Makaleler

The Game Awards İzlenmeleri Oscar Ödüllerini Geçti

Bu yılki Oscar Ödülleri‘ni kim kazandı, neden kazandı gibi kavgaları bir yere bırakırsak, herkesin ortak bir düşüncesi var. Oscar Ödülleri, her geçen yıl daha da sönük geçiyor.

CNBC-E ve NTV‘nin yoğun kültür-sanat programları hazırladığı bir çağda, uykumun el verdiğince düzenli olarak Oscar Ödülleri’ni takip etmeye çalışırdım. Çocukluğumdaki birçok kahramanın sesi olmuş Yekta Kopan‘ın yorumları ve sunuculuğuyla gerçekleşen töreni izlemek, bana acayip büyülü bir tecrübe sunuyordu. Ancak her geçen yıl fark ettim ki Oscar Ödülleri’nin o büyülü havası da gitgide sönüyor.

Çok romantik bir giriş oldu ancak herkes bu konuda hemfikir gözüküyor. Önceki yıllarda da sıklıkla paylaşılan bir habere göre Oscar Ödülleri, her geçen yıl daha az izleniyor. İlginçtir ki oyun dünyasının en prestijli ödülleri olarak kabul edilen The Game Awards ise her yıl daha fazla izleyiciyle buluşuyor.

Benji-Sales isimli Twitter hesabından paylaşılan verilere göre Oscar Ödülleri‘ni bu yıl sadece 9.8 milyon kişi izlemiş. 2020’nin The Game Awards törenini ise 83 milyon kişi izlemiş. Yani arada çok ama çok büyük bir fark var. Bunun farklı ve çeşitli nedenleri olduğu da gerçek.

Oscar Ödülleri Neden Yara Aldı?

Elbette sinema sektörüne olan bakış açısı dijital platformların yoğun olarak kullanılmasıyla birlikte değişikliğe uğradı. Ayrıca 2019’un sonundan bu yana dünyayı saran COVID-19 salgını da doğrudan sinema sektörünü etkiledi. Oscar Ödülleri, yıl içerisinde Ocak-Aralık ayları arasında, en az iki haftalığına Los Angeles‘taki bir sinema salonunda vizyona giren filmleri değerlendirirken, bu eski kuralı bozmak durumunda kaldılar. 2020 yılı filmsiz geçince, törene dahil edilecek filmler 2021’in Ocak ve Şubat aylarında vizyona girenleri de hesaba kattı. Ayrıca sinema salonundaki gösterim zorunluluğu da kaldırıldı. Çünkü ortada yayınlanmış film yoktu.

Oyun sektörüne baktığımızdaysa, veriler zaten kendisini anlatmaya yetiyor. Her geçen yıl daha da büyüyor ve eğlence sektöründeki en büyük oranı oluşturuyor. Milyar dolarlardan bahsediyorum sevgili okurlar! Milyar dolarlar! En ufağından, en büyük firmasına; en bağımsız oyunundan, en kallavi AAA oyuna kadar milyar dolarlık bir sektör. Her geçen yıl da artıyor. 2020’deki büyüme beklenilen oranı aşmış durumda. Çünkü yukarıda da dediğim üzere COVID-19 salgını, insanları eve kapatınca ve izleyecek filmler bulamayınca oyun dünyasına itti.

Eh, bir de bunlara ek işin şov dünyası kısmında da kısıntılar oldu. Oscar, sunucu olmadan yayınlanınca bende garip bir izlenim bıraktı. Minik espriler, laf sokmalar, ABD toplumuna yönelik taşlamalar olmayınca seyir keyfi de ortadan kalktı (Ricky Gervais’in kahkahasını buraya alalım) Öte yandan The Game Awards, sadece oyun dünyasından değil sinemanın büyük isimlerini toplayıp gerçekten de büyük bir “şov” halinde insanlarla buluşturdu. Anlayacağınız cazibe oranını artırdı.

FRPNET Discord

Dilerseniz siz de Discord kanalımıza katılabilir ve konu hakkında görüşlerinizi bildirip sohbet edebilirsiniz.

Oyun sektörü ve sinemayı birbirleriyle kıyaslamak ne kadar doğru bilemiyorum ancak hitap edilen kesimlerin evrim geçirdiğini söylemek yanlış olmaz. Sinema kalitesinde hikayeler sunan oyunlar çıktıkça (Death Stranding, The Last of Us: Part 2, God of War, Red Dead Redemption 2 gibi), bu hikayeleri tecrübe etmek isteyen daha fazla insan oldu. Sinemadaki, özellikle Hollywood’daki kalite düşüşünü de hesaba kattığınızda aslında kaçınılmaz bir gerçek, tüm “gerçekliğiyle” suyun üzerine çıkmış oldu.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Şunu da hesaba katmak lazım. Oscar denen organizasyonun tamamen filmden bağımsız olarak siyaset endeksli verildiği ayan beyan ortaya çıktı. Öne çıkmasını istedikleri akım ve/veya şahıs varsa onlara verildi. Geçmiş ödüllere ve adaylara bakabilirsiniz. Şaka gibi ödüller ile dolu oscar geçmişi. Zaman geçtikçe insanların soğuması gayet normal. Ödül almış diye ilgi çekiyor, içeriğe bakıyorsunuz bomboş, anca siyaset! Buna karşılık oyunların içerikleri ve ilerleme biçimleri inanılmaz gelişti ve değişti. Düşünün bir oyuncuya seriyi istediği gibi bitirme şansı veriliyor. Hikayeyi nasıl isterse öyle sonlandırıyor. Oyuncu bu bakımdan kendisini daha fazla muhatap görüyor ve değerli hissediyor bir nevi. Filmlerde bu yok, zorla bir algı dikte etme çabası var (istisnalar hariç).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.