Dungeons and Dragons 5th Edition’da Büyü ve Büyücüler
Dungeons and Dragons’ın büyük ses getiren yeni sistemi D&D Next -Dungeons and Dragons 5th Edition- içerisinde belki de en çok beklenen içeriklerinden biri de Büyü ve Büyü Kullanıcıları başlığıydı. Eh biz de boş durmadık ve sizler için Wizard sınıfını inceledik!
Bildiğiniz üzere D&D, 4th edisyonu ile biz oyuncuları büyük bir hayal kırıklığına uğratmış ve büyü kullanıcısı sınıfları resmen bilgisayar oyunlarındaki “mana” kullanan karakterlere dönüştürmüşlerdi. Eh, bu yüzdendir ki istatistiklere göre dünya üzerinde en çok oynanan D&D sistemi hala 3.5 edisyonudur. Ben de her yerde 3.5 edisyonunu sürekli övsem de biliyorum ki bu edisyonda da çok fazla matematiksel işlemler vardı. Bazen karakter kağıdını sayılarla o kadar dolduruyorduk ki düşman öldürmek denklem çözmekle aynı şey haline geliyordu!
Eh, D&D Next (5th edisyon) ile bu konu oldukça değişmiş durumda. Öyle bir sistem hayal edin ki 3.5 edisyon gibi detaylı, mantıklı, rol yapma üzerine ağırlık veriyor ama sizleri bir sürü matematiksel işleme boğmuyor. Evet, yeni sistemimiz aynen bu şekilde! Ve kitabı baştan sona bitirmiş biri olarak söylemek istiyorum, yeni sistem gerçekten harika olmuş! Sistem hakkında çok kullanacağımız 2-3 yeni özellikten bahsetmekte fayda görüyorum.
Advantage-Disadvantage: Avantaj ve Dezavantaj. Eskiden belli durumlarda zarlarımıza aldığımız bonusların-cezaların büyük bir kısmı avantaj-dezavantaj sistemiyle değiştirilmiş. Buna göre avantaj elde ettiğimiz bir durumda atacağımız zarı iki kez atıyoruz ve çıkan sonuçlardan en yüksek sonucu kabul ediyoruz. Dezavantajda ise attığımız iki zardan en düşük olanı kabul ediyoruz.
Proficiency Bonus: Bu kelimeye hepimiz aşinayız. Tüm D&D sistemlerinde bir şekilde karşımıza çıktı. Türkçesi yeterlilik olan bu kelime bizim bir silaha, zırha, yeteneğe olan aşinalığımızı gösteriyor. Eskiden Skill(yetenekler) için ayrı, saldırılar için ayrı, büyüler için ayrı, kurtarma zarları için ayrı bonuslar kullanıyorduk ki bu da 3.5 edisyonunu oldukça karmaşık bir hale getiriyor ve oyun sürelerini gereksiz uzatıyordu. Artık tüm bu bonusların yerine tek bir bonus getiriliyor, Proficiency Bonus! Eğer zar atacağınız durum ile yeterliliğiniz varsa –yani proficient iseniz- Proficiency Bonusunuzu da bu zara ekliyorsunuz ve hesabı kapatıyorsunuz. Yeterli olmadığınız bir durum için zar atıyorsanız –örneğin bir Wizard tırmanma yeteneğini kullanacaksa- proficiency bonusunuzu zarınıza ekleyemiyorsunuz.
Wizard (Büyücü) sınıfımıza geçmeden önce sınıflar hakkında da genel bilgi vermek istiyorum. Öncelikle her sınıfın artık birer alt sınıfı mevcut ve seçtiğiniz alt sınıfa göre ekstra özellikler, güçler kazanıyorsunuz. Böylece nispeten de olsa 3.5 edisyonundaki “Prestige Class”’lara olan bağımlılığı ortadan kaldırmayı hedeflemişler. Yani artık Prestige Class’lar yerine alt sınıflar –subclasses- ve multiclassing –çoklu sınıf seçme- alternatiflerini kullanacağız. Çoklu sınıf mekaniği çoğunlukla 3.5 edisyonuna benziyor ancak söz konusu büyü kullanıcısı sınıflar olduğunda farklı bir mekanik sistem geliştirmişler. Bu konuya sonra değineceğiz.
