Haberler

Elon Musk, Yapay Zeka Hakkında Konuştu!

elon-musk

Yeni bir çağ başlatacak pek çok fikrin öncüsü olan mucit, mühendis ve girişimci Elon Musk, geçtiğimiz günlerde verdiği röportajında yapay zekanın geleceğine dair çok önemli görüşler paylaştı.

1 Eylül tarihinde SpaceX’in uzaya göndermek istediği mekiğin kaza sonucu patlamasının ardından şirketin kurucusu Elon Musk nispeten sessiz bir dönem geçirmişti. Ancak bu hafta yayınlanan bir röportaj bize onun favori konularından biri olan yapay zeka üzerine düşüncelerini daha fazla öğrenme şansı veriyor.

Önceki yıllarda yapay zekanın olası tehlikeleri üzerinde açık sözlülükle duran Musk, bazıları bilim kurgu filmlerinde yer alan distopik senaryoların geçerli olmayacağını düşünüyor.

elon-musk-elektrik-araba

Musk’ın yine de üzerinde durduğu bir tehlike var: “Teknolojik tekillik” (singularity). Teknolojik tekillik, gelecekte yapay zekanın insan zekasının ötesine geçerek, medeniyeti ve insan doğasını radikal bir biçimde değiştireceğine inanılan hipotezsel nokta olarak tanımlanıyor. Ancak bu konuda kendisi farklı bir senaryo öne sürüyor.

Musk’ın açıklaması şöyle, “Eğer beyin kortekslerimiz ile dijital uzantılarımız arasında etkili bir sinirsel bağlantı gerçekleştirebilirsek, o zaman insan ile yapay zekânın birlikte var olduğu bir hâle geleceğiz. Ve bunu yaygınlaştırabilirsek, isteyen herkes buna sahip olabilecek. Böylece sorunu çözmüş olacağız. Yapay zekâlı şeytanî bir diktatörden endişelenmemize gerek olmayacak. Çünkü hepimiz yapay zekâlı olacağız. Bu benim düşünebildiğim en iyi sonuç“.

Kısacası Elon Musk, yapay zekadan korunmanın en iyi yolunun yapay zekâya dönüşmek olduğunu söylüyor. Bu duruma göre hepimiz cyborg olacağız!

elon-musk-resim

Musk, bu arada insan ve yapay zekâyı birleştirip hibrid varlıklar (ya da cyborglar) haline getirmek için bahsettiği sinirsel bağları geliştirecek start-upların kurulması gerektiğini düşünüyor.

Musk “Eğer 22 yaşında bir girişimci olsaydım tamamen genetik ve yapay zeka alanına yoğunlaşırdım. Özellikle de beyinlerimiz ile bilgisayarları birbirine bağlama düşüncesi üzerine çalışırdım. Ben yüksek bant genişliğine sahip bir beyin arayüzü üzerine düşünüyorum. Fakat biz şu anda son derece sınırlı bir bant genişliğine sahibiz. Eğer biz korteksimizde böyle bir arayüze sahip olabilirsek, pratik olarak süper-insanlar olacağız. Bilgisayarların, akıllı telefonların, uygulamaların yapabildiklerini yapabileceğiz. Bu, gelecekte bu sınırlılık sorununu çözmeye yardımcı olacağı gibi, çok da önemli olacak.” dedi.

ex-machina-gorsel

Verdiği röportajda Musk, yapay zekanın yanı sıra uzay yolculukları üzerine çalışan şirketi SpaceX üzerine görüşlerini de paylaşıyor. SpaceX’in bu başarısızlığından duyduğu korkuyu da gizlemiyor.

Kendisi bir girişimci ve yenilikçi olarak cesareti ve sorunlar karşısında mücadeleciliği ile bilinse de Musk, “Ben aslında çok güçlü bir korku hissine kapıldığımı düşünüyorum,” diyor.

Ayrıca gelecekte teknoloji ve bilimi etkileyecek yeni dahilerin çoğunlukla akademiden geleceği görüşüne ise katılmadığını belirtiyor. Musk son olarak “Doktora sahibi olmak çoğunlukla yararlı değil, evet biraz yararlı ama çoğunlukla değil.” sözlerini ekliyor.

Alıntıdır
Kaynak: Onedio

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.