İncelemeler

Hellboy The Crooked Man İncelemesi – Hellboy ile Bir Korku Filmi

Çizgi roman sektörü Marvel ve DC gibi iki dev taradından domine edilen bir sektör. Birçok popüler çizgi romancı bu şirketlere rakip olmayı denedi ama çok azı benzer popülerlikte eserler verebildi. Gençliğinde Marvel ve DC’de de çalışmış Mike Mignola’nın yarattığı Hellboy en popüler bağımsız çizgi romanlardan biri. Okült bir dedektif hikayesi olan Hellboy ana karakterin dünyanın farklı yerlerindeki paranormal olayları araştırmasını konu alan bir çizgi roman serisi. Indiana Jones tarzı macera hikayelerinden paranormal korku hikayelerine uzanan geniş bir spektrumda Hellboy hikayeleri bulmak mümkün. Bu çeşitlilik serinin daha geniş bir kitleye hitap etmesini sağlıyor.

Hellboy’un daha önce üç tane filmi çekildi. Ama bu filmler çizgi romanın okült gizemlere odaklanan tonunu yakalamayı başaramadı. Guillermo Del Toro’nun Hellboy filmleri oldukça iyi filmler olmalarına rağmen çizgi romanın ürpertici havasından uzaklaşıp aksiyona ağırlık vermişti. Bu sayede genel izleyici kitlesine ulaşmayı başarmışlardı ama çizgi roman okurları aradıkları tonu bulamamıştı. Neil Marshall’ın filmi daha karanlık bir ton vaat ediyordu ama stüdyonun müdahaleri sonucunda o filmin tonu da çizgi romanlardan uzak kaldı. Marshall’ın filmi çizgi roman okurlarını da genel izleyiciyi de tatmin edemedi. İşte Hellboy The Crooked Man önceki filmlerde eksik olan korku ögelerini filmin merkezine koyuyor.

Film Bir Korku Filmi Mi?

Hellboy The Crooked Man, Mike Mignola tarafından yazılan ve Richard Corben tarafından çizilen bir Hellboy hikayesi. Hikaye çizgi roman serisinin en korkutucu öykülerinden biri. Mignola’nın karanlık, sade ve atmosferik çizimlerinin yerini Richard Corben’ın daha detaylı ve ürkütücü çizimleri alıyor. Yani filmin uyarlandığı çizgi roman bir korku filmi çekmeye müsait. Ama filme uyarlamak için çok iyi bir Hellboy hikayesi değil. Çünkü bir Hellboy hikayesi değil. Yan karakterler Hellboy’dan daha ön planda. Bu tercih binlerce sayfalık serinin içindeki bir hikaye olunca işliyor. Ama tekil bir Hellboy filmi olunca işlemiyor.

Filme adını veren The Crooked Man’in çizgi romandaki çizimi

Hellboy The Crooked Man bir korku filmi olduğunu her sahnesinde belli ediyor. Bu korku filmi tonu bir Hellboy filmi olmanın bile ötesine geçiyor. Ama filmin kendine örnek aldığı korku filmleri ucuz korku filmleri. Oysa uyarlandığı hikaye çok iyi bir folk horror filmi olma potansiyeli taşıyor. Folk horror eski halk inanışlarını ve kırsal mekanları kendine temel alan bir korku türü. Bu tür son yıllarda Robert Eggers ve Ari Aster gibi yönetmenler sayesinde yükselişe geçti. Hellboy The Crooked Man hikayesini o yönetmenlere yakın bir anlatımla işlese çok daha başarılı olabilirdi.

Film Çizgi Romanlara Sadık Mı?

Film çizgi romanı büyük oranda uyarlıyor ama aralara bazı ufak eklemeler yapıyor. Bu eklemelerden en büyüğü Hellboy’un görevdeki yardımcısı Bobbie Jo. Böyle bir karakter eklemek bir hata çünkü zaten Helboy’dan çok yan karakterlerde olan odağı daha da dağıtıyor. Tom Ferrell karakterinde de bazı küçük değişiklikler var. Bir de The Crooked Man dışındaki Hellboy çizgi romanlarından ögeler filmde kullanılmış. Filmin çizgi romanlardan direkt kullandığı bir çok diyalog var. Ama film için yazılan diyaloglar oldukça zayıf, hikayenin korku tonuna uymuyorlar. Yine de film çizgi romanlara çok sadık. Çizgi romanda gördüğü sahneleri beyaz perdede görmek isteyen Hellboy hayranları tatmin olacaktır.

Filmin bütçesi önceki Hellboy filmleri kadar yüksek değil, bu da görsel efektlerin kalitesini düşürüyor. Filme adını veren Crooked Man çizgi romanlardaki kadar korkunç görünmüyor. Film zayıf makyajı saklamak için onu hiç net görülecek şekilde çekmekten kaçınıyor. Ama bu da filmin korkunçluğuna zarar veriyor. Çizgi roman bu tarz görselleri açık açık gösteriyordu. Richard Corben’ın çizimleri okuru rahatsız ediyordu. Filmde Crooked Man’in korkunç sahneleri var ama karakter dizaynı korkunç değil. Bu durum doğal olarak filmin korkunçluğunu düşürüyor.

Oyunculuklar Nasıl?

Hellboy daha önce Ron Pearlman ve David Harbour gibi başarılı oyuncuların canlandırdığı bir karakter. Bu filmde rolü devralan Jack Kesy de rolün altından kalkmayı başarmış. Kesy karakterin soğuk ve duygusuz kabuğunu da o kabuğun kırıldığı az sayıda anı da başarıyla canlandırıyor. Yan karakterlerin de oyunculukları başarılı. Tom Ferrel’i oynayan Jefferson White özellikle öne çıkıyor. Tom Ferrell aslında hikayenin ana karakteri, Hellboy’u bile geri plana atıyor.

MCU’nun bu kadar başarılı olmasının en kötü yönlerinden biri herkesin bu başarıyı olabildiğince çabuk tekrarlamak istemesi. Son yıllarda çıkan bir çok film bir sinematik evrene dönüşmeye çabalarken kendi hikayesini yitiriyor. Sonraki filmlerin altyapısı hazırlanıyor ama bu filmin derinliği eksik kalıyor. Hellboy The Crooked Man ise kendi hikayesini tamamlıyor, sonraki filmlere de açık kapı bırakmıyor. Bu ekipten bir Hellboy filmi daha gelebilir ama bu filmin devamı değil Hellboy’un yaşadığı başka bir macera olur.

Sonuca bakarsak film Hellboy temalı vasat bir korku filmi. Çizgi romanları sevenlere hikayenin tonu tanıdık gelecektir. Hikaye çizgi romanlara sadık, filmden bunu bekleyenler de aradığını bulacaktır. Film korku filmi sevenlere de hitap edecektir. Ama Hellboy’a veya korku filmlerine ilgi duymayan bir seyirciyi kendine çekecek kadar başarılı bir film değil. İçinde bulunduğu türü aşmayı başaramıyor.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.