Bir Hikaye Anlatma Oyunu – Once Upon a Time
Unknown Armies, Ars Magicka, Feng Shui gibi ilgi çeken RYO ve kart oyunlarının sahibi Atlas Games’in hikaye anlatımı odaklı kart oyunu Once Upon a Time aslında oldukça eski bir oyun. 3rd Edition’ı ile yakın zamanda tanışma fırsatı bulduğum oyunu biraz tanıtmak isterim.
1997 yılında GAMES Magazine tarafından En iyi Aile Kart Oyunu ödülüne layık görülen OUAT (ismi çok uzun ben ne yapayım) iki desteden oluşuyor. Ending destesi ve Story destesi. 2-6 oyuncu ile oynanabilen oyunda herkese bir Ending kartı ile 11-oyuncu sayısı kadar Story kartı dağıtılıyor. Oyunun amacı elimizdeki Story kartlarında geçen unsurları kullanarak Ending’imize ulaşmak.
Story kartları 5 kategori altında toplanıyor: Mekan, Eşya, Kişi, Olay ve Unsur. Başlangıç kartları dağıtıldıktan sonra bir adet Story kartı ortaya açılarak oyunculardan hangisinin o karta en çok benzediğine karar veriliyor ve ilk hikaye anlatıcı o oluyor. Elindeki kartlara ve ulaşması gereken sonuca göre kafasında bir hikaye taslağı hazırlayan anlatıcı masalına başlıyor. Oyunu kazanabilmesi için elindeki tüm hikaye kartlarını ortaya açması gerekiyor.
Buna örnek vermek gerekirse, diyelim ki elimizde kurbağa, bataklık ve dönüşüm kartları var. Anlatmaya başlıyoruz. “Bundan uzun yıllar önce, yeşil mi yeşil, berbat bir bataklık varmış,” diyerek bataklık kartımızı masaya açıyor ve bekliyoruz. Çünkü oyunda hikayeleri bambaşka noktalara taşıyan bir interrupt (bölme) mekaniği var. İlk seçeneğimiz Interrupt özellikli hikaye kartları. Hikaye kartlarının bir bölümü, kart kategorisi aynı olması halinde hikaye arasına doğrudan girmenizi sağlayacak Interrupt özelliği taşıyor. Örneğin A oyuncusu Bataklık kartını açtığında B oyuncusu Interrupt özellikli Saray kartını oyuna sokarak hikayeyi anlatmaya A’nın kaldığı yerden devam ediyor. Bu arada mevzu bahis kart interrupt olarak veya Saray kartı olarak da kullanılabiliyor. Diğer bir araya girme mekaniği ise biraz daha farklı. Diyelim ki A anlatıcısı “Güzeller güzeli prenses tutsak tutulduğu kafeste sarayda geçen günlerini yad etmektedir,” dediğinde B oyuncusu elinde tuttuğu Saray kartını oyuna koyarak hikayeyi kendine geçirebiliyor.
Normal bir oyunda hikaye interruptlar ve kartların bahsinin geçmesi sebebiyle bu şekilde birkaç kartta bir el değiştiriyor. Sırasını başka bir oyuncuya kaptıran oyuncu bir hikaye kartı daha çekiyor, böylece oyunu bitirme hedefinden uzaklaşmış oluyor.
Elindeki kartlar hikayenin mantıklı gidişatıyla uymadığı için artık devam edemeyeceğini düşünen oyuncular sırasını solundaki oyuncuya pas geçebiliyor. Bunu yaptığında yine desteden yeni bir kart çekiyor, lakin bu sefer sırasını rızasıyla kaybettiği için elindeki kartlardan bir tanesini atabiliyor.
3 ve 4 kişi ile tecrübe etme fırsatı bulduğum oyunlar genelde 10-15 dakika civarı sürdü. Yani hikaye anlatmayı seven arkadaşlarınızla kısa süre ve az yer kaplayan bir oyun oynamak istiyorsanız veya yorucu masaüstü oyunları arasında nefes alıp eğlenecek bir oyun arıyorsanız Once Upon a Time’ı denemelisiniz. Özellikle oyuncular RYO ve hikaye anlatıcılığı konusunda yetenekliyse oyunların tadından yenmeyecektir. Çünkü oyunun amacı kural kitapçığında da belirttiği gibi oyunu kazanmak değil, arkadaşlarla birlikte bir masal ortaya çıkartmak.
Oyunun resmi web sayfasına buradan, oyunun kurallarına ise buradan ulaşabilirsiniz.