Süper Lego Kahramanlar – Lego Marvel Super Heroes 2 İncelemesi
Artık her yanımız çizgi roman uyarlaması oldu. Bundan 20 sene önce yüzüne bakılmayan çizgi romanlar, artık sinemanın en kuvvetli kozu haline geldi. Eh, haliyle oyun dünyasını da domine etmeleri bekleniyor.
Şöyle adam akıllı bir süper kahraman ya da çizgi roman karakteri odaklı bilgisayar oyunu oynamayalı baya uzun bir süre oldu. Deadpool ve Batman serileri bir yana, oyun piyasasında bunun eksikliğini rahatlıkla görebiliriz. Öte yandan bu türü sırtlanmış ve oyunculara saf eğlence sunmayı amaçlamış tek bir marka var. O da Lego’dan başkası değil.
Legolar’ın Yükselişi
Son birkaç yıldır, Lego konseptli oyunlarda bir artış var. Star Wars’un Lego yorumlamasının ardından, birçok başlığın da uyarlaması peşi sıra geldi. Karayip Korsanları’ndan tutun da Jurassic Park’a ve hatta Indiana Jones’a kadar Lego uyarlamaları gördük. Fakat her zaman için bol karakterli, bol aksiyonlu Marvel oyunları daha fazla ilgi çekti.
Super Heroes 2, 2013 yılında yayınlanan ilk oyunun devamında başlıyor. Hikayeye göre Kang, birçok önemli şehri ele geçirmek için farklı evrenler ve zamanlardan kötüleri bir araya getirir. Chronopolis adı verilen bölgeye topladığı bu şehirlerle birlikte, elbette tek bir amacı vardır: Her şeyin hakimi olmak!
Oyuna Guardians of the Galaxy ekibi ile başlıyoruz. Kang’ın istila etmeye çalıştığı Xandar gezegenindeki yıkıma bir anda dalıyoruz. Burada dikkatimi çeken en önemli nokta, serinin ilk oyununda kullandıkları görselliği değiştirmiş olmaları. PlayStation 4 platformu üzerinde iki kişi olarak başladığımız hikayede, ilk oyunda olduğu gibi tek bir ekranda macera yaşayacağımızı düşünmüştüm. İlk oyunu oynayanlar hatırlar, ekran bölme opsiyonu farklı bir boyuta taşınmıştı. Karakterler aynı yerdeyken tek ekranda Legolarımızı hareket ettirebiliyorduk. Birbirimizden uzaklaştıkça ekranlar da bölünüyordu. Bu sefer net bir şekilde ekran bölme opsiyonu tercih edilmiş.
Peki bu benim için neden can sıkıcı oldu? Çünkü haritaları daha büyük yapmışlar ve karakterler birbirinden kopuk bir halde aksiyona dahil oluyor. Bir noktadan sonra sadece tek başıma oynuyormuş gibi hissettim. Arkadaşımla aynı macerayı paylaşmadığımı hissettikten sonra bu özelliği koymalarının ne anlamı var?
Sürüsüne Bereket Karakter
Her Lego oyununda olduğu gibi bu oyunda da bir sürü açılabilir karakter var. 250’den fazla karakteri açma şansına sahibiz; hem iyi, hem de kötü taraftan. Böylelikle eski bölümlere dönüp açılmamış kısımları keşfetme fırsatı sunuluyor. Ne yazık ki bölümlerin karmaşıklığı ve eğlenceden uzak bulmacalarıyla yeniden oynanabilirlik öldürülmüş.
Genelde her bölüme üç karakter ile başlanıyor. Her birinin o bölümde kullanması gereken güçleri mevcut. Thor ile elektrik panellerini şarj ederken, Star-lord’un uçma özelliğiyle çıkılması zor alanlara gidebiliyorsunuz. Bu güçlerin büyük kısmını aksiyon kısmında da kullanmak mümkün fakat, etrafta dolaşırken şapşal şapşal size saldıran düşmanları alt etmek bir hayli kolay olunca, bu özel güçleri kullanmaya yeltenmiyorsunuz.
Super Heroes 2’nin dikkat çeken kısmı ise bölüm sonlarındaki boss savaşları. Her bir boss farklı saldırı şekilleriyle üzerimize çullanıyor. Kimi elindeki tüm mühimmatı üzerimize boşaltıp agresif bir yapıdayken, kimi kendi kabuğuna çekilip yardakçılarını üzerimize salıyor. Klasik platform oyunlarında olduğu gibi büyük düşmanlarımızın hareketlerini iyi takip edip doğru zamanda, doğru saldırıları yapmamız gerekiyor. Oyunu tamamen bitirmesem de başıma bela olan ya da çok zevk aldığım bir dövüşe girdiğimi de söyleyemem. Hemen hemen her savaş basit ve zevksiz bir biçimde sonlanıyor.
Kahramanların Çağı
Marka Marvel olunca, sürüsüne bereket süper kahramanla oynamak büyük bir artı. Zaten bu gibi yapımları ileride daha fazla göreceğiz. Disney’in, Fox’u da kontrol altına almasıyla her platformda, her türde süper kahramanların çağını göreceğiz. Tabii ki oyuncular olarak tek istenilen hepsinin üzerine limon suyu sıkılmaması.
Ne yazık ki Super Heroes 2, biraz limon suyu sıkılmış bir yapım olmuş. Oynanabilirlik açısından Lego eğlencesi geri planda bırakılıp kahramanlara odaklanılmış. Fakat yetersiz seslendirme, karmaşık yapıdaki haritalar, zevksiz bulmacalar ve anlamsız boss savaşlarıyla pek de iyi bir yapım olduğunu söyleyemeyeceğim.
Yine de ev partilerinde, şöyle birkaç arkadaş ile birlikte girip kafa dağıtmalık bir oyun olduğunu kabul etmeliyim. She-hulk, Thor ve Captain America ile göreve çıkmak, Spiderman ile suçluları kovalamak işin saf eğlencesine bakan süper kahraman sevdalılarını doyuracaktır.
Artılar | Eksiler |
+ Sürüsüne bereket süper kahraman
+ Geniş Marvel dünyasını gezme imkanı |
– Keyifsiz dövüş mekanikleri
– Karmaşık haritalar |