İncelemeler

Çizgi Roman Okumak Günah! – Crossover İncelemesi

Crossover çizgi roman göndermeleriyle dolu, kısa ve keyifli bir seri. Tüm çizgi roman severlere önerdiğimiz bu hikayede, pelerinli kahramanlarımız gerçek dünyaya geliyor ve nefretle karşılaşıyorlar.

11 Ocak 2017’de Colorado semaları yarıldı ve ancak Süper Kahraman Yaz Şenliği şeklinde tarif edilebilecek bir olay, bizim gerçek dünyamızın içinde patladı. Olay yerinden gelen raporlar ve görüntülere göre, hayatınız boyunca duyduğunuz neredeyse bütün “kurgu” çizgi roman karakterleri o kaosun içinde görüldü. (…) Üstünden yıllar geçmesine rağmen elimizde hâlâ net bir ölü sayısı yok. Bunun en büyük sebeplerinden biri de olayın devam etmesi. (…) Gerçek, adalet ve… o tarz şeyler için savaşıyorlar ve dünyayı yok ediyorlar.

Atlama dedikleri bu olay tam 5 yıl önceydi. Beş yıldır süper kahramanlar ve süper kötüler birbirleriyle savaşırken dünya yok oluyor. Milyonlarca masum insan öldü.

Dolayısıyla artık çizgi roman kahramanlarından sevgiyle bahsetmek pek de mümkün değil.

Crossover

Kısacası Scooby Doo, Örümcek Adam ve Batman… Hepsi buradalar. Ve artık kimse onların burada olmasını istemiyor.

God Country‘nin yaratıcısı ve Marvel yazarı Donny Cates, Crossover serisinde her türlü kurgu kahramandan nefret eden bir dünya anlatıyor. Bu dünyada çizgi roman okumak günah. Çünkü 5 yıllık bu kabusa sebep olanlar aslında çizgi roman karakterleri değil.

Asıl sorumlular onların en başta kurgulanmış olmasına sebep olanlar, o kurgu hikayelere hayran olanlar! Asla tükenmeyen bir açlıkla sürekli yeni kurguların peşinde koşan fantezi meraklıları… Hele ki çizgi roman yazarları! İşte Tanrı’ya karşı küfür eden, kurgu dünyalar yaratarak tek yaratıcı Tanrı’ya şirk koşan bu kişilerin cezalandırılması gerek.

Göndermelerle Dolu Bir Şölen

Ben göndermeleri yakalayınca mutlu olan, anlayamadığı göndermeyi de merak edip araştıran okurlardanım. Siz de göndermelerden hoşlanıyorsanız Crossover bu konuda çok eğlenceli kareler içeriyor.

Bazen çok ünlü göndermelerle karşılaşıyoruz. Örneğin:

Bir zamanlar bir çizgi roman yayımlanmıştı. Muhtemelen okumuşsunuzdur. Ya da dizisini izlemişsinizdir ya da filmini… Ya da illham verdiği veya onun hikayesinden çalan diğer çizgi romanları okumuşsunuzdur. Her neyse, o çizgi romanın sonunda devasa ahtapota benzeyen bir şey, bir şehrin göbeğine ışınlanıyordu.

Bazen de çizgi roman sohbetlerinden alışkın olduğumuz konuşmaları görünce gülümsüyoruz.

– Marvel Comics’in en beğenilen yazarlarından Brian K. Vaughan, bugün New York’taki evinde ölü bulundu.

+ Hass*ktir, BKV mi?! Bu ne biçim… “Marvel yazarı” mı? Gerçekten mi? Adamı böyle mi–

Ancak bu göndermelerden en çok The Paybacks ile ilgili olanından memnunum.

The Paybacks

Bu The Boys’un Payback‘i ile alakalı bir grup değil, karışıklık olmasın.

The Paybacks, Donny Cates’in yazdığı eski bir çizgi roman serisi. Yazar bu gruba gönderme yaparken bu göndermeyi kimsenin anlayamayacağını tahmin ederek bir not düşmüş.

Millet! Hatırladınız mı, bunlar PAYBACKS! Ne dediniz? Hatırlamadınız mı? Ha, tabii. Doğru ya. Çizgi romanlarını kimse okumadı, sonunda da iptal edildiler. Eh, sorun değil. Siz bana güvenin. Eğer okumuş olsaydınız bu sahne muhteşem olacaktı.

Ben de yazarın sözüne güvenip Crossover’ı yarım bırakarak The Paybacks okumaya başladım. Bağımsız yayıncılardan çıkmış kısacık ve çok komik bir seri o da. Ve gerçekten de kimse okumamış. Çizgi romanın sonunda bir soru & cevap bölümü yapmak istemişler. Ama soruları Twitter’dan toplamalarına rağmen hiçbir okurdan soru alamadıkları için kendileri sorup kendileri cevaplamışlar mesela.

(The Paybacks) Benim şehrim benzine batmış durumda ve suç, onun üzerine bir kibrit çakıyor. – Güzel. Vurucu bir açılış cümlesi.

The Paybacks, süper kahramanlığa soyunurken havalı aletler için kredi çekip sonra ödeyemeyen süper kahramanları hacize giden süper kahraman ekibinin hikayesi. Tüm o pelerinlere, özelleştirilmiş arabalara, dünya yok eden silahlara ve görünmez jetlere el koymaları gerekiyor. Sonuçta büyük güç, büyük borç getirir.

O seriyi de tüm süper kahraman severlere öneriyorum. Zira kendi çizgi romanının hikaye anlatımını havalı hale getirmeye çalışan, yukarıdaki karede paylaştığım karakter bile tek başına yeterli eğlenceyi sağlıyor. Ayrıca ilgi çekici karakter ve mekanlar da kesinlikle bir karakterle sınırlı değil. Fakat The Paybacks’in Türkçe çevirisi ne yazık ki henüz yok.

Crossover

Crossover toplamda 13 sayıdan oluşan bir seri. Son sayısının orijinali 11 Mayıs’ta çıktı.

Marmara Çizgi de Nisan’da ilk 6 sayıyı bir araya getiren cildi Türkçeye çevirdi. Cilt birçok açıdan ilgi çekiciydi. Deneyimli bir yazarın Image Comics ile işbirliği yaparak çıkardığı bir hikaye oluşu ilgi çekici. Fakat aynı zamanda hem kapağıyla hem de baskısıyla da göze çarpıyor. Zira kuşe kağıdı yerine kitap kağıdına basmışlar hikayeyi. Bu da bence çizgi romanlarda nostalji hissini yakalamak için birebir.

Image Comics ilk sayıyı orijinal diliyle resmi sitesinde ücretsiz yayınlıyor, buradan okuyabilirsiniz.

Bakalım Marmara Çizgi ikinci cildi ne zaman yayımlayacak.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.