Pekala büyücüler! Eskiden Wizard/Sorcerer sınıfları aynı büyü listesinden farklı yollarla büyü yapan iki benzer sınıf olarak karşımıza çıkıyordu. Bu durum nispeten değişmiş durumda. Sorcerer’ların büyü listeleri artık Wizard büyü listesinden ayrılmış durumda. Ancak ilginçtir ki Sorcerer’ların büyü listelerindeki tüm büyüler Wizard’ların büyü listelerinde hali hazırda bulunmakta. Ama alt sınıflar sayesinde Sorcerer’lar Wizard sınıfından oldukça ayrılmış durumda. O yüzden şu andan itibaren anlatacağım her şey Wizard sınıfına aittir.
Geldik büyücülerimize. Büyücülerimizin alt sınıfları aslında hepinizin bildiği bir konu. Büyü okulları! Büyücüler 2.seviyeye ulaştıkları anda bir büyü okulu seçmek zorundalar. Ve eskisi gibi bir büyü okulu seçince başka büyü okullarından büyü yapmanız artık yasak “DEĞİL!” . Evet yanlış duymadınız, artık Evocation okulunu seçip aynı anda Conjuration okulundan büyüler yapabileceksiniz! Biliyorum, hepiniz bu okulları seçiyorsunuz!
Gelelim büyü sistemimize. Şimdi anlatacağım büyü sistemi çoğu sınıf için geçerli. Öncelikle eskiden var olan “Spells Per Day” yani Günlük Büyü Yapma Sayısı” tamamen kalkmış durumda. Bunun yerine “Spell Slots” yani Büyü Slotları getirmişler.
Bu yeni sisteme göre gün içinde Büyücü Seviyeniz + Intelligence Modifier (Zeka Bonusu) kadar büyü hazırlayabiliyorsunuz. Bu büyüler erişebildiğiniz maksimum büyü seviyesinden yüksek olmamak şartıyla istediğiniz seviyeden olabilir.
Örnek vermek gerekirse; 16 Intelligence puanına sahip 5.seviye bir büyücü düşünelim. 5.seviye bir büyücü olduğu için en fazla 3.seviye büyüleri yapabilmektedir. 16 Zeka puanından ise +3 bonus almaktadır. Yani gün içinde 5+3=8 adet büyü hazırlayabilmektedir. Bu 8 büyüyü istediği büyü seviyesinden istediği miktarda seçebilir. Örneğin beş adet 3.seviye büyü, iki adet 2.seviye büyü ve bir adet 1.seviye büyü seçebilir. Karar ona kalmış. Toplamı 8’i geçmeyecek şekilde istediği büyü kombinasyonunu yapabilir. Yani sekiz büyüyü de 3.seviyeden hazırlayabilir. Tabii büyü kitabında o kadar çok büyü varsa. Eh peki Büyü Slotları ne işe yarıyor?
Büyü Slotları, Günlük Büyü Yapma Sayısı gibi bir tablo halinde belirtilmiş. Buna göre 5.seviye bir büyücünün 4 adet 1.seviye slotu, 3 adet 2.seviye slotu ve 2 adet 3.seviye slotu mevcuttur. Yani 4-3-2. Büyücü hazırladığı büyüleri gün içinde kafasına göre bu slotlara yerleştirerek yapabiliyor. Tabii ki bir büyüyü olduğundan daha düşük bir büyü slotunda kullanamıyorsunuz. Örneğin Fireball (Ateştopu) büyüsü 3.seviye bir büyüdür. Bu büyüyü 1. ya da 2. Büyü slotlarında kullanamazsınız. Peki daha yüksek slotlarda kullanabilir miyiz? İşte bomba gibi bir özellik geliyor!
