İncelemeler

Diplomatik Yaralar Çabuk İyileşmiyor – Orbital Cilt 1&2 İncelemesi

Sylvain Runberg‘ün yazdığı Orbital serisi Mass Effect ve Farscape‘in buluşmasını andıran bir giriş yapıyor. Yani seri ilk iki cildiyle kalbimizi anında kazandı diyebiliriz.

Seriye dair söyleyebileceğim, olumsuz sayılabilecek sadece iki yorumum var. İlki ciltlerin çok geniş olması. Yani kitaplığınızda bu ciltlere yer bulmakta zorlanabilirsiniz. 25×32 cm gibi bir büyüklüğü var. Bir diğer olumsuz sayılabilecek şey de yalnızca iki cildinin dilimize çevrilmiş olması. Neyse ki bu iki ciltte bir görevi sonuna kadar okuyoruz da hikaye havada kalmıyor. Fakat orijinal seri 8 ciltten oluşuyor. Bunların altı tanesini henüz Türkçeye çevrilmedi.

Hatta Orbital ile aynı evrende geçen yeni bir seriye başladı şimdi Runberg. O serinin adı da Outlaws ve ilk cildi orijinal dilinde 18 Haziran’da yayımlandı.

Bize ilk iki cildi Türkçe olarak Presstij sunuyor. Dördüncü cilde kadar çıkarmaya niyetlilermiş aslında başlarda. Ama şu anda bu planlar rafa kalkmış gibi duruyor. Ben yalnızca Türkçeye çevrilen bu iki cildi okudum. Ve Orbital’i daha önce keşfedememiş olmaya çok bozuldum. Ne yazık ki duyurusunu ve tanıtımlarını çok iyi yapamamışlar. Benim de Yargıç Dredd’in ciltlerini okurken bu seriden haberim oldu. Zira Yargıç Dredd’in içine bir iki sayfalık çizgi roman reklamı ve tanıtım sayfaları eklemiş yayınevi. Ben de bu reklamlardan etkilenerek ve eğlenerek sipariş etmiştim Orbital’i. İyi ki de koymuşlar o sayfaları.

Orbital Ne Anlatıyor?

Kitaptan alacağınız keyfi azaltmamaya çalışarak anlatayım. Hikaye, uzaylıların insanlarla iletişim kurduğu bir gelecekte geçiyor. Dünya’yı temsilen insanlar, uzaylılar ile anlaşarak uzaylı ırkların kurduğu bir birliğe dahil olmaya niyetliler. Fakat bu duruma karşı çıkan büyük bir insan nüfusu da var. Dolayısıyla dünya çapında bir referanduma gidiliyor. İnsan ırkı uzaylıların birliğine dahil olup olmamayı oyluyor. Ne yazık ki bu seçim ve demokrasi şöleni insanların dilediği kadar pürüzsüz gerçekleşmiyor. Kışkırtmalar, saldırılar ve komplolar sonucu uzaylılar ve insan ırkı arasındaki diplomatik ilişkiler karman çorman oluyor.

İşte bizim hikayemiz bu referandumdan yıllar sonra başlıyor aslında. Fakat politik çalkantılar hâlâ daha durulmuş değil. Ana karakterimiz o referandum gecesini daha dün gibi hatırlayan bir adam. Ve o adamın özelliği de bu uzaylı birliğinin diplomatik temsilcileri arasına girmeye hak kazanmış ilk insan olması. Yani insanlığı temsil etme ve onların diğer uzaylı ırklarla hayli zedelenmiş ilişkilerini toparlama görevi bizim ana karakterimize kalıyor diyebiliriz.

Cilt 1: Yaralar & Cilt 2: Kırıklar

İlk cilt hikayeye girizgâh yaptığı üzere hem evreni gösteriyor bize, hem de yukarıda anlattıklarımı detaylandırıyor. Üstüne de ana karakterimizi, Caleb Swany‘i ilk görevine yolluyor.

Zaten ilk görevi de bir insan kolonisinin sebep olduğu huzursuzluğu çözmek. En azından o kolonide yaşananları uzaylılar bir huzursuzluk olarak değerlendiriyorlar. İnsanlara sorarsanız durum çok başka. Bu görevde Caleb’e bir başka uzaylı ırkın diplomatik temsilcisi Mezoke Izzua eşlik ediyor. Ki Mezoke’nin bu göreve seçilmiş olması faydadan çok zarar olacak gibi duruyor. Çünkü o ırkın insanlık ile arasında ayrı bir husumet var.

