İncelemeler

Mars’ta Tamir İşleri Bizi Bekliyor – Rover Mechanic Simulator İncelemesi

Ay’a, Mars’a ve hatta uzayın derinliklerine gönderdiğimiz uzay araçları insanlığın uzayı, zamanı, evreni ve belki de geleceği keşfetmesi doğrultusunda en değerli yardımcılarımız olarak bizlere yardım etmeye devam ediyor. Biz de bu keşif ve geleceğimizi şekillendirme sürecinde onlara çok iyi bakmalı ve destek olmalıyız tabii ki. İşte Rover Mechanic Simulator oyununda da tam olarak bu işi yapıyoruz.

Pyramid Games tarafından geliştirilen Rover Mechanic Simulator oyununda Mars’taki bir tamir üssünde çalışan bir teknisyeni… ya da mühendisi canlandırıyoruz. Amacımız farklı şirketlerin kullandığı farklı türlerdeki uzay araçlarının bakımını ve tamirini yapmak. Uzay üssümüzde roverları kaldırmak için vinç, bozuk parçaların yenisini yapabilmek için 3D yazıcı, küçük parça onarımları için tamir tezgahı ve hatta küçük elektronik devre kartları onarımı için PCB tezhahımız bile var.

Bu tür simülasyon oyunlarını seven birisiyim. Car Mechanic Simulator biraz karışık gelmişti lakin PC Building Simulator‘da 100 saatin üzerinde bir süre harcadım ve halen de sıvı soğutmalı, bol RGB ışıklı kasalar üretmeye de devam ediyorum. House Flipper‘da evler temizleyerek ve dizayn ederek de 100 saate yakın zaman harcamış birisiyim. Hal böyle olunca Rover Mechanic Simulator’a da Özay Şen’in dikkatimi çekmesi üzerine hemen başladım. Üstelik oyunun başarılı bir şekilde Türkçe olarak yayınlanması da harika olmuş. Gelin bakalım nelerle karşılaşıyoruz.

Oyunda Neler Var?

Oyunda, yukarıda da bahsettiğim gibi pek çok makine ve tezgah var. Bulunduğumuz atölyeye hasarlı veya bozulmuş uzay araçları (bundan sonra rover olarak anılacaktır) gönderiliyor ve biz de etrafımızdaki makinelerin yardımıyla bu tamirleri yapıyoruz. Bazen tamamen bozulmuş bir parça varsa 3D yazıcıdan yenisini basıp araca ekliyoruz. Oyunda farklı modellerde roverlar var ve hepsinin kendine has farklı parçaları var. Tabletimizi açıp görevimizi seçiyoruz ve bozuk rover, tamir merkezimize geliyor. Sonrasında ise inceleme süreci ve işler başlıyor.

Oynanış

Tamir merkezimize rover geldikten sonra nakliye aracından bir vinç yardımıyla tamir tezgahımızın üzerine aracı alıyoruz. Tabletimizde, bazen roverın hangi parçasının bozuk olduğu bize raporlanıyor ancak bazen de bunu kendimiz bulmamız gerekiyor. Bunun için de roverın etrafında dolanarak ve parçalara odaklanarak her parçayı analiz cihazımızla analiz ediyoruz. Yeşil parçalar sağlamken sarı renkte gösterilenler biraz hasarlı parçalar oluyor. Kırmızı parçalar ise bozuk ve değişmesi gereken parçalar olarak gözümüze sokuluyor. Analizi yaptıktan sonra kolları sıvamaya başlıyoruz.

Vidalama Sorunsalı

Rover dediğimiz alet pek çok mekanik ve elektronik aksamdan meydana geliyor. Mesela PC Building Simulator’da bilgisayar tamir ederken sadece ekran kartını veya hard diski birkaç vida sökerek çıkarabiliyorduk ancak rover denen zımbırtı o kadar çok parçadan oluşuyor ki bazen bozuk bir parçayı sökmek için önce 3-4 tane parçayı daha sökmemiz gerekiyor. Gezegenlerde yolculuk yapan bir cihazın tabii ki sağlam olması gerekiyor, bu nedenle de bir sürü somun, vida ve cıvata ile tutturulmuş onlarca parça var. Tek bir bozuk parçayı sökelim diye onlarca vida sökmek çok sıkıcı olabiliyor.

Oyunda tecrübe puanı kazandıkça vida sökme ve takma hızımızı arttırabiliyoruz lakin bu o kadar çabuk olmuyor. Tabii ki tecrübe puanları kazandıkça bazı işler daha kolay ve hızlı hale geliyor ancak puan kazanana ve hepsini üst seviyelere yükseltene kadar 10 saate yakın süre harcamanız olası.

Temizleme ve Küçük Parça Onarımı

Oyunda güneş panelleri en çok temizlediğimiz parça. Malum uzak gezegenlerdeki toz fırtınaları, güneş panellerini mahvediyor. Biz de elimizde kompresör ile bu tozdan kurtuluyoruz. Öncelikle güneş paneli sökmek yine onlarca vida sökmek anlamına geliyor. Sonra da tamir tezgahımıza alıp temizlik yapıyoruz. Panelin yüzeyini temizlemek yetmiyor; köşe bucak, ince ince temizlemek gerekiyor. Bazen temizlik yaparken kör olacağımı düşünüyorum, hele ki Arka Mıknatıs’ı temizlerken ama sonra tertemiz panelleri takınca insanın içine bir hijyen hissi çöküyor.

