Gerçeklerin Peşinde Bir Masal Kahramanı – Folklords İncelemesi
Folklords bulunduğu yere ya da parçası olduğu gruba ait hissetmeyenlerin hikayesi. Presstij‘in dilimize kazandırdığı çizgi roman, bizler gibi yaşamaya özenen bir masal kahramanının macerasını anlatıyor.
Halbuki normalde tam tersi olur. Yani herkes masallardaki gibi yaşamak ister. Ancak bu çizgi romanın ana karakteri Ansel, bizim normal ve sıkıcı hayatlarımıza özeniyor. Çünkü onun gözünde bizim dünyamız hiç de sıkıcı değil. Ansel’in rüyalarını otomobillerle dolu kalabalık sokaklar, sürekli kontrol edilen kol saatleri ve gömlek kravat giyen iş insanları süslüyor. Ayrıca o, doğup büyüdüğü masallar diyarına ait hissetmiyor.
Masallar diyarında herkes belli bir yaşa gelince bir görev seçmek zorundadır. Bu görevler için herkes bir maceraya atılıp yeni deneyimler kazanmalıdır. Ayrıca bir yandan daha önce hiç gezmediği bölgeleri gezerken bir yandan da kim olduğunu keşfetmelidir. Tabii sonra da bir kahraman olarak köyüne dönmelidir.
Ansel’in aklındaki görev ise çok tehlikeli. O Folklord’ları, yani masalları anlatan kişileri bulmak istiyor. Peki bu görev kabul edilebilir bir görev mi?
Ansel’in yolculuğu sırasında karşısına pek çok farklı karakter çıkıyor. Ancak hepsinin ortak bir noktası var: Oldukları yere ait hissetmiyorlar. Ya toplum onları dışlamış ya da onlar kendilerini hiçbir grubun bir parçası görememişler. Bu yüzden yalnız kalmışlar.
Ancak Ansel yalnız kalmak istemiyor. Diğerlerinin de yalnız kalmasına müsade etmiyor. Neden birbirlerine destek olmasınlar ki?
Bu hikayede bizi masallara farklı bir yorum getiren bir dünya bekliyor.
Benim çizgi romanda sevdiğim bir diğer şey de, her sayının sonunda çizdikleri harita. Çünkü normalde fantastik hikayelerde okura bölgenin tamamını gösteren bir harita sunulur. Biz de haritada kahramanlarımızın nerede olduğunu bulup yolculuklarını takip ederiz. Ancak bu seride harita Ansel gezdikçe büyüyor. Sanki Ansel arada bir oturuyor da harita çıkarıyor gibi.
Folklords: Dinlemeye Değer Bir Masal
Kitap yalnızca 144 sayfadan oluşuyor. Bu yüzden bir spoiler vermeden cildi ancak bu kadar anlatabilirim. Yukarıda anlattığım hikaye ilginizi çekiyorsa Folklords’a bir göz atabilirsiniz. Presstij ilk 5 sayfayı yayınlamış zaten. Onları buradan okuyabilirsiniz.
Folklords’u orijinal dilinde Boom! Studios yayımlıyor. Hikayeyi Matt Kindt kaleme almış. Matt Kindt, Keanu Reeves’e BRZRKR çizgi romanlarını yazarken yardım eden yazar. Ayrıca bizim dizisi geliyor diye göz atıp beğendiğimiz Dept. H serisinin de yazarı. Kindt’in hikayesini Matt Smith görselleştirmiş. Smith de daha önce sevdiğimiz Hellboy hikayelerinde çizerlik yapmıştı.
Folklords 5 sayıdan oluşan bir hikaye. Presstij de beşini bir araya getirip Türkçeye çevirmiş. Sayıları kuşe kağıdına sert kapakla basmış. Kapak görseli olarak da iki seçenek sunuyor: Serinin orijinal kapağı ya da Presstij varyantı. İki varyantın fiyatı da aynı.
Hikayenin sonu sanki devamı gelebilirmiş gibi bitmiş. Ancak Kindt’in yazmaya niyeti varsa bile henüz altıncı sayının geleceği yönünde bir haber yok. Yani bu serinin onlarca cilt devam edecek bir hikaye olmasından şimdilik korkmamız gerekmiyor.
Beşinci sayı orijinal diliyle Mart 2020‘de çıkmıştı. O zamandan beri bir gelişme yok. Presstij de Türkçe cildi Mart 2021’de yayımladı.