Oyun Haberleri

Dragon Age’in Kreatif Yönetmeni Matthew Goldman da BioWare’den Ayrıldı

Matthew Goldman 1998’den beri BioWare ile çalışıyordu. Baldur’s Gate, Halo Wars, Mass Effect: Andromeda ve Dragon Age oyunlarına katkı sağlamıştı. Ancak Matthew Goldman da Dragon Age’de çalışırken BioWare’den ayrılan isimlere katıldı.

Matthew Goldman kreatif yönetmen pozisyonuna 2017 yılında Dragon Age serisi için geçmişti. Ondan önce diğer oyunlara görsel ve sanatsal katkılar yapıyordu. Mesela Baldur’s Gate II’nin kullanıcı arayüzlerini tasarlayan oydu. Dragon Age’in dördüncü oyunu bir süredir çeşitli kadro değişiklikleri sebebiyle zaten erteleniyordu. En son Aralık 2020’de Mass Effect ve Dragon Age serilerinin yaratıcıları BioWare’i bırakınca oyunun akıbeti yine belirsiz olmuştu.

Goldman’ın liderliği ile işlerin iyi gittiğini sanıyorduk. Ancak BioWare Genel Müdürü Gary McKay çalışanlarına e-mail üzerinden Matthew Goldman’ın da şirketten ayrıldığı haberini verdi.

Umarım iyisinizdir. Size Matt Goldman’ın BioWare’den ayrıldığını haber vermek için yazıyorum. Karşılıklı olarak yollarımızı ayırma kararı verdik ve bugün onun son günü.

Matt’in ayrılışının sizi ve oyunun gelişimini etkileyeceğini anlıyoruz. Ancak yüksek kalitede bir Dragon Age oyunu yapmak konusundaki kararlılığımızdan taviz vermeyeceğiz. Ayrıca oyunu BioWare standartlarına çıkarmadan satışa da sunmayacağız

Biz, EA’in ekibi de dahil olmak üzere, bu stüdyonun yönetimine ve onun vizyonunu ileriye taşıyan tüm takımımıza tamamen güveniyoruz.

Gary McKay

Matthew Goldman 10 Kasım’da BioWare’in yeni çalışan aramakta olduğunu duyuran bir tweet atmıştı. Dışarıdan BioWare ile bir sorun yaşıyorlar gibi durmuyordu. Dolayısıyla BioWare’in iç yapısını araştıran Jason Schreier‘ın konuya dair bir yorumu var mı diye baktık. Fakat yazar henüz bu haber için bir yorum paylaşmadı.

Tökezleyen Geçmişiyle BioWare

BioWare RPG denince akla gelen ilk oyun geliştiricilerinden biri. Hem Baldur’s Gate gibi klasiklerin, hem Star Wars: Knights of the Old Republic gibi şaheserlerin arkasındaki isim. Fakat en tutkulu hayran kitleleri oluşturan serileri arasında Mass Effect ve Dragon Age de vardı. Ne yazık ki bu çok sevdiğimiz firma 2010’lu yıllardan itibaren, EA’in de etkisiyle eleştiri almaya başladı.

Dragon Age: Origins’ten sonra ikinci Dragon Age oyunu eleştirilerin odağı olmuştu. Mass Effect üçlemesi harikaydı ancak üçlemenin son sahnesi tam bir hayalkırıklığı idi. Üstelik Mass Effect: Andromeda da hem animasyonlar hem de hikaye açısından Mass Effect serisinde çok ciddi bir düşüş yaşatmıştı. Star Wars: The Old Republic MMOPG’si de çıktığı ilk dönemlerde pek övgü alamamıştı.

Yine de son zamanlarda firmada iyileşmeler görüyorduk. Dragon Age: Inquisition ile Dragon Age markası kendisini toplamayı başarmıştı. Star Wars: the Old Republic ise güncellemeler ile oynanış sistemini ve mekaniklerini iyileştirmişti. Sonradan da oyuna Star Wars: Knights of the Old Republic’i anımsatan muhteşem genişletme paketleri eklemişti. SWTOR’a dair gelişmeleri buradan okuyabilirsiniz. Kısacası bir şeylerin iyiye gittiğini umut etmeye başlamıştık.

