip görev (Quest) bulunmakta, hikayeyi devam ettiren questler ve bir de günlük questler. Hikayenin devam etmesini sağlayan questler, yeni bölgeleri açmanıza olanak sağlıyor ve tabii ki Ashan ve M&M Heroes dünyasını daha iyi öğrenmenize olanak sağlıyor.
Günlük questlere gelirsem, bu questler Ashan dünyasında her an her yerde karşınıza çıkıyor, tekrar tekrar yapma şansına da sahipsiniz, günlük questler hikayeyi devam ettiren questlere göre daha kısa sürede tamamlanıyorlar. Günlük questler daha fazla Experience puanı ve daha fazla kaynak toplamanıza yardımcı oluyor.
Interface;
Ekranınızın orta alt kısmında ordunuz bulunmakta, bir üniteye mouse’u getirdiğiniz zaman ufak bir pop-up açlıyor ve ünite ile ilgili bilgi içeriyor. Ünitelerinizi iki yada daha fazla parçalara bölebiliyorsunuz, tabii boş slotunuz varsa :)
Status Menü‘de Heronuz üzerinde ekipman değiştirmek, potionlar kullanmak, renk, title değiştirmek gibi bir çok seçenek içeriyor.
Ability Menü ise Heronuzun yeteneklerini düzenleyebileceğiniz nokta.
Üst sol köşede ise Heronuzun Can ve Mana barları yer almakta, yeşil olan ise Heronuzun Experience puanını temsil ediyor.
Üst orta bölümde ise kaynaklarınızı görebiliyorsunuz. Dükkan ise üst sağ köşede bulunuyor. Buradan isterseniz kaynak satın alabiliyor, Hero görünüşünü değiştirecek kozmetik ürünlere ulaşabiliyorsunuz.
Minimap ise Dükkan tuşunun altında bulunuyor minimapteki küçük kırmızı ok bir sonraki questinizin yönünü gösteriyor, oyunda kaybolma şansınız oldukça az bu sebeple :)
Minimap etrafında ise bir çok farklı menü bulunmakta bunlardan bir kaçı;
- The Council Ranking: Concil’e çağırılmış olan En iyi 10 oyuncuyu gösteriyor, ve bir günlüğüne “Member of the Council” title kazanıyorlar.
- Hero Selection: Herolarınız arasında geçiş yapabilir, silebilir yada yenisini yaratabilirsiniz.
- Logout Button: Çıkış yapmak için.
- Options menu: Oyun içi ayarlar için bu menüyü kullanabilirsiniz, sesleri açıp kapatabilir, full-screen mode’a geçebilirsiniz.
Sistem gereksinimleri;
Yazımın başında belirttiğim gibi oyun browser tabanlı fakat Flash Player 11’in son sürümüne ihityaç duymakta ve minimum sistem gereksinimi ise şu şekilde;
CPU: Intel Pentium IV with 3.00 GHz – AMD Athlon 64 3000+ @ 1.8 GHz
RAM: Windows XP: 1 GB
Vista, Windows 7: 1.5 GB
Ekran Kartı: Min. 128 MB RAM ve DirectX 9 support
Ashan dünyasına dönmeden önce;
Ashan dünyasına tekrar kendimi kaptırmadan önce son bir kaç şey daha yazmak oyun hakkındaki son görüşlerimi belirtmek istiyorum, başta da belirttiğim gibi bir browser oyunu için oldukça ilgi çekici duruyor, grafikleri müzikleri, geniş içeriği oldukça doyurucu duruyor şu an için her ne kadar oyunun çok başlarında olsam da keyif alarak ilerlediğimi söyleyebilirim.
Oyunda sadece PvP değil bir hikaye olması ve bu hikayeyi takip ederken arkadaşlarınız ile party yapıp, boss fightları birlikte kurduğunuz strateji ile indirmek oldukça keyifli bir deneyim sunuyor, yani hem PvP severler hem de PvE severleri düşünmeleri hoş olmuş.
Micro ödemeler konusuna gelecek olursam, şu an için herhangi bir ödeme yapmadım, fakat belli ki ilerleyen safhalarda oyunun ilerleyişini hızlandırmak istiyorsam ödeme seçeneklerine bir kez daha alıcı gözü ile bakmam gerekecek orası kesin. Fiyatlara şöyle bir göz gezdirdim.
Oyunda Hero Seals adı verilen bir ödeme birimi bulunmakta ve bu Hero Seal paketleri EUR 4,99’dan başlayıp EUR 99,99’ya kadar gidiyor.
En ucuz 4,99 EUR’luk paket 4000 Seal içeriyor, bir tabur askeri instant olarak tamamlamak istiyorsanız seçtiğiniz rakam’a göre seal vermeniz gerekiyor.
Kaynak olarak bakarsak ise 64 odun 449 Seal istiyor. 966 Gold almak isterseniz ise yine 449 Seal istiyor, pahalı mı yoksa makul mü o artık sizin vereceğiniz bir karar :)
Oyunun ilerleyen safhalarında gerçekten cüzdanınızı fazlaca tırtıklayacak gibi görünsede, doğru oynarsanız, çok fazla birlik kaybetmeden ilerleyebilirseniz, çok da Seal’a falan ihtiyaç kalmadan oynayabilirsiniz, en azından benim gördüğüm şu an için bu şekilde ben fazla asker kaybetmeden atlatıyorum combatları bu da bana artı sağlıyor tabiiki.
Kısacası M&M Heroes Online oynaması keyifli bir oyun, her ne kadar bir birlik yada bir bina yapımı için saatlerce beklemeniz gerekecek olsa da Ogame, Omerta vs. gibi browser oyunlarını seviyorsanız M&M Heroes Online interaktif ve görsel içeriği ile oldukça doyurucu bir oyun zevki sunuyor. Olur da Ashan’a yolunuz düşerse görüşmek dileği ile.
Oyunun sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.