Edebiyat

Bizi Göklere Taşıyan Yıldızların Kitabı – Türk Yıldızları: Bir Yıldızın Doğuşu

Uçmanın bizi yıldızlara ve uzayın derinliklerine taşıdığı bir dönemde ülkemizde bizi göklerde temsil eden bir ekip var: Türk Yıldızları. Bu ekip ülkemizi göklere taşırken kuruluşunun 25. yılında Türk Yıldızları’nın tarihi Türk Yıldızları: Bir Yıldızın Doğuşu adlı kitapla taçlandı. Daha önce “Korkunun Canavarları” ve “Vampir Manifestoları” kitaplarıyla karşımıza çıkan Fatih Danacı‘nın kaleminden Türk Yıldızları’nın tarihine tanık oluyoruz.

Mazisi Türk askerî havacılığının kuruluş yıllarına kadar uzanan akrobasi tarihimizi bütün detaylarıyla anlatan “Bir Yıldızın Doğuşu”, genel itibariyle iki bölüme ayrılabilecek bir inceleme kitabı. Kitabın ilk yarısı, 20. yüzyılın başlarından 1992 yılına kadar olan dönemde, Türk semalarında yapılan akrobasi ve akrotim çalışmaları üzerine yoğunlaşırken belge/fotoğraflar ile destekleniyor. İkinci bölüm ise 1992 yılında kurulan ve Türk Hava Kuvvetlerinin yedinci akrotimi Türk Yıldızları’nın hikâyesine yoğunlaşıyor. Türk Yıldızları’nın 25 yıllık tarihsel serüveninde akrotim filonun kuruluş aşamalarında yaşananlardan modernizasyonlarına; duman sisteminden boya tasarımlarına; filoda görev yapan 46 pilottan günümüz pilotlarına; Türk Yıldızları hakkında merak edilen ya da az bilinen konulardan gösterilerde yaşanan ilginç olaylara kadar pek çok konuya yer veriyor.

Kitabın sayfalarında, 25. yılda pilot olarak görev yapan sekiz pilotun yaşam öyküleri, uçuş anıları da yer almakta. Ancak kitabın en büyük sürprizi, anı ve söyleşileriyle kitaba destek veren saygın isimler… Sunay Akın, İlber Ortaylı, Celâl Şengör gibi farklı alanlarda ün yapmış isimler Türk Yıldızları hakkındaki görüşlerini, kaleme aldıkları yazılarında dile getiriyor.

Bilgi Yayınevi etiketiyle basılan kitabın yazarı Fatih Danacı ise sinema ve edebiyat tarihi üzerine araştırmalarıyla bilinen bir isim. Hal böyle olunca kitabın bir bölümü de havacılık filmleri üzerine… Bu bölümde yazar, Yeşilçam ve günümüz sinemasında askerî ve sivil havacılık filmlerini inceleyen bir filmografi hazırlarken Türk pilotlarının sanatsal yönlerine de dikkat çekiyor.

31. Hava Kuvvetleri Komutanı Hava Orgeneral Abidin Ünal tarafından sunuş yazısı yazılan 576 sayfalık kitap, dokuz farklı bölümde Türk Hava Kuvvetleri akrobasi/akrotim tarihi ile Türk Yıldızları tarihini birleştiren bir çalışma.

İçindekiler:

  • Akrobasi Çalışmalarından Akrotimlere
  • Türk Yıldızları’ndan Önce
  • Kuruluşundan Günümüze Türk Yıldızları
  • Starlar ve Yıldızlar
  • 25’inci Yılın Pilotları
  • Anılar ve Söyleşiler
  • Türk Yıldızları Hakkında Bilinmeyenler, Az Bilinenler
  • Kronolojik Gösteri Listesi
  • Teknik Bilgiler

30 Ağustos Zafer Bayramı ve TSK Günü gibi anlamlı bir günde okurlara sunulan “Bir Yıldızın Doğuşu”, “Gökyüzündeki Millî Takımımız” olan Türk Yıldızları’nın 25. kuruluş yılına atfedilen tek proje değil. Bir diğer proje de 15 farklı müzisyenin bir araya gelerek “Havacılık, uçmak, özgürlük ve Türk Yıldızları” temalı bestelerinden oluşan “Yıldızlara Yolculuk” adlı müzik albümü.

“Bir Yıldızın Doğuşu”; 25. kuruluş yıllarında edebiyat ve müziğin bir araya gelmesine vesile olan Türk Yıldızları’nın gökyüzündeki sanatlarını daha iyi anlamak için okunması gereken bir ilk kitap.

Kitabın arka kapak yazısı şöyle;

1920’li yıllarda işgal kuvvetleri karşısında hiçbir şeyimiz yokken kağnılara koyduk umutlarımızı ve bağımsızlığa doğru yürüdük, sonra ise özgürleştirdiğimiz topraklarda yaptığımız uçaklara kağnıları resmedip gökyüzüne taşıdık. O duygu Türk Yıldızları’dır, Türk Yıldızları’nın gerçek tarihidir. (Sunay Akın)

Her şeyden önce bizimkiler iyi birer savaşçı, aslında bu kadar basit. Ortada teknik bilgimiz de var. 
İşte Türk Yıldızları bu ikisinin karışımı. Savaşçı insanlara has merakları ve çılgınlıkları var. 
Ortaya da yaptıkları gösteriler çıkıyor. (Prof.Dr. İlber Ortaylı)

Tayyare -ne kadar muhteşem olursa olsun- nihayet bir makinedir. O makinenin marifetleri, üzerindeki pilotun becerisine bağlıdır. Türk Yıldızları, Türk Hava Kuvvetleri pilotlarının becerilerinin sembolüdürler ve bütün dünyada Türk Hava gücünün en çarpıcı temsilcileridirler. (Prof.Dr. A.M. Celâl Şengör)

Onlara “Modern Çağ Kahramanları” desek abartmış sayılmayız. Sonuçta NF-5 uçaklarıyla zorluk derecesi yüksek işler yapmaları gerçekten de kabiliyet, disiplin, eğitim, çalışma ve özveri gerektiren bir durum. (maNga Grubu)

Gökyüzünde yaptıkları sadece bir makinenin performans limitlerini en iyi şekilde kullanmak değil, insanoğlunun irade ve kabiliyetinin ne denli kontrol edilebildiğinin de en üst seviyede örneğini vermektedir. Bütün bunlarla birlikte Türk Yıldızlarımızı havada tutan, onların emniyetle uçmaları için büyük gayretle çalışan bir yer/teknik ekibi vardır. Kanaatimce onlar da  “Göklerdeki Başarının Gizli Kahramanları”dır. (Ali İsmet Öztürk)

Her kitaplıkta olması gereken bir kitap. Unutmayın; İstikbal Göklerdedir!

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.