Çılgın Oyunlar Yaparken – Mad Games Tycoon İncelemesi
Herkesin aklından, ben olsaydım o oyunu şöyle yapardım, oyun öyle yapılmaz böyle yapılır gibi fikirler geçiyordur. Fikirleriniz kendinize muhteşem geliyordur çünkü sizin zevklerinize hitap eden bir fikirdir. Oyun geliştirmesinde önemli olan herkese hitap edebilen fikirler bulmak.
Bunun denemesini, alıştırmasını nerede yapacağız diye merak ediyorsanız bugün size güzel bir öneri ile geldik. Oyunumuzun ismi simülasyon denilince akla ilk gelen isimlerden biri olan Tycoon ailesine mensup.
Mad Games Tycoon, Eggcode tarafından geliştirilen isminden de anlaşılacağı üzere oyun yapan stüdyoyu yönettiğimiz bir oyun. Oyunun başında, bütün işe ufak bir garajda başlayıp sonrasında büyük bir şirket haline gelebiliyoruz.
Öncelikli olarak oyunun mekaniklerinden bahsetmek istiyorum. Oyuna başlamadan önce başlangıç ayarlarını seçip karakterimizi ve şirketimizi oluşturuyoruz. Karakterimizi yaratırken RPG oyunlarında olduğu gibi ses, programlama ve grafik gibi oyun yaparken gerekli olan özelliklerine puan veriyoruz ve iyi olduğu teknolojik bir özellik ve oyun türü belirliyoruz. Ayarlar kısmında bütün özellikleri açmadıysanız, ilk başladığınızda kesinlikle bu özelliğin kapalı olmasını tavsiye ediyorum, oyunda boş bir garajda başlıyorsunuz ve yapabileceğiniz bir oda tipi mevcut.
Bu oda, ilk oyunlarınızı yapacağınız geliştirme odası. İlk oyunumuzu yapıyoruz ve iş sözleşmelerini yapıp para kazanmaya başlıyoruz. Oyunun içinde büyüdükçe ve bazı koşulları gerçekleştirdikçe yeni oda türleri açılıyor ve bir anda tam teşekküllü bir oyun stüdyosu oluyoruz.
Tabii ki her işe bizim karakterimiz koşturamayacağı için diğer işler için çalışanlar almamız lazım. Çalışanları alırken hangi görev için alacaksak ona göre özelliklerine dikkat etmeliyiz.
Ekibini Sev, Ekibini Geliştir
Oyunu geliştiren ekibin dışında en önemli ekip, oyunlarımızda kullandığımız teknolojileri araştıran araştırma ekibi. Bu ekibe kaliteli personel yerleştirip önemli araştırmaları hızlı bir şekilde burada yapabilirsiniz. Oyunun ilerleyen kısmında bir kişilik bir araştırma odası yapıp buradaki çalışana otomatik bir şekilde oyun türü araştırma görevi verebilirsiniz. Böylece esas grubunuzu daha önemli araştırmalara yoğunlaştırabilirsiniz.
Karakterlerin özelliklerinden bahsetmişken, bu özellikleri arttırabileceğimiz eğitim odasından bahsetmezsek olmaz. Eğitim odasında karakterlerin özelliği arttırılabiliyor. Şirketin gelişimi için bu odanın boş kalmamasını şiddetle tavsiye ediyorum.
Nihai para kaynağımız olan oyun yapım kısmına gelecek olursak, ilk başta oyunun türü, konusunu, büyüklüğünü, kullanacağımız oyun motorunu, ismini ve hitap etmek istediğimiz kitleyi seçiyoruz. Sonrasında oyunun atmosferi, hikaye uzunluğu gibi özelliklerin oyundaki ağırlığını ayarlayıp ses, grafik, teknoloji, oynanış olmak üzere 4 başlığın önceliğini ayarlıyoruz. Bu süreçte oyunu hangi platformlara çıkaracağımızı, kopya korumasını ve hangi dillerde yayınlayacağımızı da seçiyoruz.
