Her Şeyin Oyunu: Everything İncelemesi
Daha öncesinde samuray olduk, suikastçilik yaptık, ejderhaya dönüştük, keçilere hükmettik ve hatta tosta dönüşüp kaykay bile sürdük. Ama bu sefer işler biraz farklı. Daha öncesinde oksijenin en küçük atomundan tutun da galaksilere kadar her şeyi tek bir oyunda oynadığınız oyun oldu mu? O zaman sıkı durun, Everything ile bayağı bir derinlere dalıyoruz! Bu oyunda görebildiğiniz her şey olabiliyorsunuz, kelimenin tam anlamıyla “her şey”.
Eğer evrende istediğiniz herhangi bir şey olabilseydiniz ne olurdunuz? Kar tanesi, ağaç, kurbağa, hücre, atom, güneş, belki de bir çadır? Bu listeyi sıralamaya kalkarsak çok uzunca vaktinizi almak zorunda kalırız. Çocuklarınıza “Bir zamanlar bir çilektim, sonra şarkı söyleyip dans ederek bir ordu kurdum ve tüm adayı ele geçirdim…” diye anlatabileceğiniz bir hikayeye sahip olma şansı veriyor bu oyun. Ayriyeten video oyunlarına ilgi duymayan insanlara bile hitap edebilecek tarzda. Tanıtım videosunda da yer alan Britanyalı filozof Alan Watts’ın konuşmaları oyuna gerçekten derin bir anlam katarken bir yandan bir yosunun dertlerini dinlerken yüzünüz gülüyor.
Oynanışı nasıl?
İlk başta karanlığın içindeki bir nokta olarak oyuna başlarken bizi adaların birinde rastgele bir şey olarak oyuna başlatıyor. Modern şehirlerden çöllere kadar birçok mekan mevcut. Tabii bir de uzay var… İlk başta oyundaki kontrolleri öğrenerek başlıyoruz. Oynanış gayet basit tutulmuş, hareket ediyor, canlıların/nesnelerin neler düşündüğünü öğrenebiliyor, onlarla şarkı söyleyerek iletişim kurabiliyoruz. Temas sağladığımız şeylerle birleşip onları da kendimize katabiliyor ve onları da kontrol edebiliyoruz. Onun dışında oynamak istediğimiz şeyi değiştirmek için 2 seçeneğimiz var. Ya daha da küçülüyoruz ya da daha büyük bir şey seçiyoruz. Gördüğümüz her şeyin yerine geçebiliyoruz, bir evin çiti olmak sizi sıkıyorsa buluta dönüşebilirsiniz. Bu açıdan 7’den 70’e herkes rahatlıkla bu oyunu oynayabilir.
Grafikler, dinletiler, amaç…
Açıkçası ilk oynamaya başladığımda görseller hiç tatmin edici gelmedi. Hele ki hareket etme biçimimiz beni benden alırken tek düşünebildiğim “Ne oluyor bu oyunda, n’apıyorum yani ben şimdi?” oldu ve bayağı bir önyargı ile başladım diyebilirim. Demek istediğimi şöyle anlatayım:
Çoğu hayvanın bu şekilde yuvarlanarak hareket etmesi bende biraz “Meeeh, bu oyundan ne çıkabilir ki?” dedirtip, sonradan lafı ağzıma tıktı diyebilirim. Başta tatmin edemeyen görüntüler sonradan böyle bir hal alınca, benden tam notu aldı:
Zaman küçüldüğünüzde daha yavaş geçerken, büyüdüğünüzde çok daha hızlı bir şekilde akmaya başlıyor. Ormandaki bir ananas ile geçirdiğiniz zaman, bir ada olarak geçirdiğiniz zamanla eşit değil. Bu açıdan biraz daha gerçekçilik katılması benim bayağı bir hoşuma gitti.
Daha öncesinde bahsettiğim gibi Alan Watts’ın birçok konuşmasına yer verilmiş. Bunları dinlemek için renkli daireleri bulup etkinleştirmeniz gerekiyor. Siz oyununuza devam ederken bir yandan da konuşmayı dinlemeniz mümkün. Bu konuşmaları ve canlıların/nesnelerin size neler söylediğini menüden tekrar girip okuyup, dinleyebiliyorsunuz.
Amaç ne peki derseniz burada size verebileceğim net bir cevap yok. Bu bir doğa simülasyonu, çıkarmak istediğiniz hikaye kendinizde saklı. Bir taşın hayatını dinleyebiliyorsunuz ya da bir gezegenin düşüncelerini okuyabiliyorsunuz. Durum böyle olunca evrendeki her şeyin yaşadığımız halkada bir yeri olduğunu gösteren bu oyun, hayata belki de başka bir açıyla bakmamızda önemli bir rol alabilir. Ya da çadırlardan kabile kurup kamp ateşi etrafında şarkı söyleyebilirsiniz tabii bu da bir seçenek. Ya da kamp ateşi siz olup çadırla… Tamam tamam uzatmayacağım.
Ne zaman, nereden oynayabiliriz?
Daha öncesinde Mountain projesiyle kendine söz ettiren David O’Reilly‘nin 3 seneden uzunca bir süredir tasarladığı oyun şu an Playstation 4 için 14.99$ fiyatıyla oynanabilir durumda. PC ve Mac için ise Steam sayfasında 21 Nisan’da çıkacağı işaret ediliyor. Eğer arkanıza yaslanıp, çevrenizdeki gürültüden kopmak, biraz rahatlamak istiyorsanız Everything sizin için çok güzel bir fırsat.
Sistem gereksinimleri
PC Minimum:
- İşletim Sistemi: 64-Bit Windows 7 Service Pack 1 veya Windows 8
- İşlemci: 2 GHz Dual-Core 64-bit CPU
- Bellek: 8 GB RAM
- Ekran Kartı: NVIDIA® GeForce® GTX 660 veya muadili AMD Radeon™
- DirectX: Sürüm 11
- Depolama: 2 GB kullanılabilir alan
MAC OSX Minimum:
- İşletim Sistemi: OS X 10.8
- İşlemci: i5/i7 CPU
- Bellek: 8 GB RAM
- Ekran Kartı: R9 270, GTX 660 muadili
- Depolama: 2 GB kullanılabilir alan