İncelemeler

Kraliçeyi Korumalıyız! – Empires of the Undergrowth İncelemesi

Uzun yıllar boyunca erken erişim sürecinde kalan oyunların, akıbeti genelde iyi olmuyor. Fakat Empires of the Undergrowth, yıllar içerisinde kendine has bir oyuncu topluluğu biriktirmeyi başarmış. Çıkışıyla birlikte bu sayıyı da artıracak gibi.

Empires of the Undergrowth, radarımdan kaçan fakat basın incelemesi için gönderilen kod sayesinde farkına vardığım bir oyun oldu. Bunda sanıyorum oyunun yaklaşık 7 yıldır geliştiriliyor olmasının de etkisi var. Çünkü, bu tarz uzun süre geliştirilme sürecinde kalan oyunlar, o bataklığa saplandıklarında sağlam toprağa ayak basmaları bir hayli uzun sürüyor. Şimdi anlıyorum ki Empires of the Undergrowth gözden kaçırmam, tamamen benim hatam.

Empires of the Undergrowth, bir tür şehir inşa ve strateji oyunu. En basit haliyle, Dungeon Keeper ve Sim Ant‘ın bir birleşimi diyebilirim. Kontrolümüz altındaki karınca kolonisini yöneterek, çeşitli görevlerden başarıyla ayrılmaya çalışıyoruz.

Kraliçe Adına!

Böcek yetiştirmek, karınca çiftliği kurmak gibi ilginç bir hobiye hiçbir zaman sahip olmadım. Böceklerin ilginç dünyaları, belgesellerden her zaman için ilgimi çekse de, bunu bir “hobi” olarak ele almayı hiç düşünmedim. Empires of the Undergrowth, insanı bu hobiye başlatacak cinsten bir oyun.

Oyunda, bir karınca kolonisini kontrol ediyoruz. İki bilim-insanı, bizim kolonimiz üzerinde bir deney yürütüyorlar aslında. Tabii bu oyunun ana hikâye modunda sunduğu kısmı. Kraliçe Karınca‘ya zarar gelmeden, bize yüklenen görevleri başarıyla yerine getirmekle mükellefiz.

Bunun için kontrolümüz altında iki tip karınca var. Biri işçi karıncalar, ki bunlar sağı solu toparlamak, duvarları kazmak, yiyecek toplamak gibi görevleri yerine getiriyorlar. Diğeri ise asker karıncalar. Onların da temel amacı, tahmin edeceğiniz gibi saldırganlara karşı müdafaa göstermek. Haritada verilen görevleri, doğru bir biçimde yerine getirmek adına bu iki tip karıncayı doğrudan kontrol ediyoruz.

Ancak burada kafanızda AoE serisinde olduğu gibi doğrudan bir emir-komuta yönetimi beklemeyin. Yukarıda verdiğim Dungeon Keeper oyunundaki gibi bir yönetim mevcut. Gitmeleri gereken yerleri ya da yapmaları gereken işleri biz bildirebiliyoruz fakat karıncaları bireysel olarak kontrol etmek mümkün değil.

Formicarium

Karınca hayatını incelemek, koloni yetiştirmek ve hatta deneyler düzenlemek için inşa edilen çiftliklere bu isim veriliyormuş: Formicarium. Oyunun bana kattığı terimlerden biri oldu gerçekten de.

Öncelikli amaç Kraliçe’yi korumak demiştim. Aslında hikâye modunda, asıl amaç Formicarium’u olabildiğince geliştirip daha zorlu görevlere çıkmak. Burası da bizim karargah/hub bölgemiz gibi işliyor. Görevlerden edindiğimiz Jelly isimli madde sayesinde, karıncalarımızın yeteneklerini güçlendirebiliyor; daha saldırgan davranmalarını; daha iyi savunma yapmalarını sağlayabiliyoruz. Her bir ana görev arasında, bizi gözetleyen bilim-insanları, çiftliği zorlayacak görevler çıkartıyor. Bu açıdan biraz da rogue-lite bir tadı olduğunu kabul etmem gerekiyor. Çünkü her görevi tekrar tekrar oynamak gerekiyor.

Şöyle ki, ilk kısımda görevler oldukça basit gelecek ancak jelly toplamak da bir hayli az olacak. Bu yüzden ilk baştaki görevleri tekrar tekrar, hatta zorluk seviyelerini değiştirip çeşitli challange modları tamamlayarak bitirmemiz gerekiyor. Yoksa Formicarium, yeteri kadar güçlü olmadığı için Kraliçe’yi kaybediyoruz ve oyun haliyle sonlanıyor. Ana hikâye dışında, rastgele oyunlar oluşturmak da mümkün tabii.

Bir Karıncanın Hayatı

Empires of the Undergrowth, görsel açıdan çok iddiası olan bir yapım değil. Zaten tepeden bakarak, stratejik kararlar verdiğimiz bir oyun. Ancak karıncaların animasyonları, düşman böceklerin davranışları konusunda iyi bir çalışma sağlamışa benziyorlar. Oyunun bazı yerlerinde örümceklerle de mücadeleye giriyoruz. Araknafobyası olan biri değilim ama bazı hızlı davranışları, beni bile korkuttu diyebilirim. Zaten bunun için oyunun menüsünde özel bir Araknafobya ayarı var, korkusu olanlar için müjdemi isterim.

Henüz yeni erken erişimden çıkan Empires of the Undergrowth, çıkışı şerefine %35 indirim ile Steam sayfasında listelenmiş durumda. Strateji sevenler, şehir kurma konusunda saatlerini harcayabilecekler için büyük potansiyele sahip bir oyun.

Kendini tekrar eden yapısı, oyunun süresini artırıyor fakat bu durum bir noktadan sonra can sıkıyor. Oyunlarda tekrar tekrar aynı şeyleri yapmaktan ve bir arpa boyu ilerlemekten keyif almıyorsanız, pek tavsiye edebileceğim bir oyun değil. Bir de keşke oyunda müziklere de biraz özen gösterselermiş. İlk yarım saatin ardından, müzik sesini komple kapatıp Spotify üzerinden başka şarkılarla oyuna eşlik ettim.

Kötü Yanlarıİyi Yanları
Müzikler zayıfSaatlerce oynatır
Tekrara düşmesi yoruyorKarınca kolonisi kurma keyfi
Zorluk seviyesi artıkça gerçekten çok zor oluyorÖğrenmesi çok kolay

Karınca Kararınca

Görsellik / Arayüz - 7
Sunum / Hikâye - 5.5
Oynanabilirlik - 6.5
Yenilikçilik - 5.5

6.1

Koloni kurma keyfi

Empires of the Undergrowth, şehir kurma oyunlarından hoşlanan ve Dungeon Keeper tadında, nostaljik hislerle buluşmak isteyen oyuncuları kolonisine davet ediyor.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.