Küçük parçaların onarımı da önemli bir detay. Elimizde roverın küçük hareketlerini sağlayan RE20 gibi minik motorlar var. Bazen bu motorlar bozuluyor ve tüm motoru 3D yazıcıdan yazdırmak maliyetli oluyor. Tamir tezgahımızda bu küçük motoru açıp içindeki bozuk küçük parçayı tespit edip sadece onu 3D yazıcıdan yazdırınca hem daha düşük maliyetle tamir yapıyoruz hem de mühendislik hissimizi tavana vurduruyoruz. Minicik parçadaki problemi tespit edip tüm motoru çalışır hale getirince tam bir mühendis hissi oluşmuyor değil.

Sök, Tak, Temizle ve Ayarla

Oyunun başlarında tüm işler bozuk parçayı bul, bozuk parçayı sök, 3D yazıcıdan yeni parçayı bas, yeni parçayı tak, sonrasında da elektronik ayarlarını yeniden yap kısmından ibaret. Eğer sürekli aynı şeyleri yapmaktan sıkılıyorsanız oyun pek size göre değil ancak insanlığın geleceğini değiştirecek buluşları yapacak bir aracın tamirini yaparken, “Bu tamir, benim için küçük ancak insanlık için büyük bir adım,” diye düşündüğüm zamanlar oldu ve kendimi bilgisayar başında oyun oynayan biri olmaktan çok daha önemli hissettim doğrusu. Yine de oyunun büyük kısmı parça söküp takmaktan ve haliyle bir sürü vida söküp takmaktan ibaret. Bunu belirteyim.

Grafikler

Bu tür simülasyon oyunlarında çoğunlukla hayran kaldığım şeylerden bir tanesi en küçük parçaların bile çok güzel şekilde 3 boyutlu olarak modellenmesi oluyor. Daha önce müzelerde rover görmüş, yakından bakma şansı bulmuş birisiyim ancak nasıl çalıştığını bilmem.

Burada roverın hem nasıl çalıştığını anlayacak kadar işin içine giriyorsunuz hem de en küçük parçaları bile yakından inceleyebiliyorsunuz. Ayrıca her parça da çok güzel modellenmiş. Hatta bozuk parçaları bazen üzerindeki leke ve hasar izlerinden dolayı analiz etmeden de anlamak mümkün. Her parçanın bu kadar incelikle işlenmiş olması çok hoşuma gitti. Bu bağlamda çok karmaşık grafik yapısına sahip olmayan bir oyun olsa da grafikleri ve detaylara verilen önemi çok beğendiğimi söylemeliyim.

Ses ve Müzikler

Bu tür simülasyon oyunları için ses ve müzik detayları geri planda kalan şeyler olur. Atölyemizde bir radyo var ve radyodan Rock, Classic, Pop gibi janrlarda müzik seçebiliyorsunuz. Uzayın derinliklerinde radyo sinyallerini net alabiliyor olmamızı geçtim tabii ama tür müzikleri tanıdığımız parçalardan ziyade oyuna has müzikler. Çok iyi müzikler beklemeyin ama elinizde matkap ile vida sıkarken fonda çalan müzik kulağa hoş gelebiliyor.

Parçaların sesleri ise çok standart. Vida döndürme sesi, temizlik yaparken kullandığımız kompresörün yüksek “Pısssss” sesi gibi sesler mevcut. Bunun dışında pek ses duymuyoruz. O nedenle efekt ve ses anlamında çok beklentiye girmemek lazım.

…Ve Zurnanın Zırt Dediği Yer

Genel olarak toparlayacak olursak oyun, oynanış anlamında çok fazla yenilik vaad etmiyor. Zamanınızın çoğunu vida söküp takmakla geçiriyorsunuz ama zor bir oynanışı yok. Alıştıktan sonra biraz monoton bir iş haline geliyor ancak kafa dağıtmak, sakince vakit geçirmek istiyorsanız yayılarak oynayabileceğiniz bir oyun. Bir de görevlerde Premium tamir seçeneğini seçerseniz belli bir sürede tamiri bitirmeniz gerekiyor ve karşılığında da biraz daha fazla para kazanıyorsunuz. Bu da yayılarak değil de odaklanarak oynamak isteyenler için yapılmış.

Oyunun tamamen başarılı bir şekilde Türkçe yayınlanmış olması çok hoşuma gitti. Görevlerin açıklamalarını okumak önemli olabiliyor hasarı anlayabilmek için, bu nedenle oyunun Türkçe olması da yabancı dili iyi olmayanlar için büyük kolaylık.

Oyun tüm sürüme çıkalı daha birkaç gün oldu, henüz çok fazla rover çeşidi yok ancak ilerleyen zamanlarda daha fazla çeşit eklenirse; hatta belki rover dışında uydu, uzay istasyonu parçaları gibi araçlar da eklenirse çok daha çeşitli bir oynanış güzel olabilir.

Fiyatını düşündüğümüzde parasının hakkını fazlasıyla veren bir oyun olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca oyunun ilerleyen zamanlarda gelecek güncellemelerle çeşitleneceğini düşünüyorum. Fiyatını da düşündüğümüzde simülasyon türü oyunları sevenlerin mutlaka denemesi gerektiğini düşünüyorum.

FRPNET Puanı: 7/10

Kötü Yanlarıİyi Yanları
Vida sökme takma işleri bir süre sonra sıkıcı hale gelebiliyorUzay aracı tamir etmek sevenleri için değişik bir deneyim
Rover çeşitliliği azGrafikler ve detaylar iyi düşünülmüş
Sakin bir günde kafa dağıtmak için birebir
Fiyatı çok iyi
Tüm oyunun Türkçe olması

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.