Edebiyat

J.R.R.Tolkien’in Kullervo’nun Hikayesi Kitabı Raflardaki Yerini Aldı

Geçtiğimiz Ağustos ayında ilk defa gün yüzüne çıkan Kullervo’nun Hikayesi, Çiğdem Erkal İpek çevirisi ve İthaki Yayınları aracılığıyla raflardaki yerini aldı.

Tolkien’in, Kalevela Destanı üzerindeki çalışmalarından sonra kısa bir hikaye olarak kaleme aldığı Kullervo’nun Hikayesi, yıllar sonra raflardaki yerini aldı. Modern fantastik edebiyata yön veren Tolkien’in, Yüzüklerin Efendisi’ne kadar uzanacak macerasının belki de ilk halkası olan Kullervo’nun Hikayesi’nin arka kapak yazısı ise şöyle:

Kullervo'nun Hikayesi

Kalervo’nun oğlu Kullervo, Tolkien’in yarattığı onlarca karakter arasından belki de en karanlık ve trajik olanı. Zira Tolkien’in deyişiyle “Bahtsız Kullervo”, doğaüstü güçlere ve hüzünlü bir kadere sahip talihsiz bir yetim.

Babasını öldüren, annesini kaçıran, daha küçük bir çocukken canına üç kez kasteden karanlık büyücü Untamo’nun yanında yetişen Kullervo’nun ikiz kız kardeşi Wanona’ya olan sevgisi ve onu kollayan, büyülü siyah köpek Musti dışında hiçbir şeyi yoktur. Bir köle olarak satıldıktan sonra büyücüden öç almaya yemin eden Kullervo, intikam anında bile en zalim felaketten kaçış olamayacağını öğrenecektir.

Kullervo’nun Hikâyesi, Tolkien’in izlediği yolda uyarlamadan yaratıcılığa doğru atılan ve “Silmarillion” ile sonuçlanan temel adım. Tolkien, Kullervo’nun Hikâyesi için “kendi efsanelerimi yazma teşebbüsümdeki çıkış noktam,” derken “İlk Çağ efsanelerinin temeli,” olduğunu da söyleyerek Húrin’in Çocukları’nın başkahramanı Túrin Turambar’ın atasının bu metin olduğuna dikkat çekmiştir.

Etkileyici bir hikâye olmasının yanında ilk kez yayımlanan taslaklar, notlar, makaleler ve yarattığı dünyaların çıkış noktalarından olan Kalevala destanıyla ilgili Tolkien’in yazdığı ek metinler de kendine bu kitapta yer buluyor.

Bu kitap mutlaka kitaplığınızda bulunmalı. İyi okumalar!

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.