New York Times 2011 Bestseller Listesinde Fantastik Esintiler
New York Times 2011’in en iyi 10 kitabını seçti. Listedeki kitaplardan sadece bir tanesi Türkiye’de yayımlandı.
New york Times “2011 Yılının En iyi 10 Kitabı” listesini açıkladı. New York Times’ın listesine giren kitaplardan henüz sadece ‘Kaplanın Karısı’ Türkiye’de yayımlandı.
5 tanesi edebiyat eserlerinden, 5 tanesi edebiyat dışı eserlerden seçildi. Listede Stephen King’in 11/22/63 isimli kitabı dışında Swamplandia! isimli kitap da fantastik konusuyla dikkat çekiyor.
Ülkemizde de yayınlanmış olan “Kaplanın Karısı” isimli kitap da fantastik türe yakın konusuyla ilgi çekiyor. İşte liste şöyle:
EDEBİYAT
The Art of Fielding – Chad Harbach : Harbach’ın ilk romanı, her duygunun daha güçlü bir şekilde yaşandığı ve her hatanın kana susamış izleyiciler tarafından yargılandığı bir sahada geçiyor. Kitap, eski usül beyzbol hikâyesini görkemli bir yetenek ve hırsın sınırları ile birleştiriyor.
11/22/63 – Stephen King : Kariyeri boyunca sıradan ve olağanüstüyü birleştirip kullanmakta hep farklı ve yeni yollar bulan King’in yeni romanı, kendisinin de yaşadığı Maine’de bir restoranda geçiyor. Bir İngilizce öğretmeninin 1958 yılına dönüp Lee Harves Oswald’ı durdurmaya çalışmasını konu alan kitap, bize gündelik hayatın arkasında saklı olan dehşeti gösteriyor.
Swamplandia! – Karen Russell : Everglades Tropikal Ormanları boyunca timsah temalı bir park, hayalet bir sevgili ve Yunan mitolojisine göre ruhların yer altına giderken geçtikleri nehire benzer bir yolculuk: Russell’in ilk romanı, genç bir kadının kederli ailesinin yaşam biçimini koruma çabasını konu alıyor.
Ten Thousand Saints – Eleanor Henderson : Henderson’un AIDS, müzik, aşk temalı ilk romanı, bir grup arkadaşı, aşıkları, ebeveynleri ve çocukları konu alıyor. Karakterlerin yaşamlarının derinlerine inen roman, onlar arasındaki ilişkinin izini sürmenin yanı sıra hakikatin peşine düşüyor; Handerson karanlıkta bir şey yakalıyor.
Kaplanın Karısı – Téa Obreht : Kaplanın Karısı, savaşın paramparça ettiği Balkanlar’ı konu alıyor. Genç bir doktor olan Natalia, çok sevdiği büyükbabasının ücra bir köyde ölümü ardından onun eşyalarını almak için yola çıkar. Eşyaları bulsa da, inanışa göre ölümün ardından kırk gün geçmeden onlara dokunulmaması gerekmektedir. Natalia, sadece büyükbabasının ölümü ardındaki gizemi aydınlatmakla kalmayacak, söylenceler, hurafeler ve hayal kırıklıklarıyla örülü yolculuğunda kuşaklar boyu süregiden savaşlara ve acılara da ışık tutacaktır.
EDEBİYAT DIŞI
Arguably Essays – Christopher Hitchens : Kanser hastası yazarın neredeyse 800 sayfa olan ve 100’den fazla deneme içeren kitabı, Harry Potter’dan Afganistan’a birbirinden alakasız birçok konuya temas ediyor.
The Boy in the Moon: A Father’s Journey to Understand His Extraordinary Son – Ian Brown : Eskiden muhabir olan yazar, bir muhabirin merakını ve romancının içgüdüsünü birleştiriyor: Genetik mutasyonla doğan oğlu Walker’ın basit şeyleri bile yapamamasının traji komik hikâyesi.
Malcolm X: A Life of Reinvention – Manning Marable : Aşağılık bir suçludan uyuşturucu bağımlısına, bir mahkumdan müdüre, bir bölücüden hümanistte ve son olarak da kurbana: Kitap üzerinde 10 seneden fazla çalışan ve senenin başında yaşamını yitiren yazar, okuyucuya, Malcom X’in otobiyografisinden daha fazlasını, yalın ve eksiksiz bir portresini sunuyor.
Thinking, Fast and Slow – Daniel Kahneman : Ne hakkında düşündüğümüzün önemini hafife alıyoruz. Geçmişi yanlış hatırlıyor ve bizi neyin mutlu edeceğini yanlış değerlendiriyoruz. Dünya çapında isim yapmış psikologlar, kemiklerimize işleyen mantıksızlığı ve bizim en kötüsü olmadığımızı anlatıyor.
A World on Fire / Britain’s Crucial Role in the American Civil War – Amanda Foreman : Büyük Britanya, Amerikan İç Savaşı sırasında kimin tarafındaydı? Yazar, Kuzey ve Güney arasında geçen savaşı zengin tanımlarla anlatıyor.