Oyun Geliştirmek Kolay Değil
Bütün ayarları yaptıktan sonra geliştirici ekip yapım sürecine giriyor. Burada özellikle değinmek istediğim nokta, oyundaki mekaniklerin ağırlığını ve öncelikleri ayarlarken iyi bir konfigürasyon yapmanız. Başlarda bu ayarları doğru yapacağım derken çok para kaybettim. Size tavsiyem bu bol zarar edeceğiniz kısa dönemi atlamak için internette bolca araştırma yapmanız.
Yapım sürecinde, geliştirici ekibin odasının üstünde yapım durumunu gösteren bir bar çıkıyor. O barın üstünde beş farklı sembolü gösteren sayılar oluyor. Bu sembollerden dördü (teknoloji, oynanış, müzik, ses) ne kadar yüksek olursa o kadar iyi oyunlar çıkartıyoruz. Bunları yardımcı odalar yaparak yapım sürecine yardımcı olabilirsiniz. Beşinci sembol ise oyundaki hataları gösteriyor ve kalite güvence odasıyla hataları azaltabiliyoruz.
Yapım süreci bittikten sonra, bir yayıncıyla anlaşıyoruz veya oyunu piyasaya sürüyoruz. Bu süreçte oyunun trendliğini yüksek tutmaya özen göstermelisiniz.
Oyun piyasaya çıkınca inceleme puanı alıyoruz ve hayranlarımızdan yorumlar geliyor. Gelecek oyunlarımızın başarısında bu yorumları dikkate almamız önemli. Oyunda paranız artınca diğer geliştirici firmaların hisselerini almalısınız, orta vadede iyi bir yatırım oluyor. Ardarda oyun yapmanıza gerek yok. Bir oyunu piyasaya sürdükten sonra geliştirici ekibe eğitim odasına yollayın ve sonrasında iş sözleşmelerini yapabilirsiniz. Aynı şekilde üretim yerinde de otomatik sözleşmeleri yapabilirsiniz. En kısa sürede kendi oyunu motorunuzu yapmalısınız. Böylelikle hem satıp hem de o motoru kullanan firmalardan para kazanırsınız. Kendi oyun motorunuzu kullandığınız takdirde dışarıya giden para miktarınızda azalmış olur.
Sonuç
Yazının başında da dediğim gibi ben olsaydım şöyle yapardım kısmına bu oyunu oturtalım ve rahatsız eden kısımlara gelelim. Oyunda bir odaya bir eşyayı koyduktan sonra o menüden çıkmak için 3 kere geri gelmek bir süreden sonra sinir bozucu oluyor. Ofis ana ekranına direk dönebilseydik daha iyi olurdu. Bir Tycoon oyununda grafik ne kadar tartışılabilir ama karakter kaplamalarının daha güzel olmasını isterdim. Kuracağım odanın alanını seçerken içine ne kadar eşya sıcağını kestirmek zor oluyor, bu yüzden istediğim kişi sayısı kadar eşyayı koymak için odaları hep baştan yaptım.
Oyunun normal zorluk seviyesi fazla zorlayıcı. Zaten zor seviyeler var normal seviyenin bu kadar zor olmasına gerek yok. En can alıcı nokta ise, milyonlarca satan oyunlar yaptıktan ve oyunda her şeyi açtıktan sonra Mad Games Tycoon biraz sıkıcı oluyor. Yapacak bir şey kalmıyor ve muhteşem bir tekrardan ibaret oluyor. Oyun süresi olarak 10-15 saat. Sonrasındaysa bütün oyunlarımın inceleme puanı %80’in üzerindeydi ve iyi de para kazandırıyordu. Ama şirkette harcanamayan para biriktikçe sıkılma seviyemde arttı.
Sonuç olarak sizi sıkmadan en fazla 20 saat idare edebilecek bir oyun var. Zorlu koşulları severim diyorsanız bu oyunu zor ayarlarda oynamalısınız. Oynanabilirlik süresi ortalama haldeyken, Steam fiyatı da göz önüne alınca, simülasyon türünü sevenler için oynanabilir bir oyun.