Tavlanın Tarihi
Masaüstü oyunlardan bol bol bahsediyoruz ancak tarihin eski masaüstü oyunlarından birinden bahsetmesek olmaz.
Biliyorsunuz ki FRP oyunu gibi pek çok masaüstü oyun, tarihi savaş oyunlarından doğmuştur. Tavla oyunu da aslında stratejik bir savaş oyunudur aslında. İşte tavla oyununun tarihi!
1400 yıl önce İran şahı Nevşiyan’ın veziri Büzur Mehir tarafından 10 günde icat edilmiştir. Zaman kavramından alınan ilhamla tasarlandığı söylenen bir oyundur.
Tavlanın içindeki karşılıklı 6′şar hane 12 ayı temsil eder. 15 açık ve 15 koyu renkli pul, Ayın 30 gününü simgelerken açık ve koyu renkler gece ve gündüzü simgeler. Karşılıklı 12′şer hane günün 24 saatidir.Tavlada, 4500 civarında hamle ihtimali bulunduğundan oyunda ustalaşmak önemlidir. Ancak zarın şansı simgelemesinden dolayı şans faktörü de kendisini hissettirmektedir.
“Modern tavla” ile kast edilen tabir; zar tutmayı engellemek için fincanla atılan tavla oyunu anlamına gelmesidir. Klasik oyunla arasında hiçbir kural farkı yoktur.
Eski zamanlarda Hint İmparatoru, satranç oyununu Pers İmparatoru’na, yanında bir mektup ile hediye olarak göndermiş. Ve mektupta aşağıdaki mesajı göndermiştir;
Hayatta,
Kim daha çok düşünüyor,
Kim daha iyi biliyor,
Kim daha ileriyi görüyor ise
O kazanır.
İşte hayat budur…
Pers İmparatoru, veziri Büzür Merih e bu mesajı göstermiş ve ondan oyunu analiz etmesini ve kendisinin de bu hediyeye karşılık olarak Hint İmparatoru’na hediye edilmek üzere başka bir oyun icat etmesini istemiş. Vezir uzun bir analiz döneminin ardından nihayet çalışmalarına başlayarak 10 günde “Tavla”yı icat edip imparatora takdim etmiş. Hint İmparatoru’na tavla oyunuyla birlikte gönderilmek üzere aşağıdaki mesaj yazılmıştır;
Cevap notu;
Evet hayatta,
Kim daha çok düşünüyor,
Kim daha iyi biliyor,
Kim daha ileriyi görüyor ise
O kazanır.
AMA HAYAT, BİRAZ DA ŞANSTIR.
İşte hayat budur…