Dungeons and Dragons 5th Edition’da Büyü ve Büyücüler
BÜYÜ OKULLARI
2.seviye bir karakter olduğumuzda büyü okulumuzu seçiyoruz ve seçer seçmez tüm büyü okullarında ortak olan School Savant özelliğini kazanıyoruz. Bu özelliğe göre dahil olduğunuz büyü okuluna ait büyüleri büyü kitabınıza kopyalarken harcamanız gereken altın ve zaman miktarı yarı yarıya azaltılıyor.
1-) Abjuration Okulu: Bu okuldaki büyüler genellikle “koruma, muhafaza” büyüleri olarak bilinse de aslında çok çeşitlidir. Her türlü büyüyü iptal eden büyüler, belirli bir alanı, kişiyi ya da kişileri koruyan koruyucu alanlar, boyut dışı varlıkları tek bir emir sözcüğüyle geldikleri düzleme geri gönderen büyüler de dahil olmak üzere oldukça geniş bir yelpazesi vardır. Bu okulu seçen kişilere Abjurer diyoruz ve sınıf özelliklerine geçiyoruz.
Arcane Ward: Büyü okulunu seçer seçmez kazandığınız bu özellik Abjurer karakterleri yok edilmesi oldukça zor bir hale getirmiş! Bir Abjurer herhangi bir abjuration büyüsü yaptığında, büyünün ufak bir parçasını koparıp kendi etrafına büyülü bir kalkan olarak örebiliyor. Bu kalkan asla yok olmuyor ve büyücü seviyenizin iki katı + zeka bonusunuz kadar can puanına sahip. Yani sizin alacağınız hasarları önce kalkanınız alıyor ve kalkanın can puanı 0’a indiği an siz hasar almaya başlıyorsunuz. Kalkanın can puanı 0 olsa bile kalkan yerini koruyor. Tekrar bir abjuration büyüsü yaptığınızda kalkanınız yaptığınız büyünün seviyesi x 2 kadar can puanını tekrar kazanıyor. “Büyücüler kolay ölür!” lafı artık geçerliliğini kaybediyor gibi, ne dersiniz?
Projected Ward: 6.seviyeden itibaren bu özelliği kullanabiliyorsunuz. Yaklaşık 20 metre yakınınızda herhangi bir dostunuz hasar almak üzereyse, kalkanınızı arkadaşınızın önüne siper edip hasarı kalkanın almasını sağlayabiliyorsunuz. Ancak bunu yapabilmek için tur hakkınızdan vazgeçmeniz gerekiyor. Yani 1 tur hiçbir şey yapamıyorsunuz.
Improved Abjuration: 10.seviyeden itibaren özel bir zar kullanmanızı gerektirecek bir zar attığınızda o zara Proficiency bonusunuzu da eklersiniz.
Spell Resistance: Büyücü karakterlerin baş belası! Büyü Direnci! Büyü direnci düşük bile olsa o kişiye büyünüzü işlettirebilmeniz oldukça zordur. Abjurer karakterler 14.seviyeden itibaren tüm büyülere karşı attıkları kurtarma atışlarına karşı “avantaj” elde ederler.
2-) Conjuration Okulu: Genellikle başka düzlemlerden enerji, madde ve yaratık çağırmaya yarayan büyülerdir. Ayrıca ışınlanma ve türevleri tüm büyüler de bu okula dahildir. Bu okulun büyücülerine Conjurer diyoruz.
Minor Conjuration: 2.seviyeden itibaren bir Conjurer isterse canlı olmayan, büyülü olmayan hareketsiz bir nesneyi eline çağırabilir. Bu nesne küçük olmalı (en fazla 1 metre uzunluğunda) ve 4.5kg ağırlığında olmalı. Örneğin ufak bir sandalye, klasik bir kılıç vb.
Benign Transportation: 6.seviyeden itibaren bir Conjurer 20 metre içinde gördüğü bir noktaya kendini ışınlayabilir. Daha da iyisi eğer ışınlanacağınız nokta da bir dostunuz varsa ve dostunuz da istekliyse birbirinizle yer değiştirebilirsiniz.
Focused Conjuration: 10.seviyeden itibaren uzun süren bir conjuration büyüsü yaptığınızda konsantrasyonunuz asla kırılamıyor. Başka düzlemlerden yaratık çağırma büyüleri genellikle 1 turdan uzun sürdüğü için bu özellik Conjurer’lar için vazgeçilmez olmuş diyebiliriz.