Fakat Aralık 2020’de Mass Effect’in kreatif yönetmeni Casey Hudson ve Dragon Age’in yapım yönetmeni Mark Darrah BioWare’den ayrılmıştı. BioWare zaten Mass Effect’in asıl yazarı olan Drew Karpyshyn’i de kaybetmişti. Deneyimli ve güçlü isimler birer birer şirketi terk ediyordu.

Dragon Age Gelişmeleri

Dragon Age Inquisition’dan sonra geliştirilmeye başlanan dördüncü oyun bir süredir sürüncemede. Hatta 2017 yılında projenin iyi gitmediğine karar vermişlerdi. Bu yüzden de oyuna sil baştan başlamışlardı. Proje en baştan yaratılırken de başına kreatif yönetmen pozisyonunda Matthew Goldman’ı koymuşlardı. Dördüncü oyun konusunda pek bir gelişme yoktu. 2023’te gelmesini bekliyorduk oyunun. Ancak Goldman’ın şirketten ayrılmış olması muhtemelen Dragon Age serisinin yine pürüzlerle karşılaştığını gösteriyor.

Daha önce, Aralık 2018’de dördüncü oyun için yayınlanan kısa Dragon Age fragmanını izlemiştik. Ardından, Ağustos 2020’de yeni oyuna dair gelişmeler öğrenmiştik. Onları da buradan okuyabilirsiniz. Fakat bize bu gelişmeleri duyuran ekibin başında Mark Darrah vardı ve onun ayrılmasıyla oyunun çıkış tarihi 2023’e ertelenmişti. Şimdilik bir erteleme haberi gelmese de dördüncü oyun konusunda şüphelerimiz sürüyor.

Madem dördüncü oyun hakkında başka bir şey söyleyemiyoruz, Dragon Age Inquisition oyununun kasım ayında Amazon Prime üyelerine ücretsiz dağıtıldığını hatırlatalım. İlgili haberi buradan okuyabilirsiniz.

Mass Effect Gelişmeleri

BioWare, Mass Effect: Andromeda’nın grafiksel sorunlarını temizlemeyi büyük oranda başarmıştı. Orijinal üçlemenin seslendirme kadrosu ile de yakın ilişkilerini tekrar kurmuştu. Son yıllarda Shepard’ın sesi olan Jennifer Hale ve Mark Meer’ı Mass Effect etkinliklerinde daha da sık görür olmuştuk. Geçen yıl The Game Awards etkinliğinde yayınlanan fragmanda Liara’yı görmüş, yeni bir Mass Effect oyununun geleceğini haber almıştık.

Shepard’ın sesleri anında bu projenin bir parçası olmak istediğini söylediler. Ki diğer seslendirme sanatçıları da bu haber ile en az onlar kadar heyecanlanmıştı. Liara’nın sesi Ali Hillis de kendi karakterini fragmanda görünce çok mutlu olmuştu. Şimdi de Mass Effect’in Amazon dizisi haberiyle heyecanlandık.

Bakalım BioWare geçmişte yaptığı hataları düzeltmeye yanaşacak mı. Mass Effect serisinin asıl yazarı ve Commander Shepard’ın yaratıcısı Drew Karpyshyn üçüncü oyun hazırlanırken BioWare ile yollarını ayırmıştı. Mass Effect roman serisi ve Mass Effect oyunu da bu ayrılığın izlerini taşıyordu. Zira Karpyshyn’in ilk 3 romanından sonra William C. Dietz’in yazdığı dördüncü Mass Effect romanı o kadar tepki almıştı ki ikinci baskıyı yaparken romanın hikayesini değiştirmeyi seçmişlerdi. Hem beşinci oyun hem de dizi haberi çıktığında Drew Karpyshyn, BioWare’in onunla iletişime geçmediğini ancak projelerde çalışmayı çok istediğini söyledi. Hadi be BioWare, duy sesimizi.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.