Çıktıkları bu ilk görev birinci cildin sonunda bitmiyor. Hatta ilk cilt son derece hareketli ve heyecanlı bir sahnede bitiyor. Dolayısıyla ikinci cildi okumayınca hikaye yarım kalıyor.

İkinci cilt ise Caleb ile Mezoke’nin sorumluluğundaki bu görevin arka planındaki karışıklıkları görmeye başlamamızı sağlıyor. O görevin daha büyük bir sorunun habercisi olduğu mesajını veriyor. Bunun daha aksiyon dolu bir cilt olduğunu söyleyebiliriz.

Üçüncü cilt, ekibin ikinci görevini anlatacakmış. Yani ikinci ciltte hikaye arkası yarın ile bitmiyor. Bu yüzden Presstij iki cildi bir set olarak da satışa sunuyor. Seti buradan inceleyebilirsiniz. İlk cilt 48 sayfadan oluşuyor ve insanlığın diplomaside aldığı ve açtığı yaralardan bahsediyor. İkinci cilt ise 56 sayfa ve diplomatik ilişkilerde yaşanan kırıklıkları gösteriyor.

Mass Effect ile Benzerliği Nedir?

Öncelikle ana karakterimiz Caleb Swany, Yıldızlararası Diplomatik Büro’nun ilk insan ajanı. Yani Commander Shepard’ın ilk insan Spectre olması gibi Swany’nin de büyük sorumluluk isteyen büyük bir rütbesi var. Ayrıca ikisi de uzaylıların oluşturduğu meclise benzer bir konseyin tanıdığı yetkilerle çalışıyor. Ve her iki karakter de silahını daima taşıma hakkına sahip.

Bunun dışında uzaylı ırklar arasındaki husumet ve çekişmeler Mass Effect’te Citadel’de gezerken duyduklarımıza benzer. Turian’lar ve insanlar arasındaki First Contact War’a benzeyen bir savaş da insanlar ve bir uzaylı ırk arasında yaşanmış. Fakat bu savaş uzaylılarla ilk etkileşim sırasında çıkmamış. Yani çok da benzer değil ama benzer.

Tabii birçok farklılık da var iki seri arasında. Commander Shepard diplomatik özellikleri ve karizmasından ziyade çarpışmalarda sağladığı üstünlüğü ile parlayan bir insan. Fakat karizmatik olmadığını söyleyemeyiz. Caleb Swany ise sorunları silahı yerine diplomatik zekasıyla çözmeye davranmalı. Ama gerekirse silahını çekip sorunu delik deşik etmeyi de biliyor.

Şunu da ekleyeyim: Orbital’de insanlığın uzaylı ırklarla olan ilişkisi Mass Effect’tekinden çok daha kötü.

Bu arada Orbital ilk cildini, Mass Effect’in ilk oyunu çıkmadan bir yıl önce, 2006’da yayımlamış. Presstij de kitabı Türkçeye çevirme ve yayımlama hakkını 2012’de almış. Yani kim kimden esinlenmiş derseniz Orbital Mass Effect’ten en azından ilk ciltlerinde esinlenmemiş.

Farscape Nereden Çıktı?

Ne yazık ki Farscape’i çok küçük birkaç benzerlikten ötürü andım. Keşke Farscape’i çok daha fazla andıran başka bir çizgi roman serisi daha keşfedebilsem. Sizin öneriniz varsa yorumlarda paylaşın lütfen!

Orbital’de gördüğümüz bir uzay gemisi Farscape’teki Moya ve Pilot ilişkisini anımsatıyor. Fakat Orbital’de bu gemilerin kullanılması neredeyse tamamen yasak. Farscape hayranlarının Orbital’deki bu yasağın sebebini öğrenmekten keyif alacaklarına inanıyorum.

Ayrıca Caleb Swany ve Mezoke Izzua arasındaki ilişkinin de John Crichton ve Aeryn Sun’ınkine benzeyeceğine inanıyorum. Tabii ilk ciltte aralarında böyle bir ilişki yok. O yüzden benimkisi yalnızca bir tahmin.

Sonuç Olarak: Orbital’i Mass Effect Seven Herkese Tavsiye Ederim

En azından ilk iki cilt gayet iyi duruyor. Fiyatları da ben bu satırları yazarken çoğu kitabın aksine iki haneli. Sevme potansiyelinizin çok yüksek olduğu bu hikayeyi bir denemenizi tavsiye ederim.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.