Durable Summons: 14.seviyeden itibaren herhangi bir yaratık çağırdığınızda o yaratık ekstradan 30 can puanı kazanıyor.
3-) Divination Okulu: Çoğu kişi tarafından en gereksiz okul olarak görülen ama bence en faydalı okullardan biri olan “Kehanet” okulumuz. Bu okul ile çok uzak yerleri –hatta başka düzlemleri!-izleyebilir, görebilir, sadece adını duyduğunuz ama yerini bilmediğiniz nesneleri bulabilir, geleceğe ufak bakışlar atarak olası tehlikelere karşı kendinizi hazırlayabilir ya da başka düzlemlerle bağlantı kurarak cevabını bulamadığınız sorulara cevap alabilirsiniz. Bu okulun büyücülerine Diviner diyoruz.
Portent: Tüm oyunun kaderini değiştirebilecek bir özellik. Hem de 2.seviyeden itibaren kullanılabiliyor! Bu özellik sayesinde uykudan kalkar kalkmaz bilinciniz geleceğe doğru size fark ettirmeden bir göz atıyor. Buna göre iki adet d20 zar atıyorsunuz ve sonuçları kaydediyorsunuz. Gün içinde isterseniz kendinizin ya da dostunuzun attığı bir d20 zarını o daha atmadan elinizdeki iki sonuçtan biriyle değiştirebilirsiniz. Örneğin can puanınız çok azaldı diyelim ve bir tuzağın içine düşmek üzeresiniz. Bir çeviklik kurtarma zarı atarak tuzaktan kaçacaksınız ancak düşük atarsanız alacağınız hasar sizi öldürebilir. Bu yüzden işinizi şansa bırakmayıp sabah kalkar kalkmaz attığınız iki zardan birini kullanarak kaçışınızı garantileyebilirsiniz.
Expert Divination: 6.seviyeden itibaren artık bir divination büyüsü yapmak sizin için o kadar kolay oluyor ki fazla bir çaba harcamanız gerekmiyor. 2.seviye veya daha güçlü bir divination büyüsü yaptığınızda, harcadığınız büyü slotunun yerine, o slottan daha düşük seviye bir büyü slotunu tekrar kazanabilirsiniz. Bu geri kazanacağınız büyü slotu, yaptığınız büyünün seviyesinden daha düşük olmak zorundadır ve 5.seviyeden yüksek olamaz.
The Third Eye: 10.seviyeden itibaren hisleriniz artık o kadar güçlenmiştir ki, aşağıda saydığım 4 büyüden herhangi birini istediğiniz zaman aktifleştirebilirsiniz. Bunu yapmak tur hakkınızı geçirir.
- Darkvision: Gözleriniz en karanlık ortamlarda bile bir kara elfinki kadar iyi görür!
- Ethereal Sight: 20 metre çevrenizdeki tüm Eter Düzlemini görürsünüz. Eter Düzleminde saklanan yaratıkları bulmak için birebirdir.
- Greater Comphrehension: Her türlü dili okuyabilirsiniz.
- See Invisibility: Görünmez her şeyi görebilirsiniz.
Greater Portent: 14.seviyeden itibaren Portent özelliğiniz gelişir ve sabahları attığınız 2 adet d20 zarı 3 adete çıkar.
4-) Enchantment Okulu: Diğer varlıkları hem fiziksel hem zihinsel olarak kontrol etmenize olanak sağlayan büyü okulumuzdur. Bu okulun uzmanlarına Enchanter denmektedir.
Hypnotic Gaze: 2.seviyeden itibaren bir Enchanter sadece bakarak ve konuşarak bir yaratığı etkileyebilir. Etkilediğiniz yaratık kurtarma zarını başaramazsa “charmed” olur yani deyim yerindeyse mal gibi size bakakalır. Charmed yaratıkları istediğiniz gibi yönetemezsiniz ve istemediği absürt şeyleri yaptıramazsınız.
Instinctive Charm: 6.seviyeden itibaren yetenekleriniz o kadar gelişmiştir ki hiç çaba harcamadan anlık olarak düşmanlarınızın hareketlerini etkileyebilirsiniz. Bir düşmanınız tam size saldırmak üzereyken tur hakkınızdan vazgeçip erken davranırsanız, düşmanın saldırısını yakınındaki başka bir düşmana yönlendirebilirsiniz. Örneğin düşman bir okçu size ok atacakken siz o kişiye odaklanıp kişinin saldırıyı kendisine en yakın kişiye yapmasını sağlayabilirsiniz.
