Haberler

H.R. Giger Aramızdan Ayrıldı!

h-r-giger-banner

Dünyaca ünlü sanatçı ve tasarımcı, karanlık ve gotik tasarımlarıyla bir çok konsepte ilham veren H.R. Giger hayata gözlerini yumdu.

Alien serisinin tasarımlarını yapan ve bu tasarımlarla oskar ödülü kazanan İsviçreli sanatçı, 74 yaşındaydı.

İlgili Makaleler

Fantastik kurgu ve özellikle bilimkurgu dünyasını çizimleriyle, tasarımlarıyla ve heykelleriyle derinden etkileyen H.R. Giger’ın ölümünü İsviçre Devlet Televizyonu SRF kanalı duyurdu. Ölüm nedeniyle ilgili bir açıklama henüz yapılmadı.

HR_GigerH.R. Giger Kimdir?

Hans Rudolf “Ruedi” Giger, 5 Şubat 1940 tarihinde İsviçre’de sürrealist ressam, heykeltıraş ve set tasarımcısıdır. Türkiye’de “Yaratık” adıyla yayınlanan filmde “Alien” karakterini tasarlayarak Görsel Efekt, En İyi Başarı Akademi Ödülü kazanmıştır.

Giger, İsviçre’nin Chur kentinde doğdu. Babası Graubunden kentinde kimyagerlik yapan Giger, 1962 yılında Zurich’e gitmiştir. 1970 yılına kadar, Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nda Mimarlık ve endüstriyel tasarım okudu. 1966 yılında Li Tobler adında İsviçreli bir bayanla tanışmıştır. Li Tobler Giger’ın en iyi arkadaşı aktör Paul Weibel’in sevgilisidir. Paul Weibel’den ayrılan Li, H.r Giger ile yaşamaya başlar. Bu ilişkide uzun sürmez ve Li Giger’dan ayrılır. Kısa süren ilşkinin ardından Li Tobler San Fransisco’ya taşınır. Giger Li Tobler’e hayrandır ve “Li” adlı eserine onun adını verir.

H. R. Giger, 1979 yılında iş arkadaşı olan Mia Bonzanigo ile iş için gittikleri Londra, Paris, New York seyehatlerinden sonra Hollywood’a döndüklerinde evlenirler. Li Tobler gibi Mia Bonzanigo’da Giger’a birçok eserinde ilham kaynağı olmuştur ve ona modellikte yapmıştır (Erotomechanics). Bir buçuk yıl sonra Giger ve Mia boşanırlar. Bu boşanmadan sonra da dostlukları devam etmiştir.

H. R. Giger’ın tarzı farklı ve etkileyicidir. 1980 yılında Alien filminde yaptığı çalışmalar ile Oscar Ödülü’nü kazanmıştır. Çalışmalarından Necronomicon, Necronomicon II (1985) Omni Magazin dergisinde yer almış ve yükselişi hızla devam etmiştir. 1998 yılında Giger, Gruyères’ta bir yer alarak orayı kendi müzesi haline getirmiştir. 1962 ve 1970 yılları arasında Zürih Ticari Sanat Okulu’nda iç Mimari ve endüstriyel tasarım okudu.

Fantastik dünyaları derinden etkileyen büyük sanatçı H.R. Giger’ı saygıyla anıyoruz.

h-r-giger-cizim1 h-r-giger-cizim2

h-r-giger-cizim3

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.