Sinema Haberleri

Guillermo del Toro, Gömülü Dev Romanını Animasyona Uyarlıyor

Guillermo del Toro‘nun Netflix’le iş birliği bir stop-motion animasyonla daha devam edecek. Pinokyo ile harika bir iş çıkaran yönetmen şimdi de Kazuo Ishiguro‘nun Gömülü Dev kitabını animasyona uyarlıyor.

Aslında Ishiguro biraz tepkili olduğumuz ama yine de okuduğumuz yazarlardan. Kendisi fantastik edebiyatı aşağılayan sözleri sebebiyle rahmetli Ursula K. Le Guin ile bozuşmuştu. Bizim de kalbimizi kırmıştı. Kaya Genç bu olayın detaylarını anlatan çok güzel bir yazı hazırlamıştı, buradan okuyabilirsiniz.

Oysa Nobel Ödüllü Ishiguro, yüksek edebiyat tahtından inip halka karışırsa aşağıladığı türlerden çok da farklı bir edebiyat yapmadığını görecek. Beni Asla Bırakma romanı gayet distopik bilimkurgu türünde bir hikaye anlatıyor. Belli bir yaşa gelince organlarını gerçek insanlara nakletmeleri için yetiştirilen klonların hayat hikayesini okuyoruz. Gömülü Dev (The Buried Giant) de düpedüz fantastik bir hikaye. Hatta fantezinin bağrını oluşturan Kral Arthur efsaneleriyle alakalı bir roman. Buna rağmen Ishiguro kitabının fantastik bir roman olarak yorumlanmasına “Her gördüğünüz ejderha fantastik değil” gibi saçma bir açıklamayla itiraz etmişti. Ah be Ishiguro… Öyle. Her gördüğün ejderha fantastik be gülüm.

Neyse, konuya dönecek olursak del Toro’nun Pinokyo’su Oscar adaylığını kaptı. Bu da gayet hak edilmiş bir adaylıktı. Ancak o film del Toro’nun stop-motion animasyon hevesini tüketmeye yetmemiş. Netflix de yönetmeni desteklemeye devam ediyor. Cabinet of Curiosities ve Pinokyo ile arka arkaya muhteşem işler çıkarmışken neden desteklemesin ki zaten? Haliyle del Toro’ya yeni bir film için daha el uzatmışlar.

Guillermo del Toro da The Buried Giant’ı uyarlamayı tercih etmiş. Pinokyo’yu uyarlamak del Toro’nun çocukluk hayaliydi. Zira hikayeyi nasıl yorumladığını bizlerle paylaşmak istiyordu. Fakat Gömülü Dev için böyle bir tutkudan bahsetmemiş. Yalnızca kitaptan övgüyle söz etmiş.

Gömülü Dev benim Netflix ile olan animasyon ortaklığımı devam ettirecek. Ayrıca stop-motion yöntemiyle komplike hikayeler anlatmaya ve sınırsız dünyalar yaratmaya devam edeceğiz. Bu senaryoyu Dennis Kelly ile birlikte yazmaktan çok büyük bir onur duyuyorum. Duyduğum onurdan daha da büyük bir sorumluluğu Kazuo Ishiguro’nun bu derin ve yaratıcı romanını uyarlamak konusunda hissediyorum.

(…) Tasarım sürecine iki ay içinde başlayacağız. Animasyon geçtiğimiz yıllarda bize çok fazla akılda kalıcı imge sunmayı başardı. Fakat endüstri hâlâ bu türü birçok yönden çocukların tabağında tutmak istiyor. Bu yüzden ben de animasyonu, onun kapasitesini gösterecek bölgelere itmeye devam etmek istiyorum.

Guillermo del Toro

Senaryoyu del Toro ve Dennis Kelly beraber yazacak. Kelly geçen yıl Roald Dahl’ın Matilda’sını da Netflix için senaryolaştırmıştı.

Yeni filmin animasyon ekibi de del Toro’nun Pinokyo’da beraber çalıştığı animasyon ekibinin aynısı: ShadowMachine. Yani heyecanlanabiliriz.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.