Split Enchantment: 10.seviyeden itibaren, tek bir kişiyi etkileyen bir enchantment büyüsü yaptığınız zaman o büyünün etki alanını genişletip ikinci bir kişiyi etkilemesini sağlayabilirsiniz.
Alter Memories: 14.seviyeden itibaren büyülerinizle etki altına aldığınız bir kişiye, onu etkinize aldığınızı unutturabilirsiniz. Yani bir ya da daha fazla yaratığı “charmed” durumuna soktuğunuzda o kişiler büyülendiklerinden bir haber olurlar. Sanki hep o haldelermiş gibi hissederler. Ayrıca isterseniz charmed olmuş bir kişi, büyünün etkisinden çıkmak üzereyken, o kişiye charmed durumunda olduğu zamanlardaki yaptığı her şey i unutturabilirsiniz.
5-) Evocation Okulu: Geldik beklenen okula! Savaş büyücüleri! Büyülerinin büyük bir kısmı elementler ve onların yıkıcı güçleri üzerine odaklanmış bu okulun büyücülerine Evoker denmektedir.
Sculpt Spells: D&D tarihinde yapılmış en harika özelliklerinden biri olabilir. 2.seviyeden itibaren birden fazla kişiyi etkileyecek bir evocation büyüsü yaptığınızda, alan içinde kalan dostlarınız varsa, büyünün o dostlarınızı es geçmesini sağlayabilirsiniz. Örneğin arkadaşlarınızın da olduğu bir alana ateştopu büyüsü yapacaksanız. Büyü patladığı an arkadaşlarınızın olduğu bölgelere büyü etki etmez, sadece düşmanlarınıza etki eder. Bu şekilde kurtarabileceğiniz kişi sayısı 1+büyünün seviyesini geçemez.
Potent Cantrip: 6.seviyeden itibaren, hasar veren bir Cantrip büyüsü yaptığınızda, düşman kurtarma zarını başarsa bile o büyünün yarı hasarını alır.
Empowered Evocation: 10.seviyeden itibaren yaptığınız tüm evocation büyülerinizin hasarına zeka bonusunuzu da eklersiniz.
Overchannel: 14.seviyeden itibaren artık savaş büyülerini o kadar rahat yapıyorsunuzdur ki 5.seviye veya daha düşük seviyeli hasar veren bir büyü yaptığınızda, otomatik olarak maksimum hasarı verebilirsiniz. Bu etkiyi gün içinde yalnızca bir kez kullanabilirsiniz. ANCAK, birden fazla kullanmak isterseniz, yaptığınız büyünün seviyesi /2d12 kadar negatif enerji hasarı alırsınız. Güzel bir uyku çektikten sonra bu etkiyi yine 1 kereliğine hasar almadan kullanabilirsiniz.
6-) Illusion Okulu: İlizyon okulumuz bazılarına göre ilk görüşte hafife alınacak bir okul gibi gelebilir. Sonuç olarak gerçekte var olmayan şeyler yaratıyorlar değil mi? Ancak o gerçek olmayan şeylere karşı kurtarma zarlarınızı başaramazsanız sizi öldürebilirler! İllüzyon okulu büyücülerimize Illusionist diyoruz.
Improved Minor Illusion: Eğer “minor illusion” Cantrip’ini hali hazırda bilmiyorsanız, bu büyüyü bonus bir Cantrip olarak zihninize kazırsınız. Eğer hali hazırda biliyorsanız, istediğiniz başka herhangi bir büyüyü bonus Cantrip olarak hafızanıza kazıyabilirsiniz.
Malleable Illusion: 6.seviyeden itibaren, 1dakikadan daha uzun süre ömrü olan bir illusion büyüsü yaptığınızda o büyünün doğasını(şeklini, rengini, sesini) değiştirebilirsiniz.
Illusory Self: 10.seviyeden itibaren, bir düşman size saldırdığında, sadece bir göz kırpımı süre içinde illüzyon bir kopyanızı yaratıp düşmanınızla aranıza koyarsınız. Size yapılan saldırı otomatik olarak başarısız olur ve illüzyon kopyanız ortadan yok olur. Güzel bir uyku çekmeden önce bu yeteneğinizi tekrar kullanamazsınız.