Evet, bir büyüyü normalden daha güçlü yapabilmek için daha yüksek seviye büyü slotlarında kullanabilirsiniz. Örneğin en meşhur büyülerden olan Magic Missile –Büyü Okları- büyüsünü hazırladınız. Magic Missile 1.seviye bir büyüdür ve 1.seviye slotunda kullanırsanız eskisi gibi 1d4 + 1 hasar vermektedir. Ancak bunu büyüyü 1.seviye slotunda değil de 2.seviye büyü slotunda kullanırsanız ekstra bir adet daha ok atabiliyorsunuz. Yani vereceğiniz toplam hasar 2d4 + 2 oluyor. Kısacası 1.seviyenin üstünde kullandığınız her ekstra büyü slotu için ekstra bir ok kazanıyorsunuz. Müthiş değil mi?
Eh peki kafanızı karıştıran bir soruya açıklık getirelim. Aynı büyüyü birden fazla kere yapma durumu. Yeni sisteme göre hazırladığınız bir büyü, herhangi bir büyü slotunda kullanıldıktan sonra kafanızdan “SİLİNMİYOR” Yani bir büyüyü sadece bir kere çalışmanız yeterli. O büyüyü, slotunuz yettiğince yapabiliyorsunuz. Aynı büyücümüzden örnek verelim: 8 adet büyü hazırladınız ve bu 8 büyünün her biri farklı bir büyü olmalı. Bu büyülerden birinin Magic Missile olduğunu farz edelim. İsterseniz hazırladığınız Magic Missile büyüsünü tüm büyü slotlarını kullanarak yapıp, o gün ki büyü haklarınızı bitirebilirsiniz. Yani magic missile’ı 4 kere 1.seviye slotunda, 3 kere 2.seviye slotunda ve 2 kere 3.seviye slotunda kullanıp günü kapatabilirsiniz. Karar tamamen size kalmış. İstediğiniz kombinasyonda kullanabilirsiniz.
Bu şekilde geceleri yatmadan önce büyü kitabı başında geçirilen zamanın azaltılması amaçlanmış. Yani büyüleri bir kez çalışıp kafanıza yazdıktan sonra, siz bu büyüleri tekrar çalışıp değiştirene kadar kafanızda kalıyor, asla silinmiyor.
Hazırladığınız büyüleri silip yerine başka büyü hazırlamak tabii ki vakit alıyor. Herhangi bir büyüyü hazırlamak ya da değiştirmek için o büyünün seviyesi kadar dakika harcamanız gerekiyor. Harcadığınız büyü slotlarını tekrar kazanmak içinse iyi bir uyku çekmeniz gerekiyor (en az 8 saat).
Bu yeni büyü sisteminin en büyük güzelliği artık “ o büyüyü kullandım, bir daha yapabilmem için dinlenip tekrar çalışmam gerekiyor” cümlesinin ortadan kalkmış olması. Artık bir büyüyü birden fazla kez yapabilmek için o büyüyü sadece bir kez çalışmamız yeterli!
Gelelim Arcane Recovery ve Büyü Okullarımıza!
Arcane Recovery büyücüler için bulunmaz bir nimet! Bu özelliğe göre bir büyücü kısa bir süre dinlendikten sonra (2 saat) büyücü seviyesinin yarısı kadar büyü slotunu tekrar kazanabiliyor. Yani harcadığınız büyü slotlarınızı geri kazanmak için illa 8 saatlik bir uyku uyumanız gerekmiyor. 2 saatlik bir dinlenme ile bir kısmını geri kazanmanız mümkün.
Ve D&D’de ki tüm büyü kullanıcısı sınıfların ortak özelliği CANTRIP’ler!
Cantripler eskiden 0.seviye büyüler olarak adlandırdığımız çok temel, basit, fazla bir etkisi olmayan büyülerdi. Ama D&D Next’deki Cantripler farklı. Cantripler artık karakterin seviyesiyle birlikte güçlenen ve sınırsız olarak yapılabilen büyüler olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin firebolt büyüsüyle elinizden ufak bir ateş oku fırlatarak düşmana 1d8 hasar verebiliyorsunuz. Ancak seviyeniz arttıkça fireboltunuzun gücü ve dolayısıyla hasarı da artıyor.