Oyun Haberleri

Steam’de Oyun Fiyatları Artıyor

Artan döviz kurları sebebiyle Steam de oyun fiyatlarını güncelliyor. Aslında bu güncellemeler yaz aylarında başlamıştı. Ancak Elden Ring‘in erken erişimdeyken fiyatını 299 TL’den 499 TL’ye çıkarması ile yükseliş artık iyice göz önünde.

Steam bir süredir artan döviz kurlarına rağmen oyun fiyatlarını güncellemiyordu. Dolayısıyla Origin, Uplay, Blizzard, HumbleBundle, GoG ve benzeri platformlara göre çok daha uygun fiyatlarla oyun sunabiliyordu.

Steam’de oyun fiyatları zaten yeni oyunlar için nispeten yüksek kurla gelmeye başlamıştı. Artık 3 haneli fiyatları kanıksamıştık. Fakat eski oyunların fiyatları da artınca dengemiz biraz şaştı. Çünkü Steam gibi platformların geleneği oyunlar eskidikçe indirim oranlarını arttırmaktır. Dolayısıyla oyunu satın almak için ne kadar beklersek o kadar ucuza alabiliyorduk. Artık Türkiye için durum böyle değil.

Skyrim: Speacial Edition 2016’da çıkmıştı. Ağustos 2021’de fiyatını 114 liradan 199 liraya güncellediler. Şimdiye kadar en ucuz olduğu tarih %67 indirimle 23 Temmuz 2019’du. Fiyatı 38 lira idi. Geçtiğimiz sonbahar indirimlerinde ise yine %67 indirimle 66 liradan satışa çıktı.

Bir diğer örnek ise A Plague Tale: Innocence. 2019’da 130 TL’ye çıkan oyun %75 indirimle 32.5 TL’ye inmişti yaz indirimlerinde. Ancak yaz indirimleri biter bitmez fiyatı 250 TL’ye fırladı. Sonbahar indirimlerinde ise %75 indirimle 62.5 TL oldu.

Steam’de Oyun Fiyatları Kuru Kaç Kabul Ediyor?

TL’nin döviz karşılığının Steam üzerinde kaç olduğu oyundan oyuna değişiyor. Ancak Steam bize insaflı davranmaya aslında devam ediyor. Çünkü bildiğiniz gibi Türk lirası geçtiğimiz yıllarda çok değer kaybetti. Artık dolar, 13 liranın üzerinde. Oyunların fiyatları da günümüzde ortalama 50 dolar civarında. Yani Steam gerçek kurlarla bir güncelleme yapmış olsaydı oyunların fiyatları ortalama 650 liraya fırlardı. Fakat biz hâlâ genelde 200 – 400 arası fiyatlar görüyoruz.

Mesela, WarTales 31 dolardan erken erişime giren bağımsız bir oyun. Gerçek kur üzerinden hesaplarsak değeri 400 liradan fazla. Ancak oyun %10 indirimle 205 TL olarak Steam’e giriş yaptı. Bağımsız bir oyun için bu çok yüksek bir fiyattı. Neyse ki sonradan fiyatını 143 liraya düşürdü. Bu haliyle doları 5 TL kabul ediyor.

Elden Ring‘in fiyat artışı ise daha da vurucu oldu. Çünkü ön sipariş sürecinde oyun almak çoğu oyuncunun tercih etmediği bir şeydi. Zira bu süreçte hem %20’den daha yüksek bir indirim göremeyiz, hem de oyunun nasıl bir oyun olduğuna dair fikrimiz olmadan alışveriş yaparız. Dolayısıyla biraz risk almak gibiydi.

Fakat, Elden Ring ön sipariş dönemi bitmeden fiyatını 299 TL’den 499’a güncelledi. Fiyatındaki artış da Türk Lirasına özeldi. Dolayısıyla önceden siparişini verenler kazançlı oldu gibi bir durum oldu. Üstelik bu hâlâ düşük kur ile hesaplanan fiyatı. Zira Elden Ring 499 TL fiyat belirlerken doları 8 TL civarında kabul ediyor. 13 TL kabul etseydi fiyatı 780 lirayı geçerdi.

En Yakın Steam İndirimleri

Öncelikle Steam fiyatlarının kaydını tutan Steam Database üzerinden tüm oyunların fiyat geçmişini görebileceğinizi hatırlatalım. Yılbaşı indirimleri bazı oyunları henüz güncellenmemiş fiyatları ile almak için son fırsat olabilir.

Steam Kış İndirimleri: 22 Aralık – 5 Ocak tarihleri arasında olacak.

Lunar New Year İndirimleri: 27 Ocak – 3 Şubat tarihleri arasında olacak.

Sonrasında, 21 Şubat’ta, Next Fest gelecek diye önceden duyurmuştuk. Fakat demo etkinliği olan Next Fest’te toplu indirim muhtemelen olmayacaktır.

Alternatif Platformlar

Steam oyun fiyatlarını arttırsa bile hâlâ doları 9 TL’den az kabul ediyor. Bu yüzden Steam’i terk etme düşüncesi bana üzücü geliyor. Yine de bu durumda oyun oynayabileceğimiz alternatif kaynakları listelemekte fayda var.

Öncelikle Epic Games‘in de kuru Türkiye için düşük tuttuğunu hatırlatalım.

Amazon Prime Gaming her ay prime üyeliği olanlara (aylık 7.90 TL) çeşitli oyunlar hediye ediyor. Fakat burada hangi oyunu oynayacağımızı kendimizin seçememesi gibi bir durum var.

Xbox Game Pass ise ayda 30 – 45 TL arasında değişen fiyatı ve birçok oyun seçeneği ile oyunculara çekici gelen platformlardan olmaya devam ediyor.

Bütün o balıklar için teşekkürler Steam…

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. 3 gün önce (16 mayıs 2022) SCS Software fiyatlarını güncelledi indirimde 9.75 tl ye satılan euro truck simulator 2 artık indirimde 37.5 tlden satılacak
    #sessizistilayadurde

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.