Illusory Reality: 14.seviyeden itibaren büyülerinize Gölge Ağı’nı kullanarak gerçeklik kazandırırsınız. Normalde illüzyon olan bir büyünün fiziksel parçası olan bir kısmı varsa, o kısmı 1 dakikalığına gerçek yapabilirsiniz. Örneğin iki tepe arasında bir uçurum var ve dostlarınızla karşıya geçmek istiyorsunuz. İllüzyon bir köprü yaratarak iki tepeyi birbirine bağlayabilir ve bu yeteneğinizi kullanarak köprüyü 1 dakikalığına gerçek kılabilirsiniz.
7-) Necromancy Okulu: Çok sevilen okullardan biri daha. Kısacası Ölüm büyülerinin olduğu okul. Aslında sadece ölüm değil; yaşam, ölüm ve yaşayan ölülerin güçleriyle uğraşan bir okuldur. Bu okulun uzmanlarına Necromancer denmektedir.
Grim Harvest: 2.seviyeden itibaren, herhangi bir büyüyle bir ya da daha fazla yaratık öldürdüyseniz, büyünün seviyesinin 2 katı kadar can puanı kazanırsınız. Eğer yaptığınız büyü Necromancy okuluna aitse 3 katı kadar can puanı kazanırsınız. Kazandığınız can puanları maksimum can puanınızı geçemez.
Undead Thralls: 6.seviyeye ulaştığınızda “animate dead” yani ölüyü canlandır büyüsünü otomatik olarak büyü kitabınıza eklersiniz –tabii daha önceden ekli değilse- Animate Dead büyüsünü yaptığınızda normalde bir adet iskelet ya da zombi yaratabilirsiniz. Ama bu yeteneğiniz sayesinde ekstra bir tane daha yaratabilirsiniz – tabii ki hali hazırda fazladan bir iskelet yığını ya da bir ceset olması gerekiyor- Ayrıca bu büyüyle yarattığınız undead –yaşayan ölü- yaratıklar, sizin büyücü seviyeniz kadar ekstra can puanı kazanır ve tüm silah hasar zarlarına Proficiency bonusunuzu ekleyebilirler.
Inured to Undeath: 10.seviyeden itibaren maksimum can puanınızı düşürücü negatif etkilere karşı tam bağışıklık kazanırsınız. Örneğin Dayanıklılık –Con- puanınıza zarar veren bir negatif enerji büyüsü sonucu maksimum puanınız normalde düşer. Bu özelliğe sahip Necromancer’lar bu tarz etkilere karşı tam bağışıklık kazanırlar.
Command Undead: 14.seviyeden itibaren, 20 metre çapınızda bir Undead yaratık gördüğünüzde, iradenizi o yaratığa direterek kontrolünüz altına alabilirsiniz. Yaratık büyünüze karşı bir Charisma kurtarma zarı atar, eğer başarırsa bu yeteneğinizi onun üzerinde tekrar kullanamazsınız. Eğer başaramazsa sizi bir dost olarak görür ve tüm emirlerinizi yerine getirir. Tabii ki bu yetenekle bir vampiri ya da liçi kontrol etmek o kadar kolay değildir. Zeka puanı 8 veya daha yüksek olan Undead’ler, bu etkiye karşı kurtarma atışlarına “avantaj” kazanırlar. Zeka puanı 12 veya daha yüksek olan bir Undead ise, eğer onu kontrol ediyorsanız, onu kontrol ettiğiniz her tur için bir kurtarma zarı atarak kurtulmayı deneyebilir ve bunu başarana kadar her tur kurtarma zarı atabilir.
8-) Transmutation Okulu: Enerjiyi ve maddeyi yönlendirip şekillendirme gücüne sahipsiniz. Masallarda sıkça duyduğumuz “kötü bir büyücü varmış, herkesi kurbağaya çeviriyormuş!” tarzındaki büyücüler aslında Transmutation okulu büyücüleridir, ya da özel isimleriyle Transmuter.
Minor Alchemy: 2.seviyeden itibaren belirli bir malzemeye sahip büyülü olmayan bir nesneyi, başka bir tür maddeye dönüştürebilirsiniz. Eğer gerekli simya alet edavatlarınız varsa, ahşap, taş, demir, bakır ya da gümüş bir maddeyi yine yukarıda saydığım maddelerden herhangi birine dönüştürebilirsiniz. İşlem için harcadığınız her 10dk için 0.02 m3 malzeme dönüştürebilirsiniz. Dönüşen malzeme 1 saat boyunca yeni halini korur ve sonra eski haline döner.
Transmuter’s Stone: İşte özellik diye ben buna derim! 6.seviyeden itibaren bir Transmuter, bir adet büyülü bir taş yaratabiliyor. Bu taşı yarattığında taşın içine aşağıda saydığım 4 özellikten birini ekleyebiliyor. Taşı elinde tutan kim olursa olsun, taşın içine yerleştirilen büyüden faydalanabiliyor. Taşı yaratmak yaklaşık 8 saat sürüyor ve yok edilene ya da yeni bir taş yapana kadar var olmayı sürdürüyor. Taşın özelliklerinden faydalanmak için taşı üzerinizde bulundurmanız yeterli.
- Darkvision: Daha önce de söylediğim gibi; bir karanlık ortamlarda bir kara elf kadar iyi görebilirsiniz.
- Taşıyanın kişinin temel yürüme/koşma hızı 3 metre kadar artar
- Constitution kurtarma zarlarına Proficiency bonusunuzu ekleyebilirsiniz
- Asit, soğuk, ateş ya da elektrik hasarlarından birine karşı direnç kazanırsınız.
Taşı yaratan kişi herhangi bir transmutation büyüsü yaptığında, taşın içindeki özelliği başka bir özellikle değiştirebilir. Tabii ki taşın bu sırada sizin üstünüzde olması gerekiyor.
Shapechanger: 10.seviyeden itibaren polymorph –şekil değiştirme- büyüsünü büyü kitabınıza otomatik olarak eklersiniz, tabii büyü çoktan kitabınızda yoksa. Bu büyüyü herhangi bir büyü slotu harcamadan yapabilirsiniz. Ancak bu şekilde sadece kendinizi değiştirebilirsiniz ve sadece çok basit bir hayvana dönüşebilirsiniz. Tabii ki bu büyüyü büyü slotu harcayarak yaparsanız hem kendinizi hem başkasını dönüştürebilirsiniz. İster kendinizi beyin yiyen bir illithide dönüştürün, ister dostunuzu bir şahine dönüştürüp casusluk yapması için düşman kampına yollayın!
Master Transmuter: 14.seviyeden itibaren elinizde bulundurduğunuz Transmuter Taşınızı tek bir düşünce gücüyle patlatıp içindeki enerjiyi emersiniz ve bu enerjiyi aşağıda belirtilen şekillerde kullanabilirsiniz;
- Major Transformation: Bu büyüyle 0.14 m3 hacmindeki büyülü olmayan bir nesneyi aynı büyüklükteki ve kilodaki –veya daha küçük ve hafif- bir nesneye dönüştürebilirsiniz. Bu büyü için 10 dakika harcamanız gerekiyor.
- Panacea: Taşınız birine dokundurup taşı yok ettiğinizde, o kişi üzerindeki tüm lanetler, hastalıklar ve zehirler yok olur ayrıca o kişi tüm can puanını geri kazanır –hasarları iyileşir-
- Restore Life: Bu büyüye sahip olmasınız bile “raise dead” yani ölüyü dirilt –gerçek bir diriltmeden bahsediyoruz- büyüsünü, ölmüş bir kişiyi hayata döndürmek için yapabilirsiniz. Bunun için taşı ölen kişinin üzerinde dokundurup taşı yok etmeniz yeterli.
- Restore Youth: Taşınızla dokunduğunuz kişi eğer istekliyse, 3d10 yıl kadar gençleşir! Ölümsüzlük dediğinizi duyar gibi oluyorum ancak hayır. Bu büyü sadece görünür yaşınızı gençleştirir. Mesela ömrünüz 70 yılsa, 70.yılınızın sonunda yine ölürsünüz, bu yetenekle bunu geciktiremezsiniz.
Yeni Wizard sınıfımız bu şekilde. Bir anda yeni bir sistemi sıfırdan ortasından anlatmak kafa karıştırıcı olabiliyor farkındayız. Umarım yeterince açık anlatabilmişizdir. Her türlü sorunuz için bizlere sosyal medyadan ulaşabilirsiniz! Teşekkürler!