Edebiyat

George R.R. Martin, Ejderha Savaşlarını Anlatıyor!

ejderha-savasi

Herkes deli gibi Buz ve Ateşin Şarkısı serisinin altıncı kitabını beklerken, seri alev almışken George R.R. Martin boş zamanlarında sizin için başka bir şey hazırlamış!

Bu hafta yayınlanan ve kısa hikayelerden oluşan kitapta Martin, Westeros’un geçmişine ışık tutarak bize tonlarca ejderhanın savaş alanındaki marifetlerini anlatıyor.

Yazının bundan sonrası kitabın içeriğiyle ilgili spoiler içerebileceği için küçük bir uyarıda bulunmak isterim.

Dangerous Women kitapGeroge Martin’in yardımcı editörü Gardner Dozois ile beraber hazırladığı Dangerous Women (Tehlikeli Kadınlar) isimli kitap oldukça ilgi çekici bir hikaye barındırıyor aslında. Ne yazık ki konu Robert savaşından, Ned Stark’tan, Tyrion Lannister’dan çok öncesini, Westeros’un çalkantılı ve Ejderhalarla Dans diye adlandırılan dönemini anlatıyor. Konuyu kısaca özetlemek gerekirse:

Kral I. Viserys öldükten sonra varisi olarak kızı Rhaenyra’yı bırakırken, dul karısı Kraliçe Alicent Demir Taht’a sadece erkeklerin sahip olabileceği görüşüyle oğlu Aegon’ın oturmasını istiyor. Her ne kadar Kraliçe Alicent aslında bir Yüksekbahçe kadını olsa da Targaryen’lerin Ejderha kanı kaynadıkça bu iki kadın arasında muhteşem bir sivil savaş da kaçınılmaz oluyor. Bu sivil savaş ise her türlü entrikayı, zulmü, ihaneti içinde barındırarak Westeros’u bir kaos’a sürüklüyor.

Savaşın en önemli ve heyecanlı piyonları ise tabii ki ejderhalar. Her iyi cyvasse oyuncusunun da bildiği üzere ejderhalar muazzam bir güçtür ama ne çok erken ne de çok geç kullanılmalıdır. Bu hikayeyi de doğal olarak yönlendiren ejderhalar oluyor. Ejderhaların yıkıcı gücüne bizzat tanık olacak ve soluksuz kalacaksınız. Erişkin bir ejderha tek bir orduya yeterken beş altı ejderhanın neler yapabileceği düşüncesi bile insanı heyecanlandırmaya yetiyor.

Kitapta her ne kadar iki tatlı kadın da bazı lordların dostluklarını birliklerine katsa da asıl hikaye hangisinin daha çok ve güçlü ejderhalara sahip olduğunda yatıyor. Kitap boyunca ejderhalarla ilgili detaylı bilgiler verilirken, kimlerin ejderha binicisi olabileceğini ve ejderhaların savaşlar sırasında nasıl stratejilerle alana sürüldüğü ile ilgili de pek çok detay mevcut. Kısacası kitap Tyrion Lannister için bulunmaz bir parça ve muhtemelen daha önce okumuş olduğu bir kitap.

Kitap bunların dışında hayranların oldukça ilginç bulacağı politik olayları da içeriyor. Bit çukurundaki insanların Buz ve Ateşin Şarkısı serisine kıyasla nasıl ayaklanıp büyük bir güç oluşturduğunu konu alıyor. Ayrıca Frey, Stark ve Baratheon ailelerine ait sarsıcı ve havalı karakterlerin bu çatışmada nasıl farklı roller üstlendiklerinden de bahsediyor. Kısacası Martin’den beklenebilecek tüm o politik dalavereler bu hikayenin tam göbeğinde fazlasıyla bulunuyor. Kişisel olarak Martin’in Stark’lara karşı bir garezi olduğunu düşündüğüm için bu “farklı rolleri” oldukça merak ediyorum aslında.

Kitap benim gibi Game of Thrones ile kafayı bozmuş hayranlar için ciddi anlamda okunması gerekenler listesinde fakat beşinci kitabın arkasından hayranlar yeni kitap için ölüp biterken araya böyle bir kitapla girmek ne kadar doğru bir hamle emin değilim.

Bu arada şunu da belirtelim; kitapta, ülkemizde de tanınan Jim Butcher, Brandon Sanderson, Joe Abercrombie gibi ünlü isimlerin de hikayeleri bulunuyor

Kitabı hemen buradan güvenle satın alabilirsiniz. Şimdiden iyi okumalar.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. south park’ın son bölümlerinden sonra bu dünyaya bakışım ciddi manada bir evrime maruz kaldı. özellikli george r. r. martin adını duyunca, okuyunca sürekli olarak Butters’ın ismi söylerkenki “R. R.” harflerini vurgulaması kulaklarımda çınlıyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.