Pathfinder Society Nedir?
Merhabalar;
Yazmayı bırakalı oldukça uzun zaman oldu. Geçen süre zarfında yazdığım yazıların tamamında alıntı yapıp kaynak gösterme zorunluluğu ortaya çıkınca haliyle ilham periini kaybediyorsunuz ve yazma isteğiniz gelmiyor. Hatta bu yazıya başlarken bile düşündüm, onca insan yazmış –iyi ki de yazmışlar, hepsini çok severim- onların üzerine ben niye yazmalıyım. Ne derece eksik gördüm veya ne için yazmak istedim vs vs. Sonradan farkettim, sanırım hoşlandığım şeyleri paylaşmak isteği yine geldi, aynı zamanında yazdığım Planescape yazılarım gibi.
Nedir Pathfinder? Revize edilmiş 3,5 hatta önceleri dedikleri gibi 3,75 diyebilirsiniz. Zamanında OGL (Open Game License) kural mekaniği sayesinde üzerine dokudukları kurgular için her ne kadar yeni bir kural mekaniği geliştireceklerini söylemiş olsalar bile şu an için bence son derece hoş, 3 ve 3,5 seven için de o derece yakın.
Kim bu adamlar derseniz, zamanında Wizards of the Coast bünyesinde o hayalgücü çarkını besleyen ama 4. Edisyon ile yolları bir şekilde ayrılıp ardından kendi dünyalarını yaratan bir grup. Ayrıntılar için wikileme şansınız mevcut.
Kendi yaptıkları, beni de içlerine çeken en büyük olay (ki zamanında DnD de yapmıştı bilirim) Pathfinder Society diye geçen bahsi geçen organizasyon. Oyun içindeki kurgu açısından bakıcak olursanız, varoldukları dünyada güçlü büyülü eşyaların yanlış ellere geçmesinden ise kendi bünyelerinde toplanmasını savunan bir grup (bir nevi müze mantığı ile yaklaşabilirsiniz). Haliyle bu eşyaları temin etmek için de kendi bilinçli Indiana Joneslar’ını yetiştirmekteler. Haliyle yaşadıkları dünyaya yabancı kalamıyacakları için görev tanımlarına diplomatlık ve arabuluculuk görevleri de dahil olmakta, son gelişmeler ile birlikte ticaret konusunda da oldukça atılım yapmış durumdalar.
Zaman olarak dünyamızdaki bir yıl ile onların dünyasındaki bir yıl aynı sürede (Forgotten Realms’da bizim 1 yılımız 4 yıla denk gelmekteydi hatırlar iseniz). Şu sıralar 6. sezonda olduğumuzu söylersek son 7 sene de neler geldi oldu diye herhalde anlatabilirim.
Ama öncelikle anlatılacak bir mevzu daha var. Bu da Society içindeki Factionlar (hizip diyebiliriz ama bana Planescape’i hatırlatığından daha güzel geliyor). Bir yerlerde komik bir harita olmalı. Onun üzerinden bakıcak olursak, ilk başlarda dünya üzerinde sözü geçen 5 ülke Society üzerinde etkiliydi ve bu sürelerde oyuncular, normal görevlerini yaparken, bağlı bulundukları factionların da görevlerini yapıyorlardı.
Görev ve genel olarak oyun ne dersek. Oyunumuz ortalama 4 saatte bitecek görevlerden oluşmakta. Hazır senaryolar var (evet bu bana da tuhaf gelmişti başta ama inanın kazandığım tecrübe apayrı) ve bu 4 saat içinde kendi karakterinizi (ya da karakteriniz yoksa hazır karakterlerden birini) oynatıp oyunu oynadığınıza dair bir belge alıyorsunuz. Bu kadar. En sorunlu olabilecek oyun 4 saat sürüyor. ODTÜ’deki interaksiyon (ki interaksiyonların ne derece korkunç olabileceğini yıllar içinde tecrübe ettim, bekleyen masalar, kendi aralarında savaşan bosslar, bitmeyen saatler) bile 5 saatte tamamlandı (6-7 masaydı hem de, bu arada üzerine dağıtılan hardcover kitapları saymıyorum :D ). Zaten PFS (Pathfinder Society) oyunlarının temel mantığı bu. Evde kendi campaignlerinizi yazıp aynı dünyada oynayabilirsiniz ama PFS’ye dahil olursanız geliştirdiğiniz karakter, yaşadığınız o diğer kişilik, zaman içinde değişiyor. Sırf bu süreç bile oldukça keyifli.
Ayrıca çoğumuzun karşılaştığı bir başka durum var; zamansızlık. Arkadaşların işi olur zaman uyuşmaz o güzel oyunlar olmaz. PFS buna alternatif sunuyor, 4 saatte gidip oynunuzu oynuyorsunuz, ve levelinizin yettiği bir masaya oturma şansınız sadece İstanbul ile sınırlı değil, aynı karakter ile Ankara, İzmir ve Kayseri’de de oynayabilir, hatta karakteriniz ile yurtdışındaki etkinliklere de gidebilirsiniz. Bu sene Amerika’da yapılan organizasyonlarda yeni katılan ve toplam oynayan oyuncu sayılarını görünce şok olmuştum (8000 küsür oyuncu oynadı bir etkinlikte). Sırf bu da değil, eğer 2 haftada bir devamlı etkinlik yapabilirseniz herhangi bir okul, kafe ya da grup için bu etkinliği yapabilirsiniz. Şimdi başa döneyim, Forgotten Realms da böyle bir girişimde bulunmuştu lakin Türkiye için verdikleri yer olaylardan çok uzaktı ve ben dışlanmışlık sezmiştim. Burada bu şekilde değil, ülkelere dağıtılmış bölgeler yok (yok derken Türkiye için şurası , şu ülke için burası olayı yok). Haliyle kurgunun içindesiniz doğrudan.
Hazır senaryolar sizlere yeni oyun tadları verdiği gibi beraberinde ilerleyen bir konuya dahil olmanızı ve oynatma deneyimini hızlıca kazanmanızı da sağlamakta. Her sezon kurgu bir yönde ilerlerken başka irili ufaklı hikayelere de göz kırpıyor. Her oyun sırasında raporlanma da bu bakıma önem kazanmakta. Eğer bir boss dünya genelinde benzer şekilde muamele gördüyse bir dahaki oyunları farklı etkileyebiliyor. Ve tabii ki her sezon sonu interaktif bir sezon finali oluşmakta. Tüm bu eğlence için senaryoları netten indirebilirsiniz elbet, adamlar korsanı bildiklerinden kural kitaplarının çoğunu kendi sitelerinden yayınlamakta ücretsiz olarak (www.paizo.com/prd), ayrıca siteye girdiğinizde PFS etkinliği için karakter yaparken ihtiyacınız olacak her kaynağa erişiyorsunuz.
Senaryolar ücretli (4 dolar, adam başı 2 tl) lakin, bir PFS etkinliğinde oyun oynatacaksanız hesabınıza ücretsiz olarak yükleniyor. Ben her defasında paradan çok eğlenmeye önem verdiklerini gördüm. Öyle olmasa halen kıta Avrupa’sında en çok oyun oynatan yerlerden biri olan (PFS için) bizlere bu kadar ilgi göstermezlerdi.
Yazılacak ve anlatılacak daha çok şey olmasına karşı sizi, bütün bunları merak ediyorsanız oyunlarımıza çağırıyoruz, gelin görüşelim oyun oynayalım :)
Yazan: Fatih “Chyren